Haberler

Kurulan Tesis Üreticinin Gelirini İkiye Katladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerinin ürünlerini değerlendirmek amacıyla kurulan dondurma fabrikası, bir yıl içerisinde bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi.

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerinin ürünlerini değerlendirmek amacıyla kurulan dondurma fabrikası, bir yıl içerisinde bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi. Eskiden 1 liraya üreticinin satıcı bulmaya zorlandığı süt, kapıdan 2 liraya birlik tarafından alınarak dondurma yapılınca, üreticinin geliri de iki katına çıktı.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl faaliyete giren ve Diyarbakır'ın ilk dondurma markası olan Diydo, bir sezonda bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi. Birlik bünyesinde bulunan 5 bin üyenin ürettiği sütlere hem pazar bulmak hem de gelirlerini yükseltmek fikrinden ortaya çıkan fabrikanın ürettiği ürünler kısa sürede bölgede bulunan marketlerde yerini aldı. Fabrika sayesinde eskiden 1 liraya, üreticinin alıcı bulmaya zorlandığı sütleri için şimdi kapıda 2 liradan alım yaptıklarını kaydeden Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, fabrika sayesinde üreticinin gelirinin iki katına çıktığını ve amaçlarının Türkiye çapında bir dondurma markası haline gelmek olduğunu belirtti.

"Üreticiye katkısı 2 katına çıktı"

Sıcak yaz aylarında üretimi yüksek olan sütü dondurma yapma fikrini, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen yüzde 50 hibe desteği ile hayata geçirdiklerini kaydeden Çetinkaya, "Eskiden köyde, kırsalda yetiştiricilik yapan üreticilerimiz sütlerini değerlendiremiyorlardı. Peynir yapıp, minibüse verir oraya buraya satmaktaydı. Bazıları müşteri bulup kendileri de satamıyorlardı. Örneğin şuanda bir keçi günde 2 kilogram süt veriyorsa bunu 1 liradan değerlendiremiyorlardı. Biz şuanda kapıda 2 liradan sütlerini alıyoruz. Yani bir keçinin ortalama katkısı yetiştiricilerimize 1 liradan aylık 30 lira ise bizim katkımız sayesinde bu aylık 60 liraya çıkıyor. Yıllık 400-500 lira civarında bir katkımız oluyor" dedi.

"Kar peşinde değiliz"

Birçok kırsal yerde süt toplama işleminin yapılamadığını ve sıcak havalar nedeniyle sütlerin bozulduğunu ifade eden Çetinkaya, "Onunla ilgili de köylerde süt sağım ünitesi projesi hazırlamış bulunmaktayız. Küçük çapta da olsa bölge köylerde, üç köyün faydalanabileceği süt sağım ünitesi, sütleri toplayıp orada hem 3-5 kişi istihdam edeceğiz hem de o sütleri bozulmasını önleyeceğiz. Sağlıklı, hijyenik bir şekilde sütleri getirip dondurma yapıp tüketicilerimize sunacağız. Biz kar peşinde değiliz. Yeter ki yetiştiricilerimize, halkımıza bir faydamız olsun. Bir katkımız olsun. 3-5 kişiyi de istihdam ederiz. Bir şekilde kendine çalışacak pozisyonlar bulabilsin. Asıl düşüncemiz budur. Tabi ki para olmadan bir şey olmaz ama bunun parasal yönü birinci planda değil" diye konuştu.

"Tüm Türkiye'ye dağıtmayı hedefliyoruz"

Yeni bir marka olmalarına rağmen çok beğeni topladıklarını vurgulayan Çetinkaya, "Çok beğeni topladık. Müşterilerimize ürün yetiştiremiyoruz. Bunu Diyarbakır'ın bütün ilçelerine, birçok yere bu sene yaklaşık 600 dondurma dolabı kadar dağıtım yaptık. Seneye inşallah daha da büyüterek bütün Türkiye'ye dağıtmayı hedefliyoruz. Bizim iyi, kaliteli ulusal bir marka haline gelme hedefimiz var. İnşallah başarılı oluruz. Bizim yetiştiricilerimize de, milletimize de bir katkımız olur" ifadelerinde bulundu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close