Haberler

Ormanların Ekonomiye Katkısı Yükseltilmeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahşap Sanayicileri Derneği’nin (ASAD) Ankara’da gerçekleşen ilk Olağan Genel Kurulunda Kurucu Başkan Ayhan Kahraman güven tazeledi.

Ahşap Sanayicileri Derneği'nin (ASAD) Ankara'da gerçekleşen ilk Olağan Genel Kurulunda Kurucu Başkan Ayhan Kahraman güven tazeledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Sosyal Tesisleri'nde yapılan genel kurulda geçici yönetim ve denetim kurullarının ibrasının ardından Ayhan Kahraman'ın listesi oy birliğiyle iş başına geldi. Daha sonra yapılan yönetim toplantısında Ayhan Kahraman Başkan, Necdet Başoğlu ve TEPAL Başkanı Muzaffer Balcıoğlu Başkan Yardımcısı, Muhammet Aksoy Genel Sekreter, Ali Kartal Sayman, Ahmet Hamdi Demirağ, Fahrettin Kulu, Yüksel Efe ve Burhan Çobanoğlu da yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.

Genel kurulun ardından Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz'ün de katıldığı toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan ASAD Başkanı Ayhan Kahraman, Türkiye'nin orman varlığı bakımından dünyada 12. sırada yer aldığı halde, bu zenginliği gerektiği kadar değerlendiremediğini söyledi. Kahraman, "Orman ürünleri ihracatımız yok denecek kadar az. İthalatımız ise oldukça yüksek. Zira Dünyadaki 220 ülke arasında ithalatta 32. sıradayız. ASAD'ı kurmamızın sebebi, sektördeki kuruluşların sorunlarına çözüm bulmak. Üyelerimiz arasında kereste imalatçıları, ahşap palet ve ahşap ambalaj imalatçıları var. Sektörümüzdeki büyük kuruluşların kesintisiz ham maddeye ulaşmaları, küçük işletmelerin de orman ihalelerine katılan sektör dışındaki firmaların haksız rekabetine uğramamaları için çalışacağız. Bu sayede sektörümüzü korumak gayesindeyiz" diye konuştu.

Ayhan Kahraman, Orman Genel Müdürlüğü'nün, "Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları" tebliğinde geçen yıl yaptığı değişiklikle daha önce sadece yonga levha tesislerine tanıdığı tahsis uygulamasını, yıllık üretim kapasitesi 25 metreküp ve üzeri olan kereste, ahşap palet ve ahşap ambalaj tesislerine de yaygınlaştırmasını olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kahraman, genel müdürlükten bir diğer beklentilerinin de, açık ihalelere sektör dışından firmaların katılmasını önleyecek kısıtlamalara gidilmesi olduğunu ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz de Türkiye'nin orman varlığını en verimli şekilde kullanması için yaklaşık 4 yıldır çok önemli adımlar attıklarını söyledi. Bu değişiklikleri yaparken sektördeki kuruluşlar ve sektör temsilcileri ile yoğun bir mesai harcadıklarını vurgulayan Akyüz, 1956 yılında çıkartılan 6831 Sayılı Orman Kanunu'na uygun olarak aynı yıl çıkartılan "Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları" tebliğini sil baştan yazdıklarını söyledi.

Tebliği günümüz ticaret kurallarına göre hazırladıklarının altını çizen Akyüz, "Bu tebliğin hazırlanması konusunda tek yetkili Orman Genel Müdürlüğü'dür. Bu yetkiyi almakta çok zor oldu. Ama azimle çalışarak başardık. Tebliğimiz hakkında olumsuz görüş sunan olmadı. Uygulama sırasında aksaklıklar olursa bunları da sektörün taleplerine göre değiştiririz. Sizlerden beklentimiz tebliğin uygulanması sırasında olumsuzluklarla karşılaşırsanız bizimle paylaşmanızdır" dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİME YÖNELİN

Kenan Akyüz, ülke ormanlarından en verimli şekilde yararlanılabilmesi için katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesinin çok önemli olduğunu da söyledi. Tomrukların sadece kereste yapılarak yüksek katma değer elde edilemeyeceğini vurgulayan Akyüz, "Önemli olan mamul maddeler yapabilmektir. Ahşap paletler, ahşap sandıklar, parke, mobilya, cephe kaplamaları gibi ağaca katma değer sağlayacak üretimlere devlet olarak destek vermeye hazırız. Günümüzde katma değeri düşük üretimlerle yüksek gelir sağlamak mümkün değil. İşletmelerinizi bu şekilde revize etmenizde büyük fayda var" diye konuştu.

AHŞAP SEKTÖRÜNE DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ

ASAD Başkan Yardımcısı seçilen Avrupa Palet Üreticileri Birliği EPAL Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye'nin orman varlığının ekonomiye kazandırılması için sektördeki kuruluşların el birliği etmesinin ve Orman Bakanlığı'nın da bu kuruluşlara destek vermesinin çok önemli olduğunu söyledi. Balcıoğlu, sektörde irili ufaklı binlerce işletme bulunduğunu bu işletmelerin teknolojilerinin arttırılması, ham madde sorunlarının çözülmesi ve ürünlerinin katma değerinin yükseltilmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğine vurgu yaptı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title