Mosder Başkanı Doğan, Sakaryalı Mobilyacılarla Bir Araya Geldi
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, Sakaryalı mobilyacılarla bir araya gelerek sorunları dinledi.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, Sakaryalı mobilyacılarla bir araya gelerek sorunları dinledi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mobilya Sanayisinin Türkiye'deki Geleceği ve Dünyadaki Yeri" konulu panele MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker, SATSO Yönetim Kurulu üyesi Yunus Tever ve mobilyacılar katıldı. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Doğan, yaptığı açılış konuşmasında, "Yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat iç hacmimiz var. Bu iç ihracat hacmi ile yaklaşık sektörün perakende anlamındaki pazar payı 10 milyar dolar. Yani 30 milyarlık bir tüketim var mobilya anlamında. Bunun 6,5 milyarı üretimden satış, perakende olarak da 30 milyara yakın bir pazar. Yaklaşık 10 milyar doları da beyaz eşya pazarı var. Yani üçte ikisi mobilya, üçte biri beyaz eşyadır. Kayıt dışı çok olduğu için ölçmekte zorlanıyoruz. Sektörün nereden baksanız yüzde 40'lara kadar kayıt dışı var" dedi.
"TASARIMI ÇOK CİDDİ ÖNEMSİYORUZ"
Üretimde tasarımı çok önemsediklerini belirten Doğan, "Tasarım çok önemlidir. Bizde tasarıma çok önem veriyoruz. Her yıl tasarım yarışması düzenliyoruz. Üniversitelerle beraber işbirliğimiz var. Yetişen öğrencileri sektöre kazandırmak gerekiyor. Burada tasarımda öncülüğü İtalya yapıyor. Bizim ihracat değerlendirilmesi kilogram bazında ölçülür. Bundan 10 yıl önce bizim üretmiş olduğumuz mobilyaların 3 milyar doların içerisindeki kilogram değeri 2 dolardı. Şuanda bakıyoruz 10 yıl sonra 3,4 dolara çıkmış. İtalyanlar'ınki ise 7 dolar. İtalyanlar'ın birebir üretmiş olduğumuz ürünlerdeki tasarım ve ülke imajı var. İtalyanlar deyince insanlar bir kere duruyor. Türk dediğinizde ayrı duruyor, Çin dediğinizde ayrı duruyor. Bizde kendimize göre bir hedef belirledik. Çin fiyatına Avrupa kalitesine bizim de ortada bir yerde durmamız lazım. Sürekli bu değerin artmasının tek değeri üretmiş olduğumuz ürünlerdeki tasarım ve ülke imajı önemlidir. Ülke imajı ve tasarımını bütünleştirmemiz lazım. O yüzden bunu çok ciddi önemsiyoruz. Derneğimizin faaliyetleri arasında en çok üzerinde durduğumuz konu budur" diye konuştu.
"BİZE SAHİP ÇIKIN"
Sektörün büyütülmesi konusunda sürekli bakanla istişarede bulunduklarını söyleyen Doğan, "Türkiye'de her şey üretiliyor artık. O bizim için bir avantaj. Bir de ürettiklerimizin üçte biri kadarıyla ithal ediyoruz. 3 milyar doların bir milyar dolarına yakını ithalat. Cari açık vermeyen bir sektör. Biz sürekli hükümet yetkililerine bunu söylüyoruz. Biz cari acık vermiyoruz, bize sahip çıkın. Artı el emeği olduğu için istihdama açık bir sektördür. Sizi ilgilendiren iki tane konu var. Biri cari açık vermemesi, biri istihdam yaratmak. Zaten el emeği olduğu için 500 bin kişilik istihdam üretiyoruz. Bizim sektörümüze değer verin. Bakanı gördüğüm zaman ilk söylediğim şey bize sahip çıkın, sektörü büyütelim. İşsizlik var, cari açık var Türkiye'de önümüzdeki problem. Bizde ikisine de ilaç oluyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından mobilyacılar İsmail Doğan'a sorular yöneltti. - SAKARYA