Niğde'de 'Elma Çalıştayı' Düzenlendi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Merkez Müdürlüğü tarafından ‘1. Elma Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Merkez Müdürlüğü tarafından '1. Elma Çalıştayı' gerçekleştirildi.
Üniversite'nin Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen çalıştaya Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, akademisyenler, üreticiler öğrenciler ve davetliler katıldı. Çalıştayda konuşma yapan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç,: "Ürünün planlamasından tutunda arazi toprak tahlilinden tutunda fidan seçimine kadar, zararla mücadeleye varana kadar, detaylı bir süreç. Çok titiz ve koordineli bir şekilde planlanması ve uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde söz sahibi olamayız markalaşamayız". dedi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhen Şahenk Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise: "İnsanların sanayileşmesi veya gelişmesiyle birlikte tarıma olan tarımsal ürünlere olan talebin arttığını biliyoruz. Özellikle teknolojinin ve bilimsel gelişmenin tarıma uygulanmasıyla tarımsal üretimi karşılamak amacıyla bilim alanındaki üretim hızla artmıştır bu nedenle özellikle kalkınma kavramı kentleşmeyle birlikte toplumlardaki kalkınma da önemin art etmeye başlamıştır. Bölgesel kalkınmada önemli bir çıktı karşımıza çıkıyor. Eğer bölgedeki tarımsal faaliyet gösteren kuruluşlar bir araya geldiğinde insan kaynaklarını doğayı sermayeyi kullandıklarında hızla kalkındıklarını ve dışa bağımlılığı azalttıklarını görüyoruz." şeklinde konuştu.
Niğde'de 400 bin ton elma üretiliyor
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da: "Niğde elma üretiminde yaklaşık 235 bin dekar ile alan bazlı ve fidan adedine göre birinci sırada yer almasına rağmen ortalama 400 bin ton üretim ile Isparta ve Karaman illerinden sonra üçüncü sırada gelmektedir. Niğde'mizde elma üretiminin çok eski tarihe dayandığı bilinmekle birlikte yöreye has Amasya cinsi diye tabir edilen misket elma fidanlarının 80 ila 100 yaşında olduğu halen verim alındığı ve hasadının yapıldığı bilinmektedir. İlimizde son dönemlerde 30'a yakın 500 dekar ve üzeri elma bahçesi bulunmakta olup genel olarak küçük ve orta ölçeklidir." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından çalıştaya katkı veren kuruluşlara plaket verildi. 1. Elma Çalıştayı yarın son bulacak. - NİĞDE