Oyak Çimento Grubu 2014 İlk Çeyrekte Cirosunu Yüzde 35 Arttırdı
OYAK Çimento Grubu, olumlu hava koşulları, yerel seçimler, devam eden büyük projeler ve diğer altyapı yatırımlarının etkisiyle yurtiçi satış tonajının ilk çeyrek sonunda 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 yükseldiğini,grubun toplam cirosunun yüzde 35 artarken, net karın da üç kat artış gösterdiğini açıkladı.
OYAK Çimento Grubu, olumlu hava koşulları, yerel seçimler, devam eden büyük projeler ve diğer altyapı yatırımlarının etkisiyle yurtiçi satış tonajının ilk çeyrek sonunda 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 yükseldiğini,grubun toplam cirosunun yüzde 35 artarken, net karın da üç kat artış gösterdiğini açıkladı.
OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, 2014 yılı ilk çeyrek sonuçlarını, yılın ilerleyen günlerine ait beklentilerini ve grubun gelişim ve yatırım planlarını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi.
Türkiye'nin 6 coğrafi bölgesinde faaliyet gösteren OYAK Çimento Grubu'nun, halka açık 5 çimento ve bunlara dikey olarak entegre beton ve kağıt torba şirketlerinden oluştuğunu ifade eden Çağlar, Oyak Çimento'nun yıllık 8.5 milyon ton klinker kapasitesi ve yüzde 14 cari pazar payı ile Türkiye'nin en büyük çimento grubu olduğunu söyledi. Grup şirketlerinin illerinde yıllardır vergi rekortmeni olduğuna vurgu yapan Çağlar, "Başarılı neticelerimiz ile illerimizin ve Türkiye'nin kalkınmasına her anlamda destek olmaktan gurur duyuyoruz"dedi. Yıllardır sürdürülebilir büyümenin anahtarı olarak gördüğü verimlilik esası ile şirketlerini yönettiğini söyleyen Celal Çağlar, şirketlerinin 2014 ilk çeyrek sonuçlarının da bunun göstergesi olduğunu belirtti.
-GRUP ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSI-
Çağlar ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili açıklamasında şu bilgileri verdi: "İlk çeyrek boyunca süren yoğun iç talep sebebi ile ihracat pazarları yerine iç pazara odaklanan Adana Çimento, İştiraklerden gelen temettü etkisiyle de net karını 3 katına çıkardı. Ortadoğu pazarında yaşanan talep gerilemesinin devam etmesine rağmen yurtiçi satışlardaki artış ve kur etkisi Mardin Çimento'nun ciro ve karlılığını yükseltti. Ilımlı hava koşulları, hızla devam eden ulusal projeler ve öğütülmüş cürufun cirosunun 2 katının üzerine çıkması ile buna eşlik eden Marmara pazarındaki talep artışı Bolu Çimento'nun faaliyet karını yaklaşık 5 katına, FAVÖK'ü ise 4 katına çıkardı. Ünye Çimento'nun yurtiçi cirosunu yüzde 30?un üzerinde artmasının önemli bir kısmı tonaj kaynaklıdır. Bölgede yeni devreye giren kapasite nedeniyle fiyat yükselişleri sınırlı kalırken, net karda yüzde 35 büyüme sağlandı.3. Köprü, İzmit Körfez Geçişi, Avrasya Tüneli gibi devam eden projeler ve hız kesmeyen konut yatırımları ile Aslan Çimento cirosunu 1.5 katına, faaliyet karını ise yaklaşık 2 katına çıkardı."
Çağlar, 2014 yılı açıklanan ocak ayı verilerine göre Türkiye çimento talebinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 41 arttığını, yerel seçimler sonrası çimento talebinin aynı hızla devam ettiğini ve OYAK Çimento Grubu'nun 2014 iç pazar büyüme tahmini yüzde 6 olduğunu kaydetti.
-BÜYÜK ALTYAPI PROJELERİNİN ETKİSİ-
Yıl boyunca Marmaray, İzmit Körfez Geçişi, 3. Boğaz Köprüsü, Çukurova Havalimanı, İstanbul metro projeleri, Melen, Artvin, Ayvalı ve Ilısu Barajları, Ovit Tüneli ve Entegre Sağlık Kampüslerinin talebin ana merkezleri olmaya devam edeceğine değinen Çağlar, konut yatırımları devam etmekle birlikte, ana odağın 2014'te altyapı yatırımları olacağını belirtti. Çağlar, önümüzdeki 2 yılda yapılması planlanan iki seçim, kentsel dönüşüm projeleri ve mütekabiliyet / 2B gibi düzenlemelerin satışları desteklemesini öngördüğünü söyledi. Başarılı sonuçların elde edilmesinde, grup şirketlerinden OYAK Beton'un da katkısının büyük olduğunu ifade eden Çağlar, OYAK Çimento Grubu olarak bu sayede Türkiye'nin büyük projelerinde çözüm ortağı olmalarının önemine de vurgu yaptı. Çağlar, dört şirketinin ortaklığında faaliyet gösteren OYAK Beton'un, geçen yıl boyunca Marmaray, dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Çukurova Havalimanı, Başbakanlık Binası, Emaar Square, Beşiktaş Stadı, Çamlıca Camii ve daha pek çok projede tercih edilen şirket olduklarını belirtti. Çağlar, ileri düzeyde Ar-Ge faaliyetleri ile suyun içinde tünel yapımından, 200 metre yüksekliğe yüksek dayanımlı beton dökümüne kadar profesyonellik gerektiren tüm işleri başarıyla tamamlayan OYAK Beton ve çimento şirketlerinin AR- GE çalışmalarının 2014 yılındaki projelerde de katma değerli ürünleri ile grubun sonuçlarına pozitif etki edeceğini kaydetti.
-BÜYÜME POTANSİYELİ OLAN PAZARLAR-
Dünya çapında gerçekleşecek Lafarge - Holcim birleşmesi esnasında rekabet sebebiyle elden çıkarılması gereken fabrikalara ilişkin çalışmalarının sürmekte olduğunu, bu konuda da yatırım bankaları ile görüşmelere devam ettiklerini belirten Çağlar, "Olası birleşme sonrasında Ekvator'dan Romanya'ya kadar pek çok ülkede pazar payı yüzde 80'e varan biçimde artacak ve her gelişmiş ülkede benzer olan rekabet kanunları, birleşmiş yeni şirketin bazı fabrikalarını üçüncü şahıslara satılmasını gerektirecek.Özellikle büyümeye devam eden veya büyüme potansiyeli bulunan Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve İngiltere pazarlarına odaklanacağız" dedi.
-2014 YATIRIMLARI-
Çağlar, yurtiçi pazarın canlılığını koruması, altyapı projelerinin devam etmesi ve temelde Türkiye'nin inşaatı ön plana çıkaran bir büyüme modeli benimsemesi, uzun zamandır kapasite artışı yatırımı yapmayan OYAK Çimento Grubu'nun 2013 yılında yatırım kararı almasına neden olduğuna değinerek " 2007 yılında Mardin Çimento'da kapasite artışı yatırımını tamamlayan, o dönemden bu yana organik büyümeden ziyade inorganik büyümeyi tercih eden ve 2009 yılı sonunda Aslan Çimento'yu satın alarak bünyesine katan OYAK Çimento Grubu İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sürdürülebilir büyüme ve yetersiz kalan arz koşullarını dikkate alarak Bolu Çimento Ankara Tesisi'ne bir klinker hattı kurmayı kararlaştırdı"açıklamasında bulundu. Çağlar, Türkiye'nin tamamında yapılan uzun soluklu çalışmalar neticesinde tercihin Ankara'dan yana kullanılıp, yıllık 1 milyon ton kapasiteli yeni fabrika için Avrupa menşeli firmalar ile makine ekipman anlaşmalarının tamamlandığını ve 75 milyon Euro bütçeli yatırımın 2015 yılı ortasında devreye gireceğini kaydetti.
-ENERJİ TASARRUFU-
Enerji alanındaki yatırımlara da değinen Çağlar, Bolu ve Aslan Çimento'da atık ısıdan enerji üretilmesi yatırımlarının hızla devam ettiğini ve 2014 yılında devreye girecek sistemin, fabrikalara gerekli elektriğin yüzde 20'sini karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti. Adana Çimento'da devreye alınan güneş enerjisi santralinin Adana yönetim binası ve idari binanın yıllık elektrik tüketimlerinin (klima, aydınlatma vd.) yüzde 50'sini karşılayacak kapasitede olduğuna değinen Çağlar, kurulan GES'in üreteceği elektrik enerjisi ile yılda yaklaşık 3 milyon 875 bin adet 20 W'lık fluresan lamba veya 775 bin adet dizüstü PC veya 77 bin 500 adet 9 bin Btü kapasiteli klimanın 1 yıllık enerji tüketimlerinin alternatif enerji kaynaklarından sağlandığını belirtti. Aslan Çimento'da kurulu Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) tesisinin ise ayda ortalama yüzde 26 mertebesinde fosil yakıt değişimine olanak tanıdığını belirten Çağlar, grup genelinde enerji ve kapasite kullanım verimliliğine odaklı yatırımlarının devam edeceğini sözlerine ekledi.