Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi
KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulusoy: "Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası bir taraftan devletin yüksek maliyetlerle borçlanmasına neden olurken diğer taraftan özel sektör yatırımcılarının kredi kullanıp yatırım yapmalarını sınırlamaktadır"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, " Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası, bir taraftan devletin yüksek maliyetlerle borçlanmasına neden olurken diğer taraftan da özel sektör yatırımcılarının kredi kullanıp yatırım yapmalarını sınırlamaktadır" dedi.
Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği politika faizlerinin, hem piyasa faizlerini hem de hazinenin borçlanma faizlerini etkilediğini söyledi.
Merkez Bankası'nın son yaptığı faiz indiriminin yeterli olmadığını ifade eden Ulusoy, " Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası bir taraftan devletin yüksek maliyetlerle borçlanmasına neden olurken diğer taraftan da özel sektör yatırımcılarının kredi kullanıp yatırım yapmalarını sınırlamaktadır. Aynı zamanda kredi maliyetlerini etkileyerek de maliyet enflasyonunu körüklemektedir. Bu durum, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
Ulusoy, düşük faiz politikası belirlenmesinin devletin borçlanma maliyetlerini düşürmenin yanı sıra ekonomik büyümeyi teşvik etme bakımından da gerekli olduğuna vurgu yaptı.
TCMB'yle ilgili son günlerde yapılan eleştirilerin haklı olduğunu anlatan Ulusoy, "Eğer, Merkez Bankası zamanında yükümlülüklerini yerine getirseydi bu tür eleştirilerle karşı karşıya kalmazdı" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Merkez Bankası'nın bundan sonraki süreçte gerçekleşen enflasyon verileri doğrultusunda gecikmeden faiz oranlarıyla ilgili düzenleme yapması gerektiğini kaydetti.
"Bütün dengelerin dikkate alınması lazım"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da TCMB'nin politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 7,75 seviyesine getirdiğini anımsatarak, bu indirimin yeterli olmadığını anlattı.
Ekonominin birçok boyutunun olduğunu ve olaya tek taraflı bakılmaması gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, temkinli atılan adımların da ekonomide önemli olduğunu kaydetti.
Hacısalihoğlu, faizin çok düşmesi durumunda bazı ekonomik olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini anlatarak, "Dengeli ve adım adım yapılan faiz indirimleri, piyasanın canlanmasına sebebiyet verebilir. Onun için bütün dengelerin dikkate alınması lazım. Yüksek faiz, yatırımlara engel olabiliyor" şeklinde konuştu. - Trabzon