Haberler

Müsiad 82. Genel İdare Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: (Yeni teşvik sistemi) "Haziran 2012 Temmuz 2013 döneminde 5 bin 567 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında da 84 milyar liralık yatırım ve 205 bin kişi istihdam öngörülüyor"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, geçen yıl haziran ayında uygulanmasına başlanan yeni teşvik sistemi kapsamında bu yılın temuz ayına kadar  5 bin 567 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, böylece 84 milyar liralık yatırım ve 205 bin kişilik istihdam öngörüldüğünü bildirdi.

Sever, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD)  bir otelde düzenlenen 82. Genel İdare Kurulunda yaptığı konuşmada, 2012'de genel ihracattaki artışın yanı sıra hizmet ihracatının da yüzde 7 artışla 43,4 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin hizmet ihracatında fazla veren bir ülke olduğunu, bunun için de müteahhitlerin büyük rolü olduğunu ifade eden Sever, "Türk müteahhitlerinin ilk 8 ayda yurt dışında yüklendikleri bin 456 projenin bedeli 16,5 milyar dolar. Büyük müteahhitlerin sıralanmış olduğu çalışmalarda Türk müteahhitler Çin'den sonra ikinci sırada" dedi.

Yeni teşvik sistemi

Sever, hazırlık aşaması yaklaşık bir yıl süren yeni teşvik sisteminin bir çok taraftan bine yakın ciddi öneri  dikkate alınarak hazırlandığını kaydetti.

Yeni sistemin olumlu etkilerinin göze çarpmaya başladığını gördüklerini dile getiren Sever, şu  bilgileri verdi:

"Haziran 2012-Temuz 2013 döneminde 5 bin 567 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında da 84 milyar liralık yatırım ve 205 bin kişi istihdam öngörülüyor. Önceki sisteme göre kıyasladığımızda belge düzenleme sayısı itibariyle yüzde 24, yatırım tutarı ve istihdam itibariyle yüzde 60'lık bir artış ortaya çıktı. Yatırım başına düşen harcama miktarı bir önceki sistemde 11,6 milyon lira iken yeni sistemde 15,1 milyon liraya; tesis başına düşen ortalama istihdam 28'den 37'ye yükseldi. Bu da yapılan yatırımların ölçeğinin daha da büyüdüğünü, çok daha verimli, ekonomik ve rekabetçi tesislerin kazandırılacağını gösteriyor."

Yeni sistemde Gaziantep'in 3. bölge, Adıyaman ve Kilis'in 5. bölge, diğer Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin en fazla teşvik getirilen 6. bölgede olduğunu anımsatan Sever, Haziran 2012-Temuz 2013 döneminde Günedoğu Anadolu Bölgesine toplam 776 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini kaydetti.

Ortadoğu ile ticaret

Türkiye'nin 2003 yılında 9,5 milyar dolar olan Ortadoğu'ya ihracatının 65 milyar dolara çıktığına işaret eden Sever, "Ülkemiz Lübnan, Filistin, Ürdün ve Suriye'nin de bulunduğu ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bahreyn, Umman, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üyesi olduğu Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerimizi devam ettiriyoruz. Bu da yürürlüğe girdikten sonra çok daha güzel, kolay erişilebilir bir Ortadoğu pazarı hizmete sunulacak" diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da MÜSİAD'ın gelenekleri, çalışma stili oturmuş bir kurum olduğunu belirterek, bu tür toplantılarla üyelerinin biraraya gelip kurumun işleyişini tartışıp, iş yapabilme kabiliyetlerini artırdıklarını söyledi.

Toplantılarıda gittikleri ilden gelen talep ve orada geçerli olan konuya bağlı gündem tespiti yaptıklarını ifade eden Olpak, "Gaziantep ihracatıyla çok fazla ön plana çıktığı için buradaki konu başlığımızı 'İkili-bölgesel ticari ilişkiler, yatırım teşvikleri, ihracata dönük üretim' olarak seçtik" dedi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close