Haberler

Özel Sektör Enflasyona Göre Zam Yapacak

Özel Sektör Enflasyona Göre Zam Yapacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Capital Dergisi'nin Yaptığı Araştırmaya Göre, Şirketler 2008 İçin Çalışanlarına Hedeflenen Değil, Gerçekleşen Enflasyona Göre Zam Yapıyorlar.

Capital Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, şirketler 2008 için çalışanlarına hedeflenen değil, gerçekleşen enflasyona göre zam yapıyorlar. 50’ye yakın insan kaynakları müdürüyle yapılan araştırma, şirketlerde zam oranlarının yüzde 7-10 arasında olacağını ortaya koyuyor.

YENİ yılla birlikte iş dünyasında ’ücret artışları’ gündemin ilk sırasına oturdu. Capital Dergisi’nin 50’ye yakın insan kaynakları yöneticisiyle yaptığı araştırma, 2008 için şirketlerin zam oranının yüzde 7-10 arasında olacağını ortaya koyuyor. Şirketlerin ve İK uzmanlarının ajandalarının ilk sırasında tutmayan enflasyon hedefi nedeniyle eriyen ücretlerin nasıl telafi edileceği de yer alıyor. Türkiye’de çok sayıda büyük şirket, son birkaç yıldır hedeflenen enflasyon oranını baz alarak zam yaptı. Ancak, enflasyon hedefi tutmayınca, ücret artışları enflasyonun gerisinde kaldı. Şimdi insan kaynakları yöneticileri, ücretlerdeki erime konusunda nasıl bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğini tartışmaya başladı.

ÜCRETLER GERİLEDİ: Capital’in araştırmasına göre, hedef enflasyona göre yapılan ücret artışları, çalışanlar arasında büyük rahatsızlık doğuracak. Çünkü, son birkaç yıldır enflasyon hedefleri aşıldı ve bunu baz alan şirketlerde ücretler her yıl birkaç puan geriledi. Capital’de yer alan habere göre, 2008’de ücret artışları özellikle büyük gruplarda yüzde 7 ile 10 aralığında seyredecek. Şirketler ücretlerde ’hedef enflasyon’ yerine ’gerçekleşen enflasyon’ oranını dikkate alacak.

PERFORMANS ZAMMI: Son birkaç yıldır olduğu gibi 2008’de de performans zamları gündemde olacak. Şirketler bu uygulamada öncelikle ’yıldız’ çalışanları, ardından da ücretleri nispeten düşük kalanları hedefliyor. Tahminler, normal zammın üzerine gerçekleştirilecek ’performans zammı’nın yüzde 4-5 civarında olacağı yolunda.

CEO ÜCRETLERİ: Yapılan araştırmalar, üst düzey yönetici ücretlerinin, 2008’de, 2001 öncesinin astronomik ücret paketlerine yaklaşacağını ortaya koyuyor. Buna göre, 2007 yılında CEO’ların ortalama ücreti aylık 12 bin 500 ile 35 bin YTL arasında gerçekleşti. Tahminler, 2008 yılında minimum yüzde 12 artış olacağı yönünde. Capital’e göre, CEO ücretlerinin, 2008’de aylık minimum 14 bin, maksimum ise 42 bin 500 YTL seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

UZUN VADELİ HAKLAR: Tepe yöneticilerin aldıkları kár payları da performanslarının yanı sıra şirkette çalıştıkları süreye göre değişebiliyor. Bunlar ’uzun vadeli haklar’ olarak adlandırılıyor. Orta düzey yöneticiler için ise en önemli değişiklik esnekliğin artması. Esnek yan hak uygulamaları kapsamında bekar bir çalışan seyahat çekini ve seyahat kulübü üyeliğini tercih edebiliyor.

Anadolu-İstanbul farkı azalıyor

CAPİTAL’de yer alan habere göre, son yıllarda Anadolu’daki büyük ölçekli şirketlerle İstanbul’dakiler arasındaki ücret farkı azaldı. Daha önce orta ve üst kademe pozisyonlarda İstanbul’un yüzde 50-60 altında ücret ödeyen Anadolu şirketleri, son yıllarda bu farkı 30’lara düşürdü. İstanbul’daki yaşam pahalılığı nedeniyle, özellikle yöneticiler açısından bazı Anadolu şirketlerini maddi açıdan daha cazip hale getirdi.

En yüksek zamlar bankacılık, emlak, enerji ilaç ve telekomünikasyonda

En yüksek zam oranları özellikle bankacılık (başta yatırım bankacılığı olmak üzere), telekomünikasyon, hızlı tüketim malları, emlak, enerji ve ilaç sektöründe olacak. Adecco Türkiye Genel Müdürü Tibet Eğrioğlu, üretim, beyaz eşya, BT, tekstil ve hizmet sektöründe zamların daha geriden takip edileceğini söylüyor. Zamların en düşük olacağı sektörlerin başında ise tekstil sektörü geliyor. MKG Partners Kurucu Ortağı Murat Kaan Güneri, "Ekonomi kuvvetli gitmeye devam ederse, bu sektörde maaşlar bugüne kadar görülmemiş seviyelere gelebilir. CEO maaşları yıllık 500 bin ile 1 milyar dolar arasında değişiyor. En üst seviyede ise maaşlar 1.2 milyar dolar seviyesinde" diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close