Merkez Bankası'ndan TL'ye teşvik hamlesi

Merkez Bankası'ndan TL'ye teşvik hamlesi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, zorunlu karşılık oranlarını artırarak, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümünü teşvik eden bir dizi yeni düzenleme açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi desteklemek amacıyla makroihtiyati çerçevede önemli düzenlemeler gerçekleştirdi. 3 Mayıs 2025 tarihli duyuruya göre, dövizden TL'ye geçişi teşvik etmeye yönelik alınan kararlar hem bankaları hem de ihracatçı firmaları yakından ilgilendiriyor.

ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI ARTIRILDI

Yapılan düzenlemeler kapsamında, yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için bu oran 400 baz puana çıkarıldı. Repo işlemlerinde hesaplama yöntemi de güncellendi.

TCMB, bankaların tüzel kişi TL mevduat oranlarını artırmalarını da hedefliyor. Bu kapsamda, TL mevduat payı yüzde 60'ın altında kalan bankalara, bu oranı aylık en az 0,3 puan artırma hedefi getirildi.

Zorunlu karşılıklarla ilgili bir diğer değişiklik ise, TL mevduat için tesis edilen karşılıklara yapılacak faiz ya da telafi ödemesine yönelik oldu. Yeni düzenlemeye göre, TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84'ü yerine yüzde 86'sı oranında ödeme yapılacak.

İHRACAT GELİRLERİNİN YÜZDE 35'İ TCMB'YE SATILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli olarak alınan kararla, ihracat bedellerinin Merkez Bankası'na satılma zorunluluğunda da güncelleme yapıldı. 31 Temmuz 2025'e kadar ihracat gelirlerinin en az yüzde 35'inin TCMB'ye satılması gerekecek.

İhracatçı firmalar için döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Buna göre, dövizlerini TL'ye çeviren ihracatçılara sağlanan destek oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

TCMB, bu düzenlemelerle Türk lirasının kullanımını teşvik etmeyi ve finansal istikrarı güçlendirmeyi hedefliyor.

Merkez Bankası'ndan TL'ye teşvik hamlesi

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
500

Yorumlar (16)

Haber Yorumlarışükran izmirli:

Ülkenin gidişatı iyi görünmüyor

Yorum Beğen90
Yorum Beğenme13
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıvthkzmk9ts:

Allah korkusu yok alın fakirden verin zengine parasını tutsun oyu fakirden al ülkenin kaymağını zengine yedir bu devran böyle gitmez arkadaş

Yorum Beğen67
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıOsman Öner:

Hâlâ bunlara destek veren ileri zekalılar var, seçim zamanı İHA SİHA gösterdiler mi koyun sürüsü gibi

yanıt0
yanıt1
Haber YorumlarıEkSeS:

Haberle alakası yok yorumun . Merkez bankası fakirle i? yapmaz , bankalarla i? yapar yada te?vik eder !

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıOsman Öner:

80 yıl da 6 sıfır attılar, 10 yıl da 2 sıfırı geri getirmek büyük bir başarı hikayesi ben ekonomistim diyen herkese güvenin sonucu

Yorum Beğen55
Yorum Beğenme4
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSakaryalı Yorumcu:

Dolar düşmesi gerekiyor paramız çok değer kaybetti 3 cü dünya ülke paraları bile bizi geçti

Yorum Beğen51
Yorum Beğenme7
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıOsman Öner:

Yap işlete döviz yetiştirmeye çalışıyoruz,

Yorum Beğen51
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısade vatandaş:

altını çamurada bulasanız üstüne çamurda atsanız altın her zaman altındır değerini düşüremezsiniz imamoğlunu gereksiz yere adaletsizce hapse atıp bundan etkilenen altüst olan piyasaları milyarlarca dolar satarak sakinleştirmeye çalışan ama başaramayanlar hatalarının hesabını vermiyor bedeli ise halka ödetiyor

Yorum Beğen36
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıTolga Akay:

Özetlle Seçime kadar kolpa dümen hareketler ile vakit gececek . Iktidara yeni gecen parti enkaz alacak .

Yorum Beğen30
Yorum Beğenme8
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısamet:

dolar çok ucuz işçilik çok pahalı , bu işçilik ücretleri ile ihracatçı para kazanamaz, bu yüzden örneğin tekstil bitti . dolar 1.5 senede %30 arttı işçililik ise en az %50-60 . elektrik su aynı şekilde , kiralar aynı şekilde .işveren batıyor

Yorum Beğen26
Yorum Beğenme9
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title