Haberler

Otokoç'tan "Hurdanın Dönüşüm Yolculuğu" Fotoğraf Sergisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otokoç Otomotiv'in hurda araçların verdiği zararlara dikkat çekmeyi amaçlayan "Hurdanın Dönüşüm Yolculuğu" Fotoğraf Sergisi ziyarete açıldı.

Otokoç Otomotiv'in hurda araçların ekonomiye ve çevreye verdiği zararları dikkat çekmeyi amaçlayan "Hurdanın Dönüşüm Yolculuğu" Fotoğraf Sergisi ziyarete açıldı.

Yapı Kredi Kültür Sanat'taki sergi 15 Aralık'a kadar gezilebilecek.

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, sergi açılışı sırasında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, uzun yıllardır otomotiv sektörünün sözcüleri olarak hurda teşvikinin çıkarılmasını istediklerini belirterek, "Bu teşviki istememizin birçok sebebi var. Bu isteği her otomotiv yöneticisi mutlaka dile getiriyor. Biz de bu konuyu sanatsal boyutuyla ele almak istedik. Sergiye fotoğraflara bakmaya gelen insanları bilinçlendirmeyi ve onların desteğini almayı amaçladık" dedi.

Özdemir, Türkiye'de dolaşan 17 milyon araç olduğuna işaret ederek, "17 milyon araç parkının 3,7 milyonu 20 yaşın üzerinde, yani hurda araç niteliğinde. Bu hurda araçların birçok olumsuz etkileri var. Bu araçlar güvenlik anlamında sorun yaratıyor. 2002 yılında trafik kazalarında ölen sayısı 5 bin kişi iken bu rakam 2012 yılında 3 bin 747 kişiye geriledi. 2002 yılında araç sayısı 8 milyon iken 2012 yılında 17 milyona yükseldi. Araç sayısındaki artışa rağmen ölümlü trafik kazalarında meydana gelen azalışın en önemli sebebi araçların yenilenmesidir. Çünkü yeni araçlar modern teknolojiyle daha çok güvenliğe yönelik gelişim sağlıyorlar" diye konuştu.

Hurda araçların meydana getirdiği bir diğer problemin çevre kirliliği olduğunu belirten Özdemir, 20 yaşındaki bir aracın 1 kilometrede salmış olduğu karbondioksit miktarının 220 gramken, bu salınımın yeni nesil araçlarda 130 gram olduğuna dikkati çekerek,  yeni araçların 90 gram daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Özdemir, "Bugün trafikteki 3,7 milyon hurda araç yaklaşık 555 milyon ağaca bedel, bu da 206 tane Belgrad Ormanı anlamına geliyor" dedi.

Bu sergiyi açarak otomotiv sektörüne fotoğraflarla katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Özdemir,  insanların bu sergiyi gezip hurda araçların ne durumda olduğunu görüp bilinçlenmeleri için böyle bir proje yaptıklarını anlattı.

Özdemir, otomotiv pazarıyla hurda araç teşvikinin birbiriyle çok alakalı olduğunu ifade ederek, "Biz bu projeye 1 sene önce başlamıştık. 1 sene sonra hükümet böyle bir tasarı sununca proje ve tasarı birbiriyle örtüşmüş oldu" dedi.

Hükümetin otomotiv sektörüyle ilgili diğer bir çalışmasının ise Motorlu Taşıt Vergisi'ne ilişkin olduğunu anımsatan Özdemir, bu verginin Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun, otomobillerin salmış olduğu karbondioksit miktarına göre alınmasının öngörüldüğünü anlattı.

Bu çalışmanın da  Otokoç'un projesini desteklediğini vurgulayan Özdemir, "Çevreyi daha çok kirleten araçtan daha fazla vergi alınacak" dedi.

Özdemir, kredilerde taksit sınırlandırılmasına ilişkin olarak ise şu an tam bir öngörüde bulunamayacağını ancak otomotiv sektörü üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceğini dile getirdi.

Özdemir, "Ne ölçüde bir etki olur bunu söylemek için erken. Hükümetin ilgili yerlerden görüş aldığını düşünüyorum. Bu görüşler sonucunda orta bir noktada buluşulacaktır. Bu sınırlamanın araç kiralama tarafında çok önemli bir etkisi olacağını zannetmiyorum" görüşlerini paylaştı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close