Mikro Entegre Devreleri Türkiye'de Üretilecek
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Mikro elektronik devrelerde Türkiye'nin tasarım yeteneği var.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Mikro elektronik devrelerde Türkiye'nin tasarım yeteneği var. Ama Türkiye'de üretim yapılmıyor. Bunları genellikle yurtdışı kaynaklarda üretiliyor. Askeri malzeme olması zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Tasarımı yaptığımız mikro elektronik devreleri üretimi de yapabiliyor olacağız" dedi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen 'SiGe Kütüphane Projesinin' protokolü imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, MKR-IC Müdürleri Duran Leblebici, Barboros Şekerkıran ve davetliler katıldı.
Tören de konuşma yapan Müsteşar Bayar, Sanayimizdeki çalışmalar ile teknoloji hürriyet kazandığını belirterek, "Sanayimizdeki çalışmalar bir teknolojik hürriyet kazandı. Mikro elektronik devrelerde Türkiye'nin tasarım yeteneği var. Ama Türkiye'de üretim yapılmıyor. Bunları genellikle yurtdışı kaynaklarda üretiliyor. Askeri malzeme olması zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Tasarımı yaptığımız mikro elektronik devreleri üretimi de yapabiliyor olacağız. Bunu yaparsak da büyük sistemlerimizin buralardaki kritik bağımlılıklarını da ortadan kaldırırız. Burada güzel bir birliktelik sağlamış durumdayız. Ümit ediyorum ki dışa bağımlı olmayan ileri teknoloji askeri sistemleri çıkarıyor olacağız" şeklinde konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Ar-Ge payını Türkiye kadar hızlı artırabilen bir tek ülkenin Çin olduğunu ifade ederek, "Onun dışındaki tüm ülkelerden Türkiye Ar- Ge payını daha hızlı artırmış. Bu gerçekten sevindirici bir gelişme hızı. Bunun devamı lazım. 2023'lere hedeflere ulaşacaksak bu oran çok güzel. Türkiye bu kadar Ar-Ge'deki payını artırırken ASELSAN'ın daha da fazla artırıyor olması gerçekten takdir edilecek bir durum" diye konuştu.
Stratejik acıdan çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Altunbaşak, şunları söyledi:
"Büyük devlet olma iddianız varsa bazı kritik teknolojilere sahip olmanız gerekiyor. Bu da öyle bir teknoloji. Savunma konularında en çok ihtiyacınız olduğu zamanda bakıyorsunuz ki en kritik nokta da siz eksik kalmışsınız. Olayın yüzde 99 alabilseniz de yüzde 1 oradaki kiritik parçayı yapamıyorsanız yüzde 99'unu da hiçbir anlamı olmuyor. İşti burası o yüzde 1'lik kritik parçalardan bir tanesi."
ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman da projenin teknolojik açıdan dönüm noktası olduğunu belirterek, "Biz ilk gelişme de işi bıraktık. Ama Çinliler her seferinde yeni bir yatırım yaptılar. Şuan da bu yatırım sayesinde devam ederek dünyadaki pazara sahip olarak önemli noktaya sahip oldular. Biz aynı noktayı daha gelişmiş bir şekliyle teknolojiyi yakalar bir biçimde kurmaya çalışıyoruz. Önemli ölçüde destekleyip bu sefer başarılı olmasını sağlamamız gerekiyor" dedi.
Mikro entegre devrelerin tasarım ve üretim teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM ve MKR-IC arasında 'SiGe Kütüphane Projesinin' 46 ayda tamamlanması öngörülen projeye ilişkin imzalar atıldı. - ANKARA