Haberler

Ortadoğu'da Patlayan Silahlar Mobilya Sektörünü de Vurdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan çatışmalar İnegöl mobilyasını da vurdu.

Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan çatışmalar İnegöl mobilyasını da vurdu. Türk mobilya sektöründe yaşanan durgunluğun ihracatın azalmasından kaynaklandığını ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Ne kadar ihracat yaparsak o kadar iyi, çünkü ihracat sıcak para demektir" dedi.

2014 yılının mobilya üreticileri için 2013 yılının altında seyrettiğini belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Bu yıl beklentilerimizin biraz altında geçti. Firmalarımız 2014 yılında kapasitelerini artırdı, üretim bantları yükseldi, üretici sayısı arttı, çalışanlarımız çoğaldı. İş Güvenliği yasasıyla birlikte bir taraftan işverenlerin yükümlülükleri arttı. Fabrika, Mobilya AVM yatırımları derken, mobilyacılarımızda iş beklentilerinin yüksek olmasından dolayı biraz borca girdi. Mobilya sektörü ürettiğini hemen satan bir sektör değil. Ürünü pazarlamak gerekiyor. Yurtiçi ve yurtdışında fuarlara girmek gerekiyor. İşlerimiz masraflı. Bundan yıllar önce İnegöl'e alıcı kendi kamyonuyla gelir, malını sarıp giderdi. Masa başı çalışanlarımız bu kadar yoktu. Bunun haricinde bütün işler İnegöl'de dönerdi. Şimdi yurtiçine, yurtdışına birçok firmamız eleman yolluyor. Türkiye'de mobilya sektöründe genel giderler arttı. Beklentilerimiz buna karşılık yüksek. Üretim ağı çoğaldı. Rekabet fazla olunca fiyatlar da düştü. Bu yüzden krizlerden mobilyacılarımız çabuk etkileniyor. Bunun için ayağımızı yorganına göre uzatmamız lazım. Mobilya özel tüketim olduğu için ilk ertelenebilecek ürünlerden birisidir" diye konuştu.

2014 yılında işlerin durgun olmasına nazaran mobilyacıların yatırıma devam ettiğini ifade eden Özcan Ayhan, "Mobilyacılarımız 2010-2011 yılındaki iyi olan iş akışına göre, 2014 yılında yatırım yaptılar. 2014 yılı sıkıntılı geçmesine rağmen yine de birçok mobilyacımız yatırımlarına devam etti. İşlerini ve işçilerini muhafaza etti. Hala işlerimiz bu aylarda yavaş gitmesine rağmen işçi çıkaran firmalarımız yok. Fakat çarkın yavaş döndüğünü, insanlarımızın sıkıntılı götürdüğünü de bizzat yaşıyorum" diye konuştu.

2015 YILINDA BEKLENTİ YÜKSEK

2015 yılından beklentilerinin çok fazla olduğunu belirten Ayhan, "Ocak ayındaki İstanbul mobilya fuarıyla 2015 sezonu başlıyor. Fuarda 9-10-11 holle birlikte 170 firmamız stant açacak. Bu 170 firmanın fuara girmesi demek, İnegöl'ün komple fuara girmesi demektir. Çünkü yan sanayisiyle birlikte İnegöl'de herkese iş çıkıyor. İşler güzel olduğu zaman sandalyecisi, aksesuarcısı, fason ayak yapanlara ve bütün sektörümüze iş çıkıyor. İnşallah bu fuarımız İnegöl için, ülkemiz için hayırlı olur diye düşünüyorum. Yurtdışından yeni yabancı müşteriler buluruz. İç pazarda zaten İnegöl'ü bilmeyen kalmadı. Kalitemiz Türkiye standartlarının üzerinde. Türkiye en modern, en çizgisi belli, renkleriyle tasarım harikaları üretiyoruz. Türkiye'nin modasını İnegöl'de belirliyoruz. Bu bir gerçektir. Yurt dışında daha iyi tanıtımlar yapıp, İnegöl'e yurt dışındaki büyük alıcıları çekmek gerekiyor. Her ne kadar sıkıntılı bir dönemden geçiyorsak da, İnegöl Türkiye'de en az etkilenen yerlerden biri. Çünkü bu işle uğraşan büyük firmaların yüzde 40-50 indirimler yaptığını, bayilerin zor durumda olduğunu görüyoruz. Hatta birçok firmanın bayiliklerini iptal ederek, İnegöl mobilyası almaya başladığını biliyorum. Çünkü İnegöl'de çok zengin çeşitlilik var. Her firmadan farklı ürünler alabiliyorlar. Türkiye'de böyle bir dönüş de var. Eğer bunu hızlandırabilirsek İnegöl mobilyasının marka değerini artırıp, tüketiciyi de buna yönlendirebilirsek işlerimiz artar. 2011 yılında İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunun yaptığı reklamlar gibi sene de en azından belirli aylarda bu reklamları sürdürebilirsek, yurtiçinde sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum. İnşallah 2015 yılı beklentilerimiz gibi olur. Çünkü 1 yıllık durgunluktan sonra önümüzdeki yıllar da işlerimiz hep açılmıştır. İnşallah 2015 yılı umduğumuz gibi geçer. Bütün üreticilerimize önce sağlık, huzur, mutluluk ve sonra da hayırlı işler diliyorum" diye konuştu.

Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların İnegöl mobilyasını da vurduğunu anlatan Ayhan, Türk mobilya sektöründe yaşanan durgunluğun ihracatın azalmasından kaynaklandığını savundu. Dolar yükseldiği zaman ihracatın arttığını belirten Başkan Özcan Ayhan, "Ama bu artışa nazaran firmalarımız satış fiyatlarını düşürüyor. Bunu yapmamaları gerekiyor. Örnek veriyorum; anlaşmayı bin dolardan yapıyor, sonrasında dolar arttığı zaman 900 dolara düşürüyor. Satışını artırdığını düşünüyor. Ama dolar çıktığı zaman girdilerde de, ham maddede de fiyat artışı oluyor. Süngerimizde, kumaşımızda, boyamızda, camımızda da fiyat artıyor. Bu sefer bin dolara sattığınız malı 900'e çektiğiniz zaman bundan alıcı faydalanıyor. Ama üretici kendini kandırıyor. Biz zamlı hammadde alıyoruz, indirimli ürün satıyoruz. TL'ye göre hesaplıyoruz, ama dolar bazında hammaddeye gelen zamla zarar ediyoruz. Bunu iyi okumak gerekiyor. Dolar yükseldiği zaman ihracatçımızın fiyatları düşürmemesi gerekir" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title