Meteoroloji Genel Müdürü Coşkun 4. Uluslararası Kalibrasyonun Temelleri Kursu'nun Açılışında Konuştu
Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, “Meteoroloji bilimi ve çalışmaları için uluslararası ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi tüm ülkeler için vazgeçilmez ve hayati önemi haiz bir konudur” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, "Meteoroloji bilimi ve çalışmaları için uluslararası ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi tüm ülkeler için vazgeçilmez ve hayati önemi haiz bir konudur" dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Dünya Meteoroloji Teşkilatı ile iş birliği yaparak düzenlediği 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Kalibrasyonun Temelleri Kursu açılışı gerçekleştirildi. Kursun açılış konuşmasını yapan Meteoroloji Genel Müdürü Coşkun, meteorolojinin, kendine has özellikleri olan, teknolojik gelişmelerin en çok uygulandığı, birçok disiplini içinde barındıran, sürekli gelişmeye ve yeniliklere açık, alanıyla ilgili ürün ve hizmetlere olan ihtiyacın her gün değişerek arttığı bir bilim dalı ve çalışma alanı olduğunu söyledi.
Meteorolojinin bir diğer özelliğinin; yapılan çalışmaların ana platformu olan ve dinamik, canlı yapısıyla coğrafi, siyasi, milli sınırları tanımayan atmosferin ve atmosferde meydana gelen olayların tüm ülkeleri etkiliyor olması olduğunu vurgulayan Coşkun, "İşte bu sebeple, dünyadaki tüm meteoroloji kurumları birbirleriyle sürekli ve zamanında olacak şekilde veri ve bilgi paylaşımı yapmak, ikili ve çoklu iş birlikleri ve projeler geliştirmek, meteoroloji kurumlarının ortak bir hizmet kalitesine ulaşmasını sağlamak için birlikte çalışmak durumundadırlar. Diğer bir ifadeyle, meteoroloji bilimi ve çalışmaları için uluslararası ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi tüm ülkeler için vazgeçilmez ve hayati önemi haiz bir konudur. Türkiye'de meteoroloji faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda tek yetkili ve sorumlu kamu kurumu sıfatıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak bu anlayışla düzenlediğimiz ve kapasite geliştirmenin önemli araçlarından birisi olarak gördüğümüz uluslararası katılımlı eğitimlerin, farklı ülkelerin meteoroloji kurumlarının değerli uzmanlarının bir araya gelerek karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmasına ve ortak hizmet kalitemizin yükseltilmesine büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kursun ana konusu olan kalibrasyon ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kalibrasyon çalışmalarına ilişkin katılımcılara bilgi veren Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Meteoroloji alanında yapılan çalışmaların temel girdisi olan gözlem verilerinin kalitesi, bu verilerle hazırlanarak kullanıcıya sunulan meteorolojik ürün ve hizmetlerin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Ölçüm Bilimi (Metroloji) ile ilgili gelişmeler, ölçüm yapmak kadar bu ölçümlerin doğruluğunun kontrol edilmesinin ve veri kalitesinden emin olunmasının da son derece önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu çerçevede, gözlem verilerinin kalitesinin artırılması son dönemde tüm meteoroloji kurumları için önemli önceliklerden biri haline gelmiş ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı da üye ülkeleri bu konuda çalışma yapmaya davet ederek, rehber doküman ve yönetmelikler hazırlamıştır. Ölçüm cihazlarının belirli standartları sağlayan bir referans cihaza göre karşılaştırılması olarak tanımlanan kalibrasyon, veri kalitesinin artırılması için yapılacak en önemli işlemlerden birisi olarak ilgili rehber ve yönetmeliklerde ifade edilmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son yıllarda teknolojik alt yapısını geliştirmek için büyük bir hamle yapmış ve farklı sistemlerden oluşan son derece gelişmiş bütünleşik bir gözlem ağı kurmuştur. Gözlem verisinin kalitesinin artırılması amacıyla, gözlem ağındaki ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarını yapmak üzere Sıcaklık, Bağıl Nem, Yağış, Rüzgar Hızı, Rüzgar Yönü, Güneş Radyasyonu, Atmosferik Basınç ve Elektriksel Cihazlar için kalibrasyon laboratuvarlarından oluşan Kalibrasyon Merkezini 2008 yılında modernize etmiştir. Uluslararası Laboratuvarlar standardı olan TS EN ISO/IEC 17025'e göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen Kalibrasyon Merkezinde hem kendi ölçüm cihazlarımızın kalibrasyonları yapılmakta, hem de dış müşterilere kalibrasyon hizmeti verilmektedir. Kalibrasyon Merkezi, benzer laboratuvarlarla ulusal ve uluslararası düzeyde Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma (LAK) çalışmalarına katılmakta ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO)'nın Avrupa Bölgesi'ndeki ülkeleri kapsayan 6. Bölge Birliği'nin 2018 Şubat ayında İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılan Genel Oturumunda, kalibrasyon hizmetleri için yeterlilik şartlarını ve hizmet kalitesini sağladığı değerlendirilen Kalibrasyon Merkezi, diğer ülkelere de kalibrasyon hizmeti sunmak üzere, WMO Bölgesel Alet Merkezi olarak tanınmıştır. Dünya Meteoroloji Teşkilatı ile işbirliği yaparak bu yıl 4'üncüsünü düzenlediğimiz Kalibrasyonun Temelleri Kursuna 39 ülkeden 46 katılımcının katılım için başvuru yapması ve 27 ülkeden 33 kursiyerimizin bugün kursumuza katılıyor olması, hem kalibrasyon konusuna diğer ülkelerin de ne kadar önem verdiğinin hem de Türkiye olarak yaptığımız faaliyetin ne kadar önemli olduğunun açık bir göstergesidir."
Başkent'te Perşembe ve Cuma günü sağanak yağış bekleniyor
Son olarak Ankara'nın bir haftalık hava durumunu paylaşan Coşkun, Ankara'da Perşembe gününe kadar yağış beklenmediğini, Perşembe ve Cuma günleri öğleden sonra sağanak yağış beklendiğini söyledi. Coşkun, Pazartesi-Cuma günleri arası ise hava sıcaklıklarının gündüz 28-29 derece, gece ise 12-14 derece arasında gerçekleşeceğini kaydetti. - ANKARA