Haberler

Mücevher İhracatçıları Engel Tanımadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin toplumdaki dezavantajlı grupların istihdam edilmesini amaçlayarak yola çıktığı “Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulan “Değerli Taş Kesim Merkezi” açıldı.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin toplumdaki dezavantajlı grupların istihdam edilmesini amaçlayarak yola çıktığı "Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında kurulan "Değerli Taş Kesim Merkezi" açıldı. Türkiye'nin en büyük ve en modern taş kesim merkezi sayesinde Mücevher İhracatçıları'nın kullandıkları taşlar ham olarak alınacak ve Türkiye'de işlenerek daha yüksek bir katma değer sağlanacak. Merkez sayesinde sadece Kalsedon ihracatı bin kat değer kazanacak ve kilogramı 10 Dolar olan Kalsedon'un gramı 10 Dolar'a ihraç edilecek.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin; İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteklediği "Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında kurulan "Değerli Taş Kesim Merkezi" hizmete açıldı.

Taş kesim merkezinde başta işitme engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı gruplara değerli taş kesimi öğretilerek hem onların ekonomik ve sosyal yaşama kazandırılmaları sağlanacak; hem de mücevher sektörünün bugüne kadar işlenmiş olarak aldığı değerli taşlar artık Türkiye'de işlenerek ihracata değer katacak. Merkezin açılışına katılan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MİB Başkanı Ayhan Güner yaptıkları konuşmalarda ihracatın gelişmesinin ekonomimize katkılarını vurguladı.

Projenin açılış töreninde bir konuşma yapan Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, "Mücevher ihracatçıları olarak yıllardır her türlü engele rağmen ülkemiz ekonomisine ciddi kazanımlar sağladık. Bizim işadamı olarak yapabildiğimizi engelleri nedeniyle çaresizliğe hapsedilen insanlarımız da yapabilir dedik ve bu projeyi gerçekleştirdik" dedi. Güner, "Geçen yıl MİB üyelerinin yaptığı ihracat miktarı 2,3 milyar TL/USD. Bizim amacımız bir yandan ihracatı arttırmak ama bir yandan da ithalatı azaltmak. Mücevher üretmek için altını kısmen ama değerli taşları tamamen ithal etmek zorundayız. Değerli taşları iki türlü ithal edebiliyoruz; işlenmiş ya da ham... İşlenmiş değerli taş aldığımız zaman elbette bunun bize maliyeti çok daha yüksek oluyor. Ancak ham taş alıp kesimini-işlemesini yaptığımız zaman ithalat maliyetimiz daha da düşecek. İhracat anlamında rekabet gücümü de artacak; işlenmiş taş ihraç ederek yeni bir ihracat kalemi de yaratmış olacağız. Sadece Kalsedon açısından bakarsak; bugüne kadar kilogramını 10 dolardan ihraç ettiğimiz Kalsedon'un artık gramını 10 Dolara ihraç edeceğiz. Geçen yıl 3 bin 500 kilo Kalsedon ihraç ederek yaklaşık 35 bin USD gelir elde etmiştik. Aynı miktar işlenmiş Kalsedon ihraç edersek bu rakam 17 milyon dolar olarak tam bin katına çıkmış olacak. Hem ülkemiz insanını kazanırken hem de ülke ekonomisine kazandırmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Değerli Taş Kesim Merkezi sayesinde hem toplumdaki engelliler için istihdam olanağı sağlanacak hem de mücevher sektörü için ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücü yetiştirilecek. Öncelikle İstanbul bölgesinde ikamet eden engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı bireyleri de kapsayan proje için başvurular devam ediyor.

Açılış töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Mücevher İhracatçıları Birliğine değerli çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, "Ülkemiz ihracatı için atılan her adım bizi her anlamda güçlendirmektedir. Türkiye dönemsel olarak sıkıntılı bir bölgede yaşıyor. Bu da doğal olarak dış ticaretimizi olumsuz etkileyebiliyor. Ancak memnuniyetle görüyorum ki iş adamlarımız engel tanımıyorlar. Sürekli yeni pazarlar arıyorlar, yeni iş kolları geliştiriyorlar; yeni ihracat kalemleri yaratıyorlar" dedi.

Açılışa katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ise konuşmasında Türkiye ekonomisi için Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerin çoğaltılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. İthal edilen her kalemin cari açığı arttırdığını, ihraç edilen her kalemin ise cari açığı kapattığını belirten Çağlar şöyle konuştu:

"Aslında yapmamız gereken şey çok basit. Kimseye aman ithalat yapma demiyoruz; küresel ekonominin bir parçası olarak ithalat da yapacağız elbette. Ancak daha akılcı ithalat ve ihracat yapalım istiyoruz. Sadece Kalsedon ihracat gelirini bin katına çıkartma şansı olan böyle yatırımlar arttığı sürece Türkiye Ekonomisi olarak 2023 hedeflerimize ulaşma şansımız var. Mücevher sektörünün bu değerli katkılarından ötürü kutluyorum."

İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı Kampüsü'nde gerçekleşen Değerli Taşlar Kesim Merkezi'nin açılış toplantısına İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner'in yanı sıra sektör temsilcileri ve işitme engelli vatandaşlarımız da katıldı. İşaret alfabesi tercümanlarının da bulunduğu açılış törenindeki konuşmalar işitme engelli vatandaşlarımız için özel olarak tercüme edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close