Haberler

Otomotiv Sektörü Zirvesi Sakarya'da Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin bütün krizleri başarıyla atlattığını belirterek, "Biz Türkiye'ye güveniyoruz" dedi.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin bütün krizleri başarıyla atlattığını belirterek, "Biz Türkiye'ye güveniyoruz" dedi.

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu, Sektörel Zirvesi'nde 'Otomotiv Sektöründe Satış Sonrası Hizmetler ve Tüketici Beklentileri' konusu masaya yatırıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen zirvede otomotiv sektörünün hedefi yenileme pazarı olarak ortaya konuldu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Otomotiv Sektörü Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer ve Rekabet Kurumu'ndan Zeynep Sengören'in konuşmacı olarak yer aldığı zirveye, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Şaban Dişli, MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Halit İnci, otomotiv sektörü temsilcileri katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Halit İnci, zirveye ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını belirterek, sektörde birliğin çalışmaları daha da hızlandıracağını kaydetti.

Ekonomiler için güven ortamının çok önemli olduğunu kaydeden MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, şunları söyledi: "Ülkemizin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler de dahil gelişmiş ülkelerde de ekonominin lokomotiflerinden birisi otomotiv sektörüdür. Dünyanın en büyük yatırımları da bu alanda yapılıyor. Dünyada otomotiv sektörü, yatırımlar açısından 6'ıncı sırada yer alıyor. İnsanların otomotiv tutkusu devam ettikçe bu sektörün gelişimi sürecektir."

Geçen günlerde açıklanan büyüme rakamlarını da değerlendiren Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, buna göre yüzde 4.4 büyüdü. Bu sürpriz bir rakam değildi. İkinci çeyrekte böyle bir büyüme olacağını biliyorduk çünkü Türkiye rüya gibi bir Mayıs ayı geçirdi. Arkasından Gezi olaylarıyla çalkalanan bir Haziran ayı geçirdik. Bu dönemde kapasite kullanım oranları artış gösterdi. Böyle veriler varken büyümenin de yüzde 4 civarında olacağını biliyorduk. Politik bir duruşumuz yok ama doğru yapılanları söylememiz gerekiyor. Zaten eksiklikleri dile getiriyoruz. Türkiye'ye inanıyoruz. Cari açık, eğer Türkiye bu sorunu aşarsa başka hedeflere yönelecektir. Son dönemde yerli otomobil konusunda çok konuşuyoruz. Türkiye, iddia sahibi bir ülkeyse otomobil veya uçak dahil olmak üzere bazı unsurları yapabildiğine inanmalı ve bunu ortaya koymalıdır. Türkiye'de zaten otomobil üretiliyor. Kendi otomobilimizi yapmak çok önemli bir gelişme olacaktır."

Olpak'ın ardından AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve Sakarya Valisi Mustafa Büyük de birer selamlama konuşması yaptı. Selamlama konuşmalarının ardından MÜSİAD Otomotiv Sektörü Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer ve Rekabet Kurumu'ndan Zeynep Sengören'in konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.

Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer, Toyota'nın kısa bir sunumunu yaparak kendisinin de yerli otomotive olan inancını dile getirdi. Özer'in konuşmasının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da Orhan Özer'e adına dikilmiş 20 fidanın olduğu bir sertifikayı takdim etti.

Gerçekleştirilen zirvenin ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde şu tespitler yer aldı: "Rekabet Kurumu tarafından 2007 yılında yürürlüğe giren Grup Muafiyeti tebliğinin etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Kendi pazar dinamiklerimizin analiz edildiği ve küresel yeniliklerle harmanlanan yeni bir strateji belirlenmelidir. Otomotiv sanayi strateji belgesinde ortaya konan hedeflerin gerçekleşme durumu dönemsel olarak ortaya konmalı ve sektörle paylaşılmalıdır."

Sonuç bildirgesinde ayrıca, otomotivde sektörel bilgilere ulaşımda yaşanılan zorluklar kaldırılmalı ve sektörel bir veri tabanı oluşturulması gerektiği belirtilerek şöyle denildi: "Küresel piyasalardaki gibi, araç üretildikten sonra aracın yaşam sürecini kontrol etme konusunda tek başına ana sağlayıcıların değil müşterinin beklentilerinin belirleyici olduğu seviyeye gelmemiz gerekmektedir. Eşdeğer parça konusunda yetkili test ve analiz merkezlerinin oluşturulması gerekmektedir. Eşdeğer parça kullanımında yetkili test ve analiz merkezlerinin oluşturulması gerekmektedir. Hurda dönüşüm merkezleri kurularak belli bir yaşın üzerindeki araçların piyasadan toplanılması sonrası ikinci el yedek parça olarak tekrar piyasaya girmeleri engellenmelidir. Sigorta ve benzeri büyük müşterilerin rekabeti engelleyici ve yönlendirici yaklaşımlarına izin verilmemelidir. Yenileme pazarından elde edilen birikim ve oluşturulacak veri tabanı, üretim, yedek parça ve servis ağı ile ülkemiz adına bir marka oluşturmamız gerekmektedir."

Yayınlanan sonuç bildirgesindeki tespitlerin kanun koyucular ve sektöre yol gösterici olması temennisinde bulunuldu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan şoke eden itiraf: Bebek başına 750 TL ödüyordum

"Bebek başına bu kadar para ödüyordum"

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title