İşler: "Türkiye'den Daha Çok Rusya Kaybedecek"
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Rusya ile yaşanan uçak krizinin Türkiye’den daha çok Rusya’yı etkileyeceğini belirterek, “Eğer burada kaybeden olacaksa Türkiye’den daha çok Rusya kaybedecek.
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Rusya ile yaşanan uçak krizinin Türkiye'den daha çok Rusya'yı etkileyeceğini belirterek, "Eğer burada kaybeden olacaksa Türkiye'den daha çok Rusya kaybedecek. Türkiye'nin 5 milyar dolar menfaati var, Rusya'nın 25 milyar dolar" dedi.
Ege Turistik işletmeler Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Rusya'ya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin turizme etkilerini değerlendirdi. Uçak krizinin ardından Türkiye'den çok Rusya'nın zarar göreceğini vurgulayan İşler, "Eğer Türkiye bundan zarar görecekse Türkiye'den çok daha fazla Rusya'nın zarar göreceği aşikardır. Bu yüzden ben inanıyorum ki yeni sezonun başıyla birlikte uluslar arası hukukla beraber bir çözüm sürecine gidilecektir. Rusya, Türkiye'den koyduğundan daha fazlasını alıyor. Eğer burada kaybeden olacaksa Türkiye'den daha çok Rusya kaybedecek. Rusya Türkiye'ye bugün 25 milyar dolarlık bir ihracat yapıyor, biz ise 5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Türkiye'nin 5 milyar dolar menfaati var, Rusya'nın 25 milyar dolar, artı 20 milyar dolarlık ihalesi, artı Rus operatörlerinin bu turizmden kazançları var. Bu kadar soğuk ülke bu gıdayı, yardımları, bu destekleri alamazsa yanı başından çok daha maliyetli başkalarında alacak. Eğer bu kriz derinleşirse buradan kaybeden sadece ülkemiz olmayacaktır. Bundan dolayı her iki ülkede kendilerine alınması gereken alınması gereken dersleri alıp ve uluslararası hukuk dahilinde barışçıl bir çözümle en kısa zamanda iki ülkenin menfaatine bir çözümün bulunmasıdır. Biz turizmciler bu niyeti besliyor ve bu niyetle yola çıkıyoruz" dedi.
"UÇAK KRİZİ OLMASAYDI ZATEN DÜŞÜŞ OLACAKTI"
Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2014 yılına oranla 2015'te zaten Rusya'nın yaşadığı iç ekonomik sıkıntıları nedeniyle azaldığını belirten İşler, "Rusya'nın Ukrayna ile olan krizinden sonra gelen Rus sayısı 2015 yılında 3 milyon 300 bine düştü. Yani ekonomik krizden dolayı 1 milyon civarı değer kaybetti. Eğer bir uçak krizi olmasaydı zaten 2016 yılı içinde Rusya'daki turistten biz 2015 yılındakinden daha aşağısını hedefliyorduk. 3 milyonun üzerindeki sayının 2 milyona düşmesini bekliyorduk. Burada bizim için risk olan o 2 milyon turistin de gelmemesidir" ifadelerini kullandı.
"İKİNCİ BİR MÜDAHALEDE TURİZMİN ŞANSI KALMAZ"
Turizmciler olarak en büyük tereddütlerinin ikinci bir askeri müdahale olması ve bu durumda Rusya pazarının tamamen kaybedilmesi olduğunu belirten İşler, "2016 yılının 2015 yılından çok daha iyi olmayacağı kesin ve bizim en büyük tereddüdümüz şudur ki; 2016 yılında biz daha da kötüyü yaşamayalım. Nasıl ki bir askeri müdahaleyle kriz patladıysa bunun daha kötüsü tekrar bir ikinci askeri müdahale olur. Yani herhangi bir Rus askerinin vurulması, bir uçağın düşürülmesi, füze atışı gibi herhangi bir müdahale iki ülke arasında bu krizi daha çok derinleştirecek. İkinci bir askeri müdahale olursa eski haline gelmesi için en aşağı bir 6 yıl gerekecektir. Ama şu anda bizim bir umudumuz var, iki ülkenin birbirlerine karşı çok ciddi bir ticari ilişkisi, kadim dostlukları var. En önemlisi de ikisinin de birbirine muhtaç olduğu böylesi bir dönemde bu kriz bu haliyle kalırsa sezon başına kadar hiç olmazsa risklerin bertaraf edileceğini, dostlukların yeniden yeşereceğini umuyoruz. Ama ikinci bir askeri müdahale olması durumunda turizmin hiçbir şansı kalmaz ve otomatikman Rusya pazarını biz bir daha geriye getiremeyiz" diye konuştu.
