Haberler

Mobil Şebekede Maliyeti Azalttı, İhracat Kapılarını Araladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Teknokentli araştırmacıların geliştirdikleri arayüz, baz istasyonu entegrasyon maliyetini yüzde 90 düşürdü Zaman ve işgücü tasarrufu da sağlayan TÜBİTAK destekli proje kapsamında geliştirilen program, Almanya ve İran'a ihraç edildi, sırada Mısır ve Finlandiyalı firmalar bekliyor

SEVAL OCAK ADIYAMAN - Gazi Teknokentli araştırmacıların TÜBİTAK destekli proje kapsamında geliştirdikleri arayüz, GSM operatörlerinin baz istasyonu entegrasyon maliyetini yüzde 90 düşürdü.

Yerli operatörlerin kullandığı program, yurt dışından şirketlerin de dikkatini çekince ihracat kapıları açıldı. Arayüz, Almanya ve İran'a satıldı, Mısır ve Finlandiyalı firmalarla görüşmeler sürüyor.

AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren Gazi Teknokent'te yer alan İnnovile'in Telekom Servisler Direktörü Serkan Taşkın, TÜBİTAK destekli 4 proje gerçekleştirdiklerini, bu projelerin çıktılarını ticari ürünlere dönüştürdüklerini söyledi.

Mobil ekipman üretiminde Çinli firmaların ABD'li ve Avrupalı şirketlere rakip olmasıyla bu alanda rekabetin arttığını, fiyatların ucuzladığını ancak sistemlerin karmaşıklaştığını belirten Taşkın, 2G ve 3G sistemlerin aynı anda kullanılması ve 4G'nin de yakın zamanda devreye girecek olmasının bu karmaşıklığı daha artıracağına dikkati çekti. Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu karmaşıklıkta operatörler basitlik arıyor, biz de onlara bunu sunuyoruz. Bir arayüz yaptık. Arkada hangi marka ekipman çalışırsa çalışsın, arayüzden şebeke izlenebiliyor ve her türlü müdahale edilebiliyor. Bu arayüz sayesinde 2 günde tamamlanan entegrasyon, sadece 10 dakikada hallediliyor. 2 bin baz istasyonu entegrasyonu için ortalama bir milyon dolar olan yatırım maliyeti 100 bin dolara kadar düşüyor. Operatörlere yüzde 90'ın üzerinde tasarruf sağlıyor. Zaman kazandırıyor. İnsan unsurunu azalttığı için hata oluşmuyor. Müşteri memnuniyeti de artıyor."

"Dünyaya açılmak istiyoruz"

Serkan Taşkın, ürettikleri arayüzle Türkiye'de 2 operatöre hizmet sunduklarını, bir operatörle de anlaşmak üzere olduklarını belirterek, asıl hedeflerinin yurt dışı olduğunu söyledi.

Taşkın, "İran'da tek 3G hizmeti sunan operatörle anlaştık. Almanya'da 4G teknolojisi kullanan bir şirketle Turkcell referansıyla görüştük, anlaştık. Bu iki ülkede sistem kuruluyor. Şu anda Finlandiya kökenli bir firmayla görüşüyor, çözümlerimizi anlatıyoruz. Mısır'da bir operatörle görüşmemiz sürüyor. Geliştirdiğimiz sistemlerle dünyaya açılmak istiyoruz" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close