Mesir Artık Kokusuyla Mumda
Manisa’da kadınlara istihdam sağlamak amacıyla Yunusemre Muhtarlar Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Yunusemre kadınlarından istihdam atağı’ projesinde Mesir kokulu mumlarda ilk üretim başladı.
Manisa'da kadınlara istihdam sağlamak amacıyla Yunusemre Muhtarlar Derneği tarafından hayata geçirilen 'Yunusemre kadınlarından istihdam atağı' projesinde Mesir kokulu mumlarda ilk üretim başladı.
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca 2017 yılı proje destekleri kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan Yunusemre Muhtarlar Derneği tarafından hazırlanan 22 bin 60 TL bütçeli 'Yunusemre kadınlarından istihdam atağı' konulu proje tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında Yunusemre Halk Eğitim Merkezinde açılan 1. Etap kurslarına 15 kadın katılırken, teorikte öğrendikleri Mesir kokulu mum yapımında pratik uygulamaya geçerek ilk ürünleri ortaya çıkardı.
Yunusemre Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Kuyualan Mahalle Muhtarı Şadan Çevik, "Yunusemreli kadınlara istihdam sağlamak amacıyla Yunusemre Muhtarlar Derneği olarak Bedriye Pehlivan'ın fikir anası olarak başlattığımız bir projemiz var. Bu projede Manisa'nın simgesi olan Mesir'i örnek aldık ve bunun üzerinden yürümeye karar verdik. Mesir kokulu mum yapımına başladık. İçişleri Bakanlığımızdan onay aldığımız bu projede kursiyerlerimizi belirledikten sonra proje ortağımız olan İŞKUR vasıtasıyla kursumuzu başlattık. Diğer proje ortağımız olan Yunusemre Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlerimiz mum kursuna başlamış oldu. Hocamız Eda Hanım sayesinde nasıl mum yapıldığını öğrendiler ve bugünden itibaren kursiyerlerimiz Mesir kokusunu ve aromasının muma nasıl aktarılacağını da Celal Bayar Üniversitesinden gelen hocalarımız sayesinde öğrendiler" dedi.
Hem Mesir'in tanıtımına hem de Manisa'nın tanıtımına katkı sağlayacak
1. Etap kursun 15 gün süreceğini dile getiren Çevik, "Yaklaşık 15 kursiyerimiz var. Kursiyerlerimiz 15 günlük kursu önümüzdeki hafta içinde bitirmiş olacak. Ardından 2. Etap kursiyerlerimizin alımına başlayacağız. Çok fazla talep yoğunluğu var. bu talep yoğunluğundan dolayı 3. Etabı da düşünüyoruz. Bizim amacımız Manisa'nın Mesir'ine ve turizmine katkı sağlamak amacıyla kalıcı bir materyal elde edebilmekti. Bu materyali de düşündük taşındık, Celal Bayar Üniversitesinde Tülin Aydemir hocamız sayesinde bir çalışmaya girişildi. Başkanımızla ortak çalışmaları ve bizim de geliştirdiğimiz fikirlerle Mesir kokulu mumu ortaya çıkarmış olduk" şeklinde konuştu.
Kursiyerlerin mumları yaparken tamamen kendi tasarladıkları fikirleri kullandıklarını aktaran Çevik, "Bazı konularda çok kısıtlı kaldık, özellikle kalıp bulma konusunda. Yapılan mumlar tamamen kendi oluşturdukları kalıplar, kendi evlerinden getirdikleri kalıplar. Bunları onların içine adapte etmeye başladılar. Farklı farklı fikirler ortaya çıktı. Dekupaj sanatını kullanmaya başladılar, baskı sanatını kullanmaya başladılar. Mum yapım aşamasındaki bütün materyaller 15 kişilik kursiyerlerimizin ortaya çıkardığı ürünler" dedi.
Kadınlara istihdam olanağı
Projenin asıl amacının istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Çevik, "Kurslarımızı tamamladıktan sonra, taleplerin yoğunluğuna göre, 1. etap, 2. etap kurslarımızı tamamladıktan sonra bunun atölye çalışmasına girmeyi düşünüyoruz. Bu konuda Manisa Valiliği Avrupa Birliği Proje Birimi bize yardımcı oluyor. İlerlememizi zaman sürecinde önümüze bakarak devam edeceğiz" diye konuştu.
Verilen eğitim ve mum yapım aşamasından bahseden Kurs eğitmeni Eda Yılmaz ise, "Kursiyerlerimiz kalıpları kendileri buldu. Mumları kalıplara döküyoruz. Daha sonra şekil ve modeller vermeye başladık akrilik boyayla. Oyma yapıldı, peçete ile baskı yapıldı. Peçetenin en ince zarı alınıp ütü yardımı ile mum üzerine baskısı alındı" dedi.
Mumum ortalama bir günde donduğunu dile getiren Yılmaz, ertesi gün hafif bir çökme olduğunu ve üzerinin yeniden dolum yapılarak mumun hazır hale geldiğini söyledi. - MANİSA