Haberler

Nükleer Enerji Endüstrisine Yerli Sanayinin Katılımı Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert: "Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 92’sini, doğalgaz ihtiyacının ise yüzde 98’ini ithal ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 92'sini, doğalgaz ihtiyacının ise yüzde 98'ini ithal ettiğini belirterek, "Bu nedenle alternatif olarak karşımıza nükleer enerji santralleri çıktı. Akkuyu santralinin 2019'da elektrik üretimine başlamasını hedefledik. Sinop'taki santralin de 2023'te faaliyete geçmesini planladık. 2023'te üçüncü santralimizi de inşa edeceğiz" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Odakule'de düzenlenen "Nükleer Enerji Endüstrisine Yerli Sanayinin Katılımı" konulu toplantının açılışında konuşan Sert, sanayileşmenin enerjiye olan bağımlılığı arttırdığına vurgu yaparak, dünyada enerjinin yüzde 90'nının fosil yakıtlardan, yüzde 10'nun ise yenilenebilir enerjilerden sağlandığını ve Türkiye'de de durumun farklı olmadığını ifade etti.

Sert, Türkiye'nin son 10 yılda takdire şayan bir büyüme gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu büyümenin de enerji talebini artırdığını söyledi.

Türkiye'nin enerji bağımlığının yüzde 71 gibi çok yüksek bir seviyeye ulaştığını anlatan Sert, "Türkiye geçmişte daha çok hidroelektrik santrallerine ağırlık verdi. Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine aynı oranda ağırlık vermemişiz. Bakanlık olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi önem veriyoruz. Bu oranı 2015 sonuna kadar yüzde 30'a çıkarmayı hedefledik" dedi.

Sert, Türkiye'nin günlük petrolünün yüzde 10'unu üretemediğini dile getirerek, doğal gaz tüketiminde Türkiye'nin dünya birinci sırada bulunduğunu, buna rağmen Avrupa'da vatandaşına en ucuz doğal gazı sunan ülkenin de Türkiye olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin enerji politikasının temelinde dışa bağımlılığı azaltmanın yattığına dikkati çeken Sert, "Bunun için ilk olarak enerji arz güvenliğimizi sağlamalıyız. Kaynak çeşitliliğine gitmeliyiz. O yüzden nükleer santralleri gündeme getirdik. Yerli kaynakları ekonomiye kazandırmalıyız. Enerji piyasalarında serbestleşme sağlanacak. Doğal gaz alanında piyasada serbest seçme yönünde bir kanun hazırlanıyor" bilgisini verdi.

Sert, enerji verimliliğini artırmak için vatandaşa ve sanayiciye büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında çok büyük potansiyeli olduğunu ve bu potansiyeli artırmak yönünde çalışmaların giderek arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 92'sini, doğalgaz ihtiyacının ise yüzde 98'ini ithal ettiğini hatırlatan Sert, şöyle konuştu:

"Bu nedenle alternatif olarak karşımıza nükleer enerji santralleri çıktı. Şu an anlaşmasını yaptığımız iki santralin hızla çalışmaları devam ediyor. Akkuyu santralinin ilk 2019'da elektrik üretimine başlamasını hedefledik. Sinop'taki santralin de 2023'te faaliyete geçmesini planladık. 2023'te üçüncü santralimizi de inşa edeceğiz. Onun da yer araştırmaları yapılıyor yeri henüz belli değil. Bu santrallerin yapımında sanayicilerimize de büyük görevler düşüyor ve sizlerden da katkı bekliyoruz. Görüyorum ki bu alaka var."

"Dünyada devam eden 61 santral projesi var"

İSO Yönetim Kurulu Üyesi  Ata Ceylan da  Akkuyu Nükleer Santral projesinin yaklaşık 20 milyar dolar değerinde olduğunu belirterek, projede güvenlik açısından yeni nesil reaktörün kullanılacağını söyledi.

Ceylan, 31 ülkede 437 nükleer santral olduğunu ve sayılarının giderek arttığını vurgulayarak, Fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 75'inin nükleer enerjiden sağlandığını kaydetti.

Nükleer enerjinin de kendine göre belirli riskleri olduğunu ancak riski var diye bu enerji türünden kaçınmanın mümkün olmayacağına işaret eden Ceylan,  "Ülkemiz enerji de yüzde 71 civarında dışa bağımlı. Akkuyu ile bu bağımlılığımızın ciddi oranda azaltılacağına inanıyoruz. Gerek 2023 hedeflerine ulaşmak gerekse cari açığın kapatılması adına bu yatırımı önemsiyoruz" diye konuştu.

Ceylan, Akkuyu Nükleer santrali projesinde yer alabilecek üyelerinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nükleer enerjinin Türkiye'de 1956'da başlayan uzun bir tarihçesi var. Bu uzun mücadele iki anlaşmayla sonuçlanmış durumda. Birisi Akkuyu projesi diğeri de Sinop'ta yer alacak olan yeni proje. Bu projeyle beraber 7,2 milyar dolarlık bir doğal gaz tasarrufu olacak"

Dünyada devam eden 61 santral projesi olduğunu, nükleer santral konusunda sosyal kabul almak için yerel halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Ceylan, firmaların projelerini iyi anlatmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Ceylan, Akkuyu'nun 500 bin parça civarında malzeme, 8 milyar dolarlık yerli katkı imkanı ve 10 bin kişilik iş gücü sağlayacak bir proje olduğuna vurgu yaparak, "Buna rağmen projeyle ilgili çok eleştiriler gelecek. Bir çok engeller de çıkacaktır. Anacak biz projenin başarıyla ilerlemesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close