"KRİZDEN ETKİLENECEK İL ANTALYA'DAN ZİYADE İZMİR"
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden sonra turizmden en fazla zarar görecek ilin Antalya'dan ziyade İzmir olacağını savunan İşler, "Antalya Rusya krizinde en fazla darbe görecek destinasyon merkezi gibi gözükse de aslında bundan en çok etkilenecek olan illerden biri İzmir'dir. Çünkü Antalya, Rusya'nın boşalttığı pazarı doldurmak için Avrupa pazarına saldıracaktır. Oysa daha çok Rusya pazarı yerine Avrupa'dan faydalanan İzmir'in bu noktadaki kaynaklarına sahip olacağı için Antalya, iyi otel- iyi fiyat avantajıyla Antalya müşteriyi daha çok çekecektir. ve aslında Avrupa'dan beslenen İzmir'in biraz daha bu noktada kendi pazarlamasında zorlaşacağını göstermektedir. Ama İzmir'in ve Ege'nin şöyle bir şansı var. 2016 yılı itibariyle 20 milyon nüfusa sahip olan İstanbul'da 5 milyon nüfusa yakın ekonomik durumu iyi ve seyahat edebilme gücü olan bir müşteri portföyü var. İzmir'de 2016 yılı itibariyle de bu portföye doğru bir marketing yapacaktır. İzmir kendini sadece tek bir pazara adamamıştır. İç Pazar, dış Pazar, çeşitli Avrupa pazarlarına kendini hedef olarak seçtiği için İstanbul'daki pazara da stratejik yaklaşmasıyla da İzmir'in de bu krizi aşacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"RİSK, 54 YAN SEKTÖRE KRİZİN YANSIMASIDIR"
Türkiye'nin Rusya'nın yerine koyabileceği herhangi bir pazar olmadığını kaydeden Mehmet İşler, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bir anda uçak krizinden sonra kaynak pazarlardan Rusya'nın yerine birebir hemen koyabileceği başka bir pazar yok. Bugünden yarına Türkiye kendi marketinginde bunu doldurabilecek ikinci bir pazar oluşturmuş değil. Rusya olmazsa bu sektör çökecek mi, çalışmayacak mı? Bu sektörün çalışmamasından çok, sektörün beslediği 54 tane yan sektör var. Asıl buradaki risk, beslediği 54 tane yan sektöre de bu krizin yansımasıdır. Bugün bilişim, mobilya, halı, cam, beyaz eşya, gıda sektörleri gibi birçok sektörün turizmle doğrudan ilişkisi var. Asıl buradaki problem sadece otelcilerin gelen turistten elde ettiği gelir değil, bunun tetikleme yönüyle yan sektörlere yansımasıdır. Ama Türkiye bugün turizmde dünya 6'ncılığına gelmiş bir ülkedir. Turizm Türkiye'nin bir markasıdır ve yüzde 99'u kendi insanlarımızın sahip olduğu bir sektördür. Tabi ki Rusya pazarının olması bizim elimizi güçlendiriyordu ama olmaması durumunda da biz bunu alternatif pazarlarla çözmeye çalışacağız."
"ACI REÇETEYİ ÜLKEMİZİN MENFAATİ İÇİN İÇMEYE HAZIRIZ"
Türkiye'nin 2015 yılı itibariyle geçen yıla oranla 5 milyar dolarlık bir kayba uğradığını ve bunun 1,5 milyar dolarının eksilen Rus turist sayısından kaynaklandığını ifade eden İşler, "2014'e göre kıyaslarsak 2016 yılında bu rakam 7,5 milyar doları bulacak gibi gözüküyor. 2015'e göre bir 2,5 milyar dolar kaybımız olacak. Türkiye'nin 50 cente muhtaç olduğu dönemleri düşünecek olursak, 7,5 milyar dolarlık 2 yıldaki kayıp Türkiye için çok ciddi bir kayıp olacaktır. Tabi ki ticaretten kimse zarar yapmak istemez ama ülkemizin menfaatleri daha ön plana geliyorsa bu acı reçeteyi içmekte kaçınılmazsa ülkemizin geleceği için biz buna hazırız." - İZMİR