Haberler

'Mobilya İhracatını 2023'de 100 Milyar Dolara Ulaştırmak İstiyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (İİB), Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin geçmiş 15 yılına bakıldığında, dünya mobilya ihracat sıralamasında 23’üncü sıradan 12’nci sıraya yükseldiğini açıkladı.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (İİB), Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin geçmiş 15 yılına bakıldığında, dünya mobilya ihracat sıralamasında 23'üncü sıradan 12'nci sıraya yükseldiğini açıkladı. Bugün ihracatını 2 milyar 700 milyon dolara çıkardığını kaydeden Güleç, "Bu başarının hikayesinde biz, 2023'e 100 milyar dolar ihracatla ilk 5 mobilya ihracatçısı arasında yer almak için çalışmalarımızı yönlendiriyoruz ve bu başarıyı yakalayacağız" dedi.

Türkiye mobilya endüstrisinin bugüne gelmesinde önemli rol oynayan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (İİB) sektörün geleceğini konuşmak için İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Sektörün 2023 vizyonu için açıklamalarda bulunan İİB Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin, dünyada mobilya sektöründeki yerini ve ihracata dair rakamları açıkladı. Ayrıca Güleç, mobilyada tasarıma dikkat çekti.

Türkiye'nin 2023 vizyonunda mobilya sektörünü hedefini açıklayan Güleç, " Türkiye'nin geçmiş 15 yılına baktığımız zaman dünya mobilya ihracat sıralamasında 23'üncü sıradan 12'nci sıraya yükseldi. İhracatını bugün 2 milyar 700 milyon dolara çıkardı. Bu başarının hikayesinde biz, 2023'e 100 milyar dolar ihracatla ilk 5 mobilya ihracatçısı arasında yer almak için çalışmalarımızı yönlendiriyoruz ve bu başarıyı yakalayacağız. 2007 itibarı ile dünya ihracatından yüzde 0,8 pay alan mobilya ihracatımız, 2016 yılında payını yüzde 1,4'e çıkarma başarısını göstermiştir. 2023 yılı hedefimiz ise dünya mobilya ihracatından yüzde 2,5 veya üzerinde pay almaktır. Yaptığımız analiz ve değerlendirmelere göre 2023 yılında 320 milyar dolar civarında bir ihracat hacmine ulaşacak olan dünya mobilya pazarından almayı hedeflediğimiz pay yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracata karşılık gelmektedir. Bu ihracat hedefimize ulaşmak üzere uygun stratejileri üretmek; üretim odaklı olmaktan çok pazar odaklı olmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Mobilya ihracat hacmi hedefimize ilave olarak kg başına değeri de 7 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak üzere tasarıma ağırlık veriyor ve kalite anlayışımızı sürekli olarak geliştiriyoruz. Bu başarı sayesindedir ki mobilya ihracatçılarımız 'Bölgesel' oyuncudan 'Küresel' oyuncu olmaya geçti ve pazar payları düşük de olsa dünyada 200'den fazla gümrük bölgesine ihracat yapmaya başladı. Biz bu hedeflere ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Çünkü bakış açımızı değiştiren 'Zihinsel bir Devrim'e ve 'Ezber bozan' stratejiyi benimsedik." dedi.

"Bugün Türkiye mobilyası 200 gümrük bölgesine ürün ve marka ihracatı yapıyor"

Türk mobilyasının dünyadaki yeri ve daha çok hangi ülkelere ihracat gerçekleştirdiğimiz konusunda bilgi veren Güleç, "Bugün Türkiye mobilyası 200 gümrük bölgesine ürün ve marka ihracatı yapıyor. Türkiye mobilyası tasarımı ve kalitesi ile kendinden söz ettiriyor. Dünyadaki tüketicilerin yeni yaşam alanlarının mobilyası haline geldi. En çok mobilya ihracatı yaptığımız ülke sıralamasına baktığımız vakit aslında dünyanın her yerinde varız. Avrupa'da hep vardık; Almaya, İngiltere, Fransa. Bir yandan yükselen Asya pazarları Çin'de, Tayvan'da, Kore'de, Japonya'da bir yandan da ABD'ye çok ihracat yapıyoruz. Yükselen Afrika pazarlarını da ihmal etmiyoruz. Türkmenistan ve Kazakistan'da da varız" şeklinde konuştu.

"Biz, hedefimizi gerçekleştireceğiz"

Almanya, Amerika ve Kuzey Irak'ta yaşanan krizin mobilya sektörüne etkisini değerlendiren Güleç, "Mobilya dayanıklı tüketim malı. Bugün bir yerde gümrük sorunu oldu diye kısa dönemde etkilenmez. Uzun dönemde etkilenir. Nasıl beyaz eşeye ve otomotiv sektörü bir yaşam kaynağıysa mobilya sektörü de öyle bir yaşam kaynağı. Biz, markalaşmamızı yaptıkça, kaliteli üretim yaptıkça dünyada mobilyamız hep aranacaktır ve her yere gidecektir. Bu sorunlar bugün için. Gelecek 2023 vizyonunda bu sorunlarımız olmayacak. Onun için biz hedefimizi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu yıl mobilya sektörümüz 2 milyar 700 milyon dolar ile kapatmayı hedeflediklerini bir kez daha dile getiren Güleç, "İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Geçmişe baktığımız vakit, burada her yıl yüzde 10 oranın mobilya ihracatını arttırıyoruz. Son 15 yıla baktığımız yüzde 13 gibi bir rakamla yükseldi. Mobilya ihracatının katma değerine baktığımız zaman 2 dolardan mal satan mobilya sektörü bugün 3,69 dolarlara kadar çıktı. Bugün mobilya sektörü, aslında planlandığı şekilde ihracatını arttıran bir sektör halinde" açıklamasında bulundu.

"Tasarıma çok fazla önem verilmesi gerektiğini söylüyorum"

Mobilyada tasarımın önemine dikkat çeken Güleç, "Özellikle mobilyacı meslektaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: Tasarım bugün eşyanın ruhu ama mobilya sektörü için olmazsa olmaz. İhracatımızın temel kaynağı tasarımdan geçecek.Tasarıma çok fazla önem verilmesi gerektiğini söylüyorum" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Hulusi Akar iddiaları yalanladı, Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert tepki gösterdi

Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert sözler

title