Haberler

Özoğul: "Kalıpçılık Sektörü Kendini Yenilemeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, Türk kalıpçılık sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi için mutlaka yeni adımlar atması gerektiğini söyledi.

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, Türk kalıpçılık sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi için mutlaka yeni adımlar atması gerektiğini söyledi.

Özoğul, kalıp üretim sürecinde katma değeri etkileyen aşamalarda uygulanacak doğru yöntemlerin kalıp üretim süresini, dolayısıyla maliyeti azaltacağını vurguladı. Özoğul, kalıpçılık sektöründe teknolojik yenilikler ve kalifiyeli insan gücü kullanılmasının yanı sıra yapılacak çalışmalarla rekabet gücünün yükseltilebileceğini savundu. UKUB olarak yaptıkları faaliyetlerle sektörün gelişimi için çaba harcadıklarını, yaptıkları analizlerle de sektörün küresel ekonomi içindeki yerini ortaya koyduklarını kaydeden Özoğul, sanayicilerin pes etmek yerine zorluklara göğüs gererek Türk kalıpçılık sektörünü daha ileri taşıması gerektiğini belirtti.

Teknolojinin nimetlerinden faydalanarak, aynı insan kaynağı ile daha çok ve kaliteli iş yapmalarının mümkün olduğunu kaydeden Özoğul, "Evvela mevcut işletme kaynaklarının sil baştan elden geçirilmesi gerekir. Verimsiz makina, ekipman ve yazılımların yok pahasına da olsa elden çıkarılması, amaca uygun, teknolojik yeni yatırımların yapılması gerekir. İnsan kaynaklarını yeni sisteme göre eğitmeliyiz. Bunları yaparken, mevcut ekibin senelerdir alışmış olduğu düzenin değişmesine karşı mukavemet göstermesi, işlerini kaybetme korkusuyla eskiyi koruma, yeniyi kabullenmeme içgüdüsü ile zorluk çıkarması olasılık dahilindedir. Ayrıca, mevcut ekibin yüksek teknolojiye hızlı ayak uyduramaması nedeniyle dönüşüm döneminde ortaya çıkacak zaman ve kalite maliyetleri ile rekabet gücünün düşmesi de mümkün. Ancak sektörde varlığımızı sürdürmek istiyorsak tüm zorluklara rağmen bu dönüşümü başlatmamız kaçınılmazdır" dedi.

Özoğul, kalıp üretim süresi ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik yapılması gerekenlere de işaret etti. Tasarım ve tasarım doğrulama olarak adlandırılan analiz aşamasının kalıp üretim sürecindeki katma değeri etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizen Özoğul, bunun için kullanılan yazılımların kalıpçılığın faaliyet gösterilen ihtisas alanına uygun olan modüllerle donatılmasının önemini vurguladı. Özoğul, doğru seçilmiş yazılımların, özellikle analiz yazılımlarının doğru kullanılmasının kalıp üretim sürecinin kısalmasına ve kalite maliyetlerinin düşmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

KALIP ÜRETİM SÜRESİ

Amerika'da yapılan bir araştırmada kalıp üretim süresinin sadece yüzde 7'lik kısmının gerçek operasyon süresi olduğunun ortaya konulduğunu, geriye kalan sürenin ise yüzde 2'sinin ölçme-doğrulama, yüzde 2'sinin taşıma, yüzde 89'unun da operasyonlar arası bekleme süresi olduğunun tespit edildiğini anlatan Özoğul, şunları kaydetti:

"Bu yüzden doğrulanmış tasarım üzerinden imalata geçmeden önce mutlaka her bir parça için metot çalışması yapılmalı, hazırlanan üretim planları üzerinden tüm kalıp bileşenleri MRP ve proje yönetim yazılımları kullanılarak etkin şekilde takip edilmelidir. Kağıtsız, resimsiz imalat sistemlerini kullanarak, birçok kalite maliyetinin önüne geçmemiz de mümkün. Tüm kalıp üretim süreci boyunca 2 boyutlu teknik resimlerin yerine, imalat ile ilgili tüm ölçü ve toleransları içeren renklerle kodlanmış 3 boyutlu katı modelleri kullanmamız durumunda, yüzde 100 insan kaynaklı zaman kayıpları ve kalite maliyetleri büyük oranda düşürülebilmektedir. Talaş kaldırma aşamasında artık sonlu eleman analiz mantığı ile çalışan, gelişmiş CAM yazılımları kullanılmaktadır. Daha ötesi, artık birçok kalıp parçası malzeme eksilterek değil, LASER teknolojisi ile malzeme ekleyerek imal edilebilmektedir. Bu yöntem daha bugünden gelişmiş ülkelerde kalıpçılığın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Türkiye'de maalesef kalıpçılarımızın birçoğu halen CNC tezgahlarda otomatik takım değiştirme, takım ön hazırlama, hızlı bağlama gibi sistemleri dahi kullanmıyor. Ancak bu sistemler, doğru seçilmiş bir tezgahta, doğru takımlarla, doğru yapılmış CAM programları ile birlikte kullanıldığında tezgah veriminin yüzde 50'ye varan oranlarda yükselmesi söz konusudur. Tüm bunları yapabildiğimizde kalıp deneme süreci olabildiğince kısalacak, basit revizyonların yapılacağı, kalıp performansının test edileceği ve çalışma parametrelerinin ayarlanacağı standart bir süreç haline gelecektir." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title