Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Oluklu Mukavvada 3 Milyar Dolar Ciro Hedefleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, "Yılın ikinci çeyreğinde sektör büyümesinin yüzde 6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, "Yılın ikinci çeyreğinde sektör büyümesinin yüzde 6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılı sonu itibariyle sektörün toplam büyüklüğü 2 milyar dolara ulaşmıştı. Bu yıl sonunda bu büyüklüğün yüzde 40-50 büyüme ile 3 milyar doları bulacağını öngörüyoruz." dedi.

Oluklu mukavva sektörünün geçtiğimiz dönem performansı ve gelecek hedefleri OMÜD Başkanı Görenoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı. OMÜD'ün 30 civarında üyesiyle sektörün yüzde 75'ini temsil ettiğini belirten Görenoğlu, kolay depolanabilme, geri dönüşüme uygunluk, hijyeniklik, hafiflik, çevre dostu olma gibi özellikleri ile oluklu mukavva kullanımının avantajlarından söz etti.

İtalya'daki Bologna Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yaş meyve sebzelerin oluklu mukavva ambalajda 3 gün daha taze kaldıklarının tespit edildiğini bildiren Görenoğlu, şunları söyledi:

"Oluklu mukavvadan üretilen kutular meyveleri, yeniden kullanılabilen ambalaj malzemelerine göre daha taze tutuyor ve daha güvenli taşıyor. Bilimsel araştırmalara göre oluklu mukavva, patojenik ve bozulmuş mikroorganizma kaynaklı bulaşmayı azaltıyor. Oluklu mukavva ambalajda taşınan sebze ve meyvelerin diğer alternatif ambalaj malzemelerine göre daha az ağırlık ve sertlik kaybına uğradığı, daha uzun süre taze kaldığı kanıtlandı.

Aynı zamanda cam şişe doğada 4 bin yıl, plastik bin yıl, alüminyum 200 yılda yok olurken, hiçbir şey yapmadan oluklu mukavva sadece 3 ayda yok oluyor. Oluklu mukavva, ham maddesi olan kağıdın yüzde 100 yeniden kullanılabilen, yani geri dönüşümü olan bir madde olma dolayısıyla çevre uyumu en yüksek ambalaj türü."

" Türkiye'de kişi başı oluklu mukavva tüketimi 25,3 kilograma ulaştı"

OMÜD Başkanı Görenoğlu, Türkiye'de son yıllarda modernleşme ile birlikte kırsal kesimden şehirlere artan göç, geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş ve sosyo-ekonomik-kültürel değişimle birlikte e-ticarete olan talep gibi etkenlerin ambalaj sektörüne yaradığını söyledi.

Özellikle online alışveriş siparişlerinde en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinin başında gelen oluklu mukavva üretiminin yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 ile Gayri Safi Milli Hasıla'nın iki katı büyüme gösterdiğini belirten Görenoğlu, şunları kaydetti:

"Yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı ise yüzde 6 olarak öngörülüyor. Her yıl sektörümüz Gayri Safi Milli Hasıla'nın yaklaşık 1,5 katı kadar büyüme gösteriyor. Ne kadar tüketim oluyorsa o kadar da ambalaj üretimi artıyor. Son 10 yılda oluklu mukavva tüketimi yüzde 80 arttı. 2017 yılının ilk 3 ayında Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyümesine rağmen sektördeki büyüme yüzde 10'u buldu.

Geçen yıl Türkiye'de kişi başı oluklu mukavva tüketimi 25,3 kilograma ulaştı, bu rakam 2000 yılında yalnızca 11 kilogramdı. Bu da Türkiye'nin yüksek nüfus artışına rağmen tüketimin iki kattan fazla arttığını ortaya koyuyor. Bunda tüketim sektöründeki gelişmenin olduğu kadar bireylerin değişen alışveriş alışkanlıklarının ve e-ticarete yönelik artan ilginin de etkisi var. Çünkü oluklu mukavva, online alışveriş siparişlerinde en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinin başında geliyor. Bunun yanı sıra tüketicilerdeki doğaya ve çevreye dost ürünleri tercih etme bilinci de etkili oluyor."

-"Sektör yabancı yatırımcıların radarında"

Görenoğlu, geçen yıl sektörün 2 milyon 22 bin tonluk üretim hacmini aştığını belirterek, artan tüketimle birlikte 2016 yılında dernek üyesi kuruluşlara ait 49 fabrikada kapasite kullanım oranının yüzde 70'ler civarında olduğunu söyledi.

Bu yılın tamamında tüketimin, dolayısıyla üretim ve kapasite kullanımının daha da artacağına dikkati çeken Görenoğlu, "Yılın ikinci çeyreğinde ise sektörün büyümesinin yüzde 6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılı sonu itibariyle sektörün toplam büyüklüğü 2 milyar dolara ulaşmıştı. Bu yıl sonunda bu büyüklüğün yüzde 40-50 büyüme ile 3 milyar doları bulacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Görenoğlu, OMÜD'e üye kuruluşların hizmet verdiği sektörlerin başında yüzde 41,7 ile gıda ve tarım sektörünün geldiğini dile getirerek, oluklu mukavvanın hijyenik özelliği sayesinde, gıda ve tarım sektörü için ilk tercih sebebi olduğunu, üretim özelliği sebebiyle bakteri barındırmadığını anlattı.

Toplantıda sektörün gelecek potansiyeline de değinen Görenoğlu, "AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda Türkiye'de sektör olarak daha kat edecek çok yolumuz var. Gelişme potansiyelimiz nedeniyle yabancı yatırımcılar da sektörümüzdeki fırsatları yakından takip ediyor. Yabancı yatırımcılarla ciddi görüşmeler var ama ne zaman sonuçlanır bilmiyorum. Hedefimiz, 2023 yılına kadar 4 milyon tonluk bir üretim ile kişi başı halen 25 kilogram civarındaki tüketimi 40-45 kilograma çıkarmak." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi
title