Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Yaş Meyve Sebze İhracatında Sevindiren Artış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatı bu yılın Şubat ayında, geçen yıla göre miktarda yüzde 16, değerde yüzde 11 artış ve 200 milyon dolarla ihracatçıların yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatı bu yılın Şubat ayında, geçen yıla göre miktarda yüzde 16, değerde yüzde 11 artış ve 200 milyon dolarla ihracatçıların yüzünü güldürdü. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, kuraklık, komşu ülkelerdeki çalkantılar ve sınır kapılarındaki sorunlara rağmen gerçekleşen artışın sevindirici olduğunu söyledi.

Kemal Kaçmaz, 2014 yılı Şubat ayı yaş meyve sebze ihracat rakamlarını İHA muhabirine değerlendirdi. Yaş meyve sebzede 2014 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 16, değerde yüzde 11 artış gerçekleştiğini belirten Kaçmaz, 333 bin 929 bin 565 kilogramlık yaş meyve sebze ihracatı karşılığında 200 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildiğini kaydetti. Şubat'ta 48 bin 478 dolarlık ihracatla domatesin birinci sırada yer aldığını ifade eden Kaçmaz, "Bunu sırasıyla portakal, limon, mandalina ve greyfurt takip etti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yaptığımız ülkeler arasında ise Rusya Federasyonu birinci sırada yer alırken, bunu Irak, Ukrayna, Almanya ve Romanya takip etti" dedi.

MEYVEDE NAR, SEBZEDE DOMATES BİRİNCİ SIRADA

2014 Şubat ayında yaş meyve grubunda, Türkiye geneli en fazla ihracatı yapılan meyvenin nar olduğu bilgisini veren Kaçmaz, "Geçen yıla göre miktarda yüzde 40, değerde yüzde 25 artış gerçekleşen nar ihracatından 11 bin 898 dolarlık bir döviz girdisi elde edildi. Bunu sırasıyla elma, ayva ve kestane izledi. Yine Şubat ayında yaş sebze grubunda, geçen yıla göre miktarda yüzde 45'lik, değerde yüzde 29'luk artışla domates birinci sırada yer alırken, bunu sırasıyla biber, hıyar ve kabak takip etti. Şubat ayı ihracatında ülke gruplarının dağılımına baktığımızda, yüzde 48'lik ihracatla Bağımsız Devletler Topluluğu birinci sırada, Ortadoğu ülkeleri yüzde 27'lik payla ikinci sırada yer almış, bunu Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkeler takip etti. Narenciyede 2014 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 24 artış olurken, değerde ise değişim olmadı. Narenciye ihracatında portakal, değerde 33 bin 122 dolarla ilk sırada yer aldı" diye konuştu.

"YAŞANAN TÜM SIKINTILARA RAĞMEN ARTIŞ SEVİNDİRİCİ"

Şubat ayı içerisinde ülke genelinde bir kurak mevsim yaşandığına dikkat çeken Kaçmaz, bu nedenle yaş meyve sebze adına sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini kaydetti. "Mart ayının girmesiyle birlikte bu süreç inşallah aşıldı gibi gözüküyor" diyen Kaçmaz, şöyle devam etti: "Ama Mart ve Nisan ayı içerisinde eğer ülkemiz yeterli yağış alırsa tarımsal kuraklık yaşayacağımızı beklemiyoruz. Şu an hava durumundaki gelişmeler sevindirici. Ülkemiz yağışlı hava atmosferine girdi. İnşallah önümüzdeki aylarda da bu süreç devam eder. Yaş meyve sebze sektörü de rahat bir yıl yaşar."

Kaçmaz, sektörün ayında yaşadığı diğer sıkıntıları da şöyle sıraladı: "Komşu ülkelerdeki kaotik durum, siyasi kargaşalar, Suriye sınırındaki zor durum ve buradaki ulaşım yollarında yaşanan sıkıntı, diğer taraftan Kapıkule'den Avrupa'ya çıkışta Bulgaristan tarafından uygulanan bazı sıkıntılı durumlar nedeniyle meyve sebzenin pazarlara geç ulaşması, Şubat ayı içerisinde yaşamış olduğumuz güncel sıkıntılardır. Buna rağmen yaş meyve sebze ihracatında artışın görülmesi sektörümüz, üretici, ihracatçı ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir."

"BULGARİSTAN KAPISINDAKİ SIKINTI BİR MÜDDET DAHA DEVAM EDECEK"

Bulgaristan sınır kapısındaki sıkıntının giderilmesi yönünde en üst düzeyde girişimlerin devam ettiğine dikkat çeken Kaçmaz, buradaki sıkıntının yenileme çalışmalarından kaynaklandığını bilgisini vererek, "Bulgaristan tarafındaki kapıdaki yenileme çalışmaları ve inşaatın sürmesi nedeniyle bu sıkıntıların bir müddet daha devam edeceği şeklinde bilgiler alıyoruz. Şu anda Avrupa'ya alternatif çıkış kapılarıyla ilgili olarak hükümetimizin Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da çalışmaları devam ediyor. Alternatif çıkışların iyileştirilmesi için çalışmalar olduğunu, başladığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Şubat ayındaki ihracat artışının önümüzdeki süreçte de devam etmesini beklediklerini dile getiren Kaçmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Yine alternatif pazarlarla ilgili olarak da yaş meyve sebze ihracat sektörü, bütün paydaşlarıyla birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Amacımız, 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmaktır. Bu yıl yaş meyve sebze ihracatında geçen yıla göre, ortalama yüzde 12 civarında bir artış bekliyoruz. Tabi bu tamamen konjonktürel şartlara ve hava durumuna bağlı. Çünkü biz hava durumuyla birebir bağlantılı ürün ihraç ediyoruz. Bu nedenle eğer şartlar daha da iyileşirse bu hedeflerin üzerine de çıkabiliriz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title