Haberler

Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetlerinin Geliştirilmesinde Türk İngiliz İşbirliği Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak."Dünya genelinde uluslararası müteahhitlik geliri geçtiğimiz 10 yılda ortalamada yüzde 16'lık bir büyüme seyri izlerken, ülkemiz, ortalamada yüzde 22'lik bir büyüme performansıyla dünya genelinde payını yüzde 3,5'e"...

- MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

"Dünya genelinde uluslararası müteahhitlik geliri geçtiğimiz 10 yılda ortalamada yüzde 16'lık bir büyüme seyri izlerken, ülkemiz, ortalamada yüzde 22'lik bir büyüme performansıyla dünya genelinde payını yüzde 3,5'e çıkarmıştır"

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Turner:

" Türkiye'ye yatırım yapmak için pek çok sebep var. Türkiye ve Türk halkı yabancı yatırımcıları misafirperver bir şekilde karşılıyor"

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetlerinin Geliştirilmesinde Türk-İngiliz İşbirliği" konulu seminer öncesi konuşan Olpak, İngiltere ve Türkiye'nin dış ticaretinde açık veren ülke konumunda bulunduğunu anımsatarak, "Hizmetler sektörü dengesine baktığımızda, her iki ülkenin hizmet ihracatının, hizmet ithalatından fazla olduğunu görüyoruz. Bu anlamda, her iki ülkenin de mal ticaretinden kaynaklanan açığının önemli bir kısmını, hizmetler dengesindeki bu söz konusu fazlalarla finanse ediyor" diye konuştu.

İnşaat sektörünün, herhangi bir iktisadi dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirten Olpak, bu sektörün GSYH'ya en büyük katkı sağlayan kalemlerden olduğunu söyledi. Olpak, "İnşaat sektörü büyümenin arkasındaki önemli bir faktördür. Ayrıca diğer sektörleri harekete geçirmede de, önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle, niteliksiz işgücü istihdamının yoğun olması hasebiyle, sadece iktisadi anlamda değil, sosyolojik anlamda da, çok ciddi öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Olpak, MÜSİAD olarak, müteahhitlik hizmetlerini yurt içinde ve yurt dışında sadece iktisadi bir faaliyet olarak görmediklerini "Dünyayı imar etme" motivasyonuyla yola çıktıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu motivasyonumuzu, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize yönlendirirken, büyüme-cari açık makasının kırılması gerektiğini de bir kez daha vurgulamak isterim. Cari açığa sebep olmayacak sağlıklı bir büyüme için, bu anlamda, ülkemizin hizmet ihracatını, özellikle artırması gerekmektedir. Ekonomimiz büyür ve ihracatımız artarken, ticaretin tekelleşmemesi, sınırlı sayıda şirketin elinde toplanmaması; aksine, refahın adil bir şekilde dağılmasının önemi, oldukça büyüktür. Bu açıdan bakıldığında, 2003 yılında dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi arasında, sadece 8 şirketimiz varken, bu sayının artarak geçtiğimiz yıl 33'e çıkmış olmasının, memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade ediyorum.

Öte yandan dünya genelinde uluslararası müteahhitlik geliri geçtiğimiz 10 yılda ortalamada yüzde 16'lık bir büyüme seyri izlerken, ülkemiz, ortalamada yüzde 22'lik bir büyüme performansıyla dünya genelinde payını yüzde 3,5'e çıkarmıştır. Gelecek 10 yılda ise bu performansın daha da yukarıya çıkması gerekmektedir. Ülkemiz konumu, bölge ülkeleri ile kültürel yakınlığı, dünyada artan itibarı ve diğer yandan, teknik birikimi ve iş deneyimi yüksek yetişmiş insan gücü ile yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde avantajlı bir konuma gelmektedir. Paydaşımız İngiltere ise, müşavirlik hizmetlerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir."

Olpak, MÜSİAD'ın United Kingdom Trade & Investment (UKTI) ile imzaladığı iş birliği sözleşmesinin, her iki ülke için yeni bir sinerji oluşturacağına inandığını kaydetti.

Turner: "Türkiye'ye yatırım yapmak için pek çok sebep var"

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu ve UKTI Direktörü Leigh Turner ise İngiltere olarak Türkiye ve Türk ekonomisine güvendiklerini dile getiren Turner, "Türkiye'ye yatırım yapmak için pek çok sebep var. Türkiye ve Türk halkı yabancı yatırımcıları misafirperver bir şekilde karşılıyor. Türkiye ve İngiltere'nin birlikte çalışması önemli" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk de düzenlenen organizasyonla iki ülke firmalarının müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerinde  iş birliği sağlama adına önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, "Bir yandan Birleşik Krallık firmaları, Türk firmalarının bölgede kurdukları ilişki ağlarından, tecrübelerinden ve en zorlu koşullarda dahi geçmişte olduğu gibi bugün de iş yapabilmelerinden fayda göreceklerdir" ifadelerini kullandı.

Özdemir: " İngiltere ile stratejik iş birliği son derece önemlidir"

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir ise Türkiye'nin Yapı Malzemeleri alanında 2012'de gerçekleştirdiği ihracatın 21,4 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsatarak, "Sektörün 2020 sonrası hedefi 100 milyar dolar seviyesindedir. Ülkemizin çelik profil, çimento, mermer, traverten ve inşaat demiri ihracatında dünyada en üst sıralarda yer aldığını düşündüğümüzde söz konusu hedefin ancak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatıyla gerçekleşeceği aşikardır. Ülkemizin 2012'de yaptığı ihracatın kilogram fiyatı 1,46 dolarken, Almanya 4, Güney Kore ve Japonya 3.5 dolarlar seviyesindedir" dedi.

Söz konusu açığın, yurt dışı müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesi ve halihazırda dünyada marka olmuş müteahhitlik sektörüyle entegre hareket kabiliyetinin artırılmasıyla kapanabileceğine işaret eden Özdemir, "Bu minvalde, yurtdışı müşavirlik sektörü yıllık ortalama cirosu 10 milyar doları aşan ve bu alanda dünyanın ileri gelen birkaç ülkesinden biri konumunda olan İngiltere ile stratejik iş birliği son derece önemlidir MÜSİAD ve UKTI olarak Türk ve İngiliz müşavirlik ve müteahhitlik firmalarının hedef ülkelerde iş ortaklığı geliştirmelerini desteklemek ve bu alanda çalışmalar yapmak adına bir iş birliği projesi başlatmış bulunmaktayız. Bu iş birliğinin hedefi her iki ülkenin inşaat sektöründe birbiriyle örtüşen nitelikli iş kaynaklarını birleştirmek ve firmalar arası ilişkileri güçlendirerek üçüncü ülkelerde iş imkanları oluşturmaktır" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

title