Haberler

ODTÜ'nün Hedefi Amerika Pazarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, Amerika'da savunma sanayisi firmalarına yönelik ofis açtıklarını belirterek, "Firmalarımızın Amerika'dan iş almasıyla, teknolojilerini satmasıyla ilgili çabalarımız başladı" dedi.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, Amerika'da savunma sanayisi firmalarına yönelik ofis açtıklarını belirterek, "Firmalarımızın Amerika'dan iş almasıyla, teknolojilerini satmasıyla ilgili çabalarımız başladı" dedi.

ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren bazı firmaların temsilcileri basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Söz konusu firmaların birçok önemli teknoloji geliştirme sürecinde rol aldıklarını, bunları ürünlere dönüştürmeye ve satmaya başladıklarını ifade eden Kızıltaş, "ODTÜ Teknokent firmaları 850 milyon doları aşkın teknoloji ihracatı gerçekleştirdiler. Bu miktarın içerisinde seri üretimden elde edilen rakamlar yok. Sadece burada teknolojisi geliştirilmiş ve burada teknoloji olarak satılmış ihracattan bahsediyoruz. Seri üretimi de bunun içine dahil ettiğimizde bu rakamı 5-10 katla çarpmamız gerekiyor" diye konuştu.

Dünya çapında teknoloji konusunda başarılı durumdaki ülke ve şirketlere ihracat yaptıklarını dile getiren Kızıltaş, ODTÜ Teknokenti, uluslararası çapta başarılı şirketlerin çıktığı ve bu nitelikteki şirketlerin gelmek için can attığı bir yer haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Kızıltaş, teknokent bünyesindeki savunma sanayisi kümelenmesinde halen 91 firmanın faaliyet gösterdiğini belirtti.

Temel hedeflerinden birinin firmaların yurtdışına açılmaları ve geliştirdikleri teknolojileri yurt dışına satmaları olduğunu ifade eden Kızıltaş, şunları kaydetti:

"Belirlediğimiz temel açılım alanları var. Bunlardan birisi Amerika. Amerika'da Washington DC'de savunma sanayisi firmalarına yönelik olarak ofis açmış durumdayız. Firmalarımızın Amerika'dan iş almasıyla, teknolojilerini satmasıyla ilgili çabalarımız başlamış durumda. Bunun dışında özellikle Uzak Doğu'da hem savunma sanayisi hem de bilişim, telekom firmaları için ciddi bir fırsat olduğunu değerlendiriyoruz. O çerçevede Malezya'da Kuala Lumpur'da ofisimizi açmış durumdayız. Firmalarımızın global büyük firmalar olmasını arzu ediyoruz. bu çerçevede San Francisco'da Silikon Vadisi'nde de bir hızlandırma merkezi açmış durumdayız. Burası bir ofisin ötesinde 400 metrekarelik bir merkez orada ciddi bir yatırım yaptık. Bizleri heveslendiren, ümitlenmemize neden olan gelişmeler var. 4,5 yıl önce kurulan bir firmamız 700 milyon dolarlık bir şirket haline geldi. Bunlar buradan çıkan firmalar. Yeni programımızda bu firmaların sayısını artırmaya çalışıyoruz."

Önemli projelerde ODTÜ Teknokent imzası

ODTÜ Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ünal da savunma sanayisinde ortaya konulan hedeflerin yakalanabilmesi için teknolojinin tabana yayılması gerektiğini ifade etti.

Bunun için de teknokent ve kümelenmelerin birleştiği yapılara ihtiyaç olduğunu belirten Ünal, ODTÜ Teknokent bünyesinde bu yapıyı hayata geçirdiklerini söyledi.

Savunma sanayisinde gündemde olan Altay tankı, Atak helikopteri, Anka insansız hava aracı, Hürkuş uçağı gibi projelerde görev alan firmaları bünyelerinde barındırdıklarına işaret eden Ünal, bu firmaların hem ürün geliştirdiklerini hem de birbirleriyle işbirliği içinde gelişmelerini sürdürdüklerini anlattı.

Milli Muharip Uçak Projesi'ne yönelik sorular üzerine Ünal, şunları kaydetti:

"TSSK olarak bunun mevcut malzemesini toparlayıp biraz daha önümüzü görmek açısından bir çalışmaya ihtiyacımız var ama şöyle bir çalışma yapıldı; Sanayide belirli alanlarda ürünleri olan firmalardan kimlerin, ne tür ürünleri var, bunları ne zaman, nasıl ileriye götürebilirler gibi bir veri paketi dizisi Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) gönderildi.

Projede şu anda konsept tasarımı yapıldı, bir sonraki aşamaya başlamak üzere bir kurgu yapılıyor. Bir yandan platform programları devam ederken bir yandan alt sistem geliştirme programlarının devam etmesi lazım. Bunu TUSAŞ'la nasıl modelleyeceksiniz diye konuşuyoruz. Şu anda TUSAŞ ve SSM bunun modeli üzerinde görüşüyor, nasıl başlatacağız bu projeleri diye. Zannediyorum kısa vadede bu netleşecek ve alt ürünlere ilişkin çalışma devam edecek. Bu projeler kompleks projeler, kolay projeler değil. Benim şahsi görüşüm, milli muharip uçak için devlet tarafında da ait ayrı bir organizasyon kurulması gerekiyor."

Kaynak: AA / Ekonomi
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title