Haberler

Ötv'siz İlk Kıymetli Taş Takası Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Kıymetli Maden ve Taşlar Piyasası'nda (KMTP) ilk fiziki taş takası yapıldı Mücevheratçılar Birliği Başkanı Güner: "Şimdi iş artık bizde, ihracatı artıracağız, istihdamı artıracağız, Türkiye'yi bu alanda üretim ve dağıtım merkezi yapmak istiyoruz"

Borsa İstanbul Kıymetli Maden ve Taşlar Piyasası'nda (KMTP) ÖTV'siz ilk kıymetli taş takası yapıldı.

Mücevher üreticilerine uygulanan yüzde 20 ÖTV, Torba Yasa'yla kaldırılmasının ardından aylardır işlem yapılmayan kıymetli taş borsasında ilk işlem yapıldı.

Kendi şirketi adına ilk takas işlemini yapan İstanbul Değerli Maden ve Mücevheratçılar Birliği Başkanı Ayhan Güner, ÖTV konusundaki problemlerin aşılmasıyla, mücevher imalatçıları için tarihi bir başarı hikayesinin başladığını söyledi.

Hükümetin ihracatın önünü açmak için mücevher ihracatçılarına  gerekli desteği verdiğini aktaran Güner, "Yıllarca 'yurt dışında nasılsa burada da uygulansın' dedik, şükür Allah'a, bugün gerçekleşti. Şu anda yurt dışından bir ham madde getirdiğimiz zaman artık hiçbir vergi yok. Şimdi iş artık bizde, ihracatı artıracağız, istihdamı artıracağız, Türkiye'yi bu alanda üretim ve dağıtım merkezi yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Belçika kıymetli taş borsasının 58 milyar dolar, İsrail borsasının da 17 milyar dolar yıllık cirosu bulunduğunu anlatan Güner, Türkiye mücevherat sektörünün dünyada etkin bir pozisyona talip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine omuz vereceklerini anlatan Güner, ihracatın bu yıl için yüzde 10 seviyesinde artmasını, büyük artışların ise gelecek yıldan itibaren başlamasını beklediklerini kaydetti.

İstihdamda gelecek yıl yüzde 20 artış beklediklerini dile getiren Güner, Türkiye mücevherat sektörünün çok daha fazla katma değer oluşturacağını kaydetti.

"Borsa İstanbul olarak üyelik giriş ücretlerini biraz daha  indirmeyi planlıyoruz"

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise 2011'den bu yana eski adıyla İstanbul Altın Borsası'nda (İAB) hiçbir işlemin yapılmadığını hatırlattı.

Vergi probleminin çözümüyle başlayan takas mekanizmasını anlatan Dönmez, "Borsadaki üyeler arasındaki işlemler KDV'den muaf oldu. Taşlarda da ÖTV tamamen kalktı. İyi bir düzenleme bu. Burada piyasaya üye 122 üyenin dışında sektör, üyeliğe daha fazla ilgi gösterecektir. Borsa İstanbul olarak üyelik giriş ücretlerini biraz daha  indirmeyi planlıyoruz. Sektör temsilcileri gelsinler üye olsunlar" diye konuştu.

Taş kesiminde engelli personel istihdamının yüksek olduğunu anımsatan Dönmez, bu oranın daha fazla artmasını beklediklerini söyledi. Dönmez, düzenlemenin kayıt dışı çalışan şirketlerin faaliyetlerinin kayıt altına alınmasına önemli oranda destek olacağını da sözlerine ekledi.

"Kuyumcukent'e taşınacağız"

KMTP'nin Karaköy'deki yerini Kuyumcukent'e taşıyacağını dile getiren Dönmez, "Buradan ayrılmak üzereyiz. Kuyumcukent'te ayrı bir bina da yaptırıyoruz. O binaya geçmeden önce geçici bir süreliğine yine Kuyumcukent'te hizmet vereceğiz. Bunu yaparken Kapalıçarşı esnafını da memnun edecek bazı uygulamalar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close