Merkez Bankası faizi yükseltti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası 350 baz puanlık faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 46'ya çekti. Ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46'dan yüzde 49'a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'den yüzde 44,5'e yükseltti. Bu son kararıyla Merkez Bankası piyasaların beklentisinin dışında sürpriz bir karar vermiş oldu.

Küresel piyasalarda tarife restleşmelerinin etkileri sürerken yurt içinde gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrilmişti. Saat 14:00'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanan Merkez Bankası, faizi yüzde 42,5 seviyesinden 46'ya yükseltilmesine karar verdi. Merkez Bankası böylece 13 ay sonra ilk kez politika faizini artırmış oldu.

GECELİK BORÇ VERME FAİZİ YÜZDE 49'A YÜKSELTİLDİ

Bankanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46'dan yüzde 49'a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'den yüzde 44,5'e yükseltmiştir.

Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.

"SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK"

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

"ENFLASYONDA ORTA VADELİ HEDEF YÜZDE 5"

Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar ivedilikle atılmıştır. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

"FİNANSAL PİYASALARDAKİ GELİŞMELERİN ETKİSİYLE MAL ENFLASYONU BİR MİKTAR YÜKSELECEK"

Bugün yayımlanan PPK karar metninde enflasyonun ana eğiliminin mart ayında gerilediği ifade edildi. Metinde şu değerlendirmeler