Haberler

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısının artması ve tahsil edilemeyen çek tutarının fazlalaşması nedeniyle ticaret hayatındaki ödeme kanalının tıkanma noktasına geldiğini öne sürdü.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısının artması ve tahsil edilemeyen çek tutarının fazlalaşması nedeniyle ticaret hayatındaki ödeme kanalının tıkanma noktasına geldiğini öne sürdü.

Özdemir, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki ticari işletmeler arasında büyük öneme sahip olan KOBİ'lerin öz sermaye yapılarının zayıf, krediye erişim imkanlarının kısıtlı ve bulabildikleri kredi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtti.

Bu sorundan dolayı vadeli alım satım uygulamasının son derece yaygınlaştığını vurgulayan Özdemir, vadeli satışlarda da en çok çek kullanımının tercih edildiğini kaydetti.

Özdemir, 2012 yılında karşılıksız çek kesmeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla boşluk oluştuğunu savunarak, şöyle devam etti:

"2011 yılı sonunda 580 bin olan karşılıksız çek sayısı, 2015 yılı sonunda 775 bini geçti. Karşılıksız çek sayısı 5 yıl içinde yüzde 33 oranında arttı. İşin daha vahim tarafı, 2011 yılında karşılıksız çekten dolayı tahsil edilemeyen para tutarı 6 milyar lira iken, 2015 yılında bu rakam 22,5 milyar liraya çıktı. Karşılıksız çek sayısının artması ve tahsil edilemeyen çek tutarının adeta patlaması, ticaret hayatındaki ödemeler kanalını tıkama noktasına getirdi. Çözüm için mutlaka çekleri veren bankaların sorumluluk alması gerekmekte, ayrıca karşılıksız çek kesenlere caydırıcı yaptırımlar getirilmelidir."

Özdemir ayrıca, iflas erteleme uygulamasının da ticaret hayatını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, kurtarılması mümkün olan, iyi niyetli şirketlerin nefes alması ve tekrar ayağa kalkmasını amaçlayan uygulamanın, batmış ya da kötü niyetli firmaların alacaklılarından kaçma yolu haline geldiğini öne sürdü.

İflas erteleme kararı alan bir firmanın dört yıla kadar devlet dahil alacaklılarına bir kuruş dahi ödeme yapmadığının altını çizen Özdemir, şunları ifade etti:

"ATO verilerine göre, iflas erteleme kararı alan firmalardan sadece yüzde 2'si kurtarılabilmiştir. Geri kalan yüzde 98'i batmıştır. Batarken de pek çok alacaklısına ciddi zararlar vermiştir. Hakimlerimizin iflas erteleme kararı vermeden önce alacaklı firmaların rızasını araması, firma yönetimine alacaklı temsilcilerinin de dahil edilmesi ve süre uzatımının alacaklıların mağdur edilmesini önleyecek şekilde objektif kriterlere bağlanması ile bu sorun büyük ölçüde çözülecektir."

Özdemir, karşılıksız çek ve iflas ertelemede yaşanan sorunların çözümü için gerekli mevzuat değişikliği beklentisi içinde olduklarını bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close