Merakından Ürettiği Bağlamaları Dünyaya İhraç Ediyor
Müzisyenlik yaparken enstrüman aletlerinin yapımına merak saran Naci Coşkun, Türkiye'de bazı ünlüler başta olmak üzere dünyaya bağlama, saz ve kopuz yapıp satıyor.
Müzisyenlik yaparken enstrüman aletlerinin yapımına merak saran Naci Coşkun, Türkiye'de bazı ünlüler başta olmak üzere Fransa, Belçika, Avusturya, Almanya ve Hollanda gibi birçok ülkedeki müşterilerine bağlama, saz ve kopuz gibi enstrümanlar yapıyor.
YAPTIKLARINI DÜNYANA SATIYOR
49 yaşındaki Naci Coşkun, müzisyenlik yaparken merak sardığı bağlama ve saz yapma sanatına yöneldi. 20 yıl önce Elazığ'ın merkezinde bir atölye açan Coşkun, kendi çabaları ile bağlama yapmaya başladı. Daha sonra saz ve kopuz da yapan Coşkun'un birçok ünlü müşterisi oldu. Kendisinin daha önceleri saz çalıp türkü söylediğini anlatan Coşkun, "Nedenini bilmiyorum ama 20 yıl önce saz yapma merakım oluştu. Birçok ustanın yaptığı bağlama ve sazları inceledim ders çıkarttım, kendi kendime öğrenerek yapmaya başladım" dedi.
MÜZİSYENLİKTEN USTALIĞA
Müzisyenlikten yapım işine geçtiğini belirten Coşkun, "Çeşitli korolarda çalıp söyleyen biriydim. Kıbrıs Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nu ilk 1988, 1989'da hocalarımızla biz kurduk. İlker ve Fatih hocam vardı. Bütün nota solfej bilgilerimi onlara borçluyum. Onlardan çok şey öğrendim. Çalıp söylerken nedense yapım merakı sardı. Ustam olmadığı için araştırdım, kendi kendimi geliştirdim. Tabi üstatların yaptığı bağlamalardan çok ders çıkarttım" diye konuştu.
"ENSTRÜMAN YAPMAK İNCE İŞÇİLİK İSTEYEN BİR İŞ"
Bağlama ve saz yapımında birinci kuralın uygun enstrüman ağacını bulmak olduğunu vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:
"Yani ağaçlardan iyi anlamak. Enstrüman için kullandığın ağacın niteliğinin ne olacağını, kuru olması ve iyi ustalıkla beraber ne yaptığını bilmen gerekiyor. Uygun ağaç, iyi ustalık ve işçiliği birleştirdiğin zaman çalınabilecek iyi bir enstrüman elde edilebilir. Bunun anlatamayacağım çok detaylı ince işleri vardır. Hissedip, görüp, duyup bunu bütünleştirerek istediğin sonucu alabilirsin.
Bir marangoz gibi, tabi onların işi de zor ama bizimkisi daha incelik isteyen bir iştir. Onun için çok titiz, yorucu ve aynı zamanda stresli bir iştir. Enstrümanları her insan yapamaz. Yani biraz el yeteneği olacak."
"ENSTRÜMANLARININ ÜNÜ TÜRKİYEYİ AŞTI"
Kendisinin saz, bağlama ve kopuz gibi birçok enstrüman aleti yaptığını ifade eden Coşkun, yaptığı enstrümanları Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gönderdiğini aktardı. Türk Halk Müziği'nin ünlü sanatçılarından Cem Çelebi'ye 3 telli kopuz yaptığını ve halen kendisinin kullandığını dile getiren Coşkun, "İstanbul'da, Ankara'da bulunan birçok ünlü üstadıma da çeşitli enstrümanlar yaptım. Bunların dışında yaptığım enstrümanları birçok ülkeye gönderiyorum. Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya'da müşterilerim var. Fransa'ya zaman zaman gönderiyorum. Hatta Kanada'da bile enstrüman gönderdiğim müşterim oldu" dedi.
Ürettiği bazı bağlamaların da iş adamları tarafından ABD'ye götürüldüğünün altını çizen Coşkun, yaptığı işin kendisine huzur ve mutluluk verdiğini söyledi.