Haberler

"Operasyonel Kiralamaya İlgi Artıyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FKB Başkanı Özger "Türkiye'de taşıt satışında yavaşlama görülmesine karşın operasyonel kiralamanın bu satışlardan aldığı pay artıyor." dedi.

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger, Türkiye'de taşıt satışında yavaşlama görülmesine karşın operasyonel kiralamanın bu satışlardan aldığı payın arttığını belirtti.

FKB'den yapılan açıklamaya göre, finansal kiralama (leasing) sektöründen uluslararası alanda çok sayıda önemli ismin katıldığı ve sektöre yönelik değerlendirmelerin paylaşıldığı "3. Operasyonel Kiralama Konferansı", FKB'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

FKB Başkanı Özger, konferansta operasyonel kiralama başta olmak üzere finansal kiralama sektörünün Türkiye'deki durumu ve potansiyelini değerlendirdi. Türkiye'de bankacılık dışı finans kesiminin en güçlü temsilcisi konumunda bulunan FKB'nin, ülkede finansal sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde önemli bir misyon yüklendiğini aktaran Özger, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'yla bu alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerin FKB çatısı altında birleşmesinin önemli bir sinerji doğurduğunu ifade etti.

Özger, daha önce operasyonel kiralama yapma hakkı tanınmayan finansal kiralama şirketlerinin yeni kanunla bu hakka kavuştuğuna değinerek, operasyonel leasing işlemi yapabilme hakkının sektöre ivme ve güç katacak bir kazanım olduğunu dile getirdi.

"Dört şirket 54 milyon liralık işlem hacmi yakaladı"

Özger, kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana yaklaşık iki yıllık süre içerisinde dört finansal kiralama şirketinin operasyonel kiralamayla ile ilgili yapılanmasını tamamladığını ve kısa sürede önemli bir işlem hacmi elde ettiğini vurguladı. Gelecek dönemde çok daha fazla şirketin operasyonel kiralama alanında faaliyet gerçekleştireceğini öngördüklerini aktaran Özger, şöyle konuştu:

"Bu şirketler, 30 Eylül 2014 itibarıyla makine ve ekipman bazında, karayolu taşıtları için 17 milyon 749 bin lira, iş ve inşaat makineleri için 29 milyon 281 bin lira, bilgi işlem ve büro sistemleri yatırımları için 7 milyon 261 bin lira olmak üzere 54 milyon 391 liralık operasyonel kiralama işlemi gerçekleştirdi. Satın almayla yapılan makine ve ekipman yatırımlarının önemli bir kısmının dönemsel işlerin sonunda atıl kaldığını düşünecek olursak, operasyonel kiralamanın kaynakların etkin yönetimi açısından önemini daha iyi kavrayabiliriz."

Özger, operasyonel kiralamada ana kalemleri taşıt, iş ve inşaat makinelerinin oluşturduğuna dikkati çekti. Son açıklanan verilere göre Türkiye'de taşıt satışında yavaşlama görülmesine karşın operasyonel kiralamanın bu satışlardan aldığı payın arttığının altını çizen Özger, şunları da kaydetti:

"Tüm Oto Kiralama Kuruluşları'nın (TOKKDER) raporuna göre, Türkiye'de 2014'ün ilk 6 ayında yeni otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,7 azaldı. Aynı dönemde operasyonel kiralama sektörü ülkemizde satılan yeni otomobillerin yüzde 18,3'ü olan yaklaşık 41 bin 212 yeni aracı filosuna kattı. Böylece 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 16'lık bir büyüme kaydeden sektör, parkındaki araç sayısını yaklaşık 214 bin 500'e çıkardı.

Bu yılın ilk yarısında 2,7 milyar liralık yeni araç yatırımı yapıldı. Sektörün müşteri sayısı da bir önceki yılın aynı dönemi göre yüzde 28,6 artış gösterdi. Bu veri, ülkemizde çok uluslu ya da büyük şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de araç filolarını artık operasyonel kiralama yönetimiyle oluşturmaya başladıklarını gösteriyor." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close