Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren düzenleme! Pert arabada hasar sınırı değişiyor

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren düzenleme! Pert arabada hasar sınırı değişiyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2025 yılı itibarıyla sigorta sektöründe önemli bir değişikliğe gidiliyor. Artık hasar gören araçların onarım maliyeti, aracın piyasa değerinin %60'ını aşmadıkça, sigorta şirketleri bu araçları perte çıkaramayacak. Bu yeni düzenleme, kaskolu araç sahiplerini ve sigorta şirketlerini doğrudan etkiliyor.

Sigorta sektöründe önemli bir değişikliğe gidiliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), ağır hasar kriterlerinde düzenleme yaptı.

Bugüne kadar, araçların hasar durumu %30-40 seviyelerinde olsa bile, sigorta şirketleri bazı durumlarda araçları perte çıkarabiliyordu. Kimi zaman sigortalı kişi, kaza sonrası, "Bu aracı artık istemiyorum" diyerek aracın perte çıkarılmasını talep ediyor, sigorta şirketi de bu isteği kabul ediyordu. Aracın perte çıkıp çıkmayacağına karar genellikle eksperler tarafından verilse de, sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki anlaşmalar da etkili oluyordu.

Perte çıkarılan araçlar genellikle sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu ihale platformları aracılığıyla satışa sunuluyor. İki ana yöntem bulunuyor:

  • Araçtaki hasar kadar ödeme yapılıyor, pert araç sigorta şirketi tarafından satılıyor.
  • Hem hasar bedeli hem de araç bedeli sigortalıya ödeniyor, araç sigorta şirketine geçiyor ve satışı yapılıyor.

Bazı sigortalılar, hem aracın hem de hasarın kendilerine bırakılmasını talep ediyor. Bu durumda, "sigortalıya terk" denilen yöntem devreye giriyor ve araç piyasasında farklı aktörler sürece dahil oluyor.

YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yaptığı yeni düzenlemeyle birlikte artık:

  • Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin %60'ını geçmiyorsa, araç perte çıkarılamayacak.
  • Şasi, tavan, hava yastığı, elektronik sistem gibi kritik parçalar zarar görmedikçe, düşük oranlı hasarlar perte dönüşmeyecek.
  • Yüzde 60'ın altındaki hasarlarda onarım zorunlu hale geliyor.
  • Bu değişiklik hem sigorta şirketlerini hem de araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Sigortalılar artık kaza sonrası araçlarını "istemiyorum" diyerek kolayca perte çıkaramayacak.

ARTIK HER KARARI EKSPER VERECEK

Düzenleme ile birlikte, araçtaki hasarın tam veya ağır olup olmadığını yalnızca eksperler belirleyecek. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşmaya dayalı perte çıkarma uygulaması sona eriyor. Tam hasar durumunda hurda tescil belgesi, ağır hasar durumunda trafikten çekilme belgesi, sigorta şirketine teslim edilmeden ödeme yapılmayacak.

HURDA ARAÇ SATIŞINDA DEĞİŞİKLİK YOK AMA...

Tam ve ağır hasarlı araçlar için hurda satış yöntemi aynı kalacak. Ancak, bu kapsam dışındaki hasarlı araçlar ihale platformlarında satılamayacak. Bu durum, özellikle hurda araç ticareti yapan firmaları olumsuz etkileyecek.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR?

Yeni sistem 1 Temmuz 2025 itibarıyla resmen uygulanmaya başlayacak. Hedef, pert araç pazarını daha şeffaf, kontrollü ve denetlenebilir hale getirmek.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
500

Yorumlar (7)

Haber YorumlarıKim kimse:

Saçmalık zaten en ufak bir kazada airbag patlıyor ve onarılabilir pert sevdanız niye

Yorum Beğen27
Yorum Beğenme9
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSezaiKaraman:

Eksperlere de el atın. Ne kadar güveniyorsunuz?

Yorum Beğen30
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMUSTAFA ÖZDEMİR:

Kasko tarafından şişirilmiş ağır hasarlı, çıtır hasarlı. Çıtır hasar: 4 kapı tavan değişmiş, airbag'ler patlak araç yengeç gibi yan yan gidiyor

Yorum Beğen23
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHüseyin Gözel:

Bence bu durumda resmi olarak muayene istasyonlarina yonlendirilmeli ve bir sonraki kazada tamamen risk tasiyan araclar pert edilerek hurdaya ayrilmali sigorta veya kisinin kendi kararina birakilmamali.

Yorum Beğen15
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıLasyos44 Lasyos44:

Sigorta ve eksperlerin yediği parayı kimse yemiyor airbag patlamada bile ne arabaları perte çıkarıyorlar demekki kaymaklı para akışı var sonra piyasa ağır hasarlı araçtan geçilmiyor pert ediyorsan imha edeceksin ozaman

Yorum Beğen10
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıGerçekacıdır:

Binlerce araba ve motorsiklet o parklardan çıkarılıp ekonomiye kazandırılması gerekiyor...

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıRealist:

Kaza yapan araçlar yetkili servise gitmeli... Yapılabilecekse yapılmalı, yoksa hurdaya çıkmalı ve trafikten men edilmeli... airbag açan araçta, takla atanda ağır hasarlı diyor, Sigorta şirketi ustaya işçilik vermiyor, onlarda parzayı değiştiriyor ve yüksek tramer çıkıyor...

Yorum Beğen0
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title