Otomotiv Dünyasında Kulisleri Karıştıran Görev Değişimi
Hürriyet Gazetesi yazarı Emre Özpeynirci konuyla ilgili detayları bugünkü köşesinde detaylarıyla ele aldı.
Hürriyet Gazetesi yazarı Emre Özpeynirci konuyla ilgili detayları bugünkü köşesinde detaylarıyla ele aldı.
İşte o yazı:
"Yaşanan son gelişmeleri başka bir yazıda detaylı bir şekilde anlatacağım, ama bugün özellikle mayıs ayında Genel Müdür Coşkun Ulusoy'un istifası sonrası Oyak Grubu'nun en büyük iş kolu olan otomotivde meydana gelen depremden bahsetmek istiyorum. Bilmeyenler için Coşkun Ulusoy 2000 yılında OYAK Genel Müdürü olduğunda, ilk işi güvendiği kişileri transfer edip, kendi A Takımı'nı kurmak olmuştu. Bu isimlerden biri Celalettin Çağlar diğeri ise İbrahim Aybar'dı.
CELAL ÇAĞLAR AYRILDI
Celalettin Çağlar, Coşkun Ulusoy'un hem danışmanı hem de aynı zamanda Darüşşafaka Lisesi'nden de sınıf arkadaşıydı. OYAK'ta Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı olan Çağlar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin makine bölümünü bitirdikten sonra 1977'de Almanya'da otomotiv yüksek mühendisi olarak yüksek lisans yaptı. İş hayatına ise Otokar'da mühendislik müdürü olarak başladı. 1976-1988 yılları arasında burada çalıştı. Ardından çeşitli şirketlerde, yöneticilik, yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi. Coşkun Ulusoy'un OYAK'a gelmesiyle birlikte, 2000 yılında bu gruba geçen Celal Çağlar geçtiğimiz hafta OYAK'tan ayrıldı. Otomotiv sektörünün en önemli yöneticilerinden ve duayenlerinden biri olan Celal Çağlar geçtiğimiz hafta çalışanlarıyla vedalaşırken, iş hayatına nerede devam edeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
KAMU DENEYİMİ VARDI
Coşkun Ulusoy'un 2000 yılında Celal Çağlar'ın dışında otomotiv alanında görev yapması için transfer ettiği bir diğer isim ise İbrahim Aybar'dı. 2000 yılında Renault Mais'in genel müdürlüğünü üstlenen İbrahim Aybar, Coşkun Ulusoy gibi kamu deneyimi olan bir yöneticiydi.1988-91 yılları arasında Başbakanlık'ta görev yapan Aybar, bu süre içinde 1 yıl Başbakan Müsteşar Yardımcılığı'nı da üstlenmişti. Aynı dönemde Sümerbank Holding'in yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliğini yürüten Aybar ardından özel sektöre geçti ve Varan Turizm'in genel müdürlüğüne getirildi. Ekim 2000'den bu yana da Renault Mais'in genel müdürlüğünü yürütüyor. Geçen hafta Celal Çağlar'ın ayrılmasının ardından İbrahim Aybar'ın da 16 yıllık Renault macerasının sona erdiği konuşuluyor.-
1 AYDA 2 FARKLI DAVET
Bu iddiaları doğrulayan ise Renault'dan 1 ay içinde gönderilen 2 basın davetiyesi. Oyak Renault'un Bursa fabrikasında üretilecek yeni Megane Sedan'ın banttan inme töreni için Temmuz ayında gönderilen davette Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar'ın ortak imzaları varken, geçtiğimiz hafta gönderilen aynı davetiyede ise İbrahim Aybar'ın ismi çıkartılmış, sadece Tunç Başeğmez kalmıştı. Sektörde İbrahim Aybar'ın yerine Renault Mais Genel Müdürü olarak sürpriz bir ismin geldiği de şimdiden konuşulmaya başlandı. Bu ismin yine bir başka büyük grupta uzun yıllar özellikle finans alanında görev yapmış bir kişi olduğu ve şimdiden ekibini transfer etmeye başladığı belirtiliyor. Yeni yönetim kadrosu ile Renault'da daha 'Çağdaş' ve iletişimin daha kuvvetli olacağı bir dönemin bizi beklediğini söylemek yanlış olmaz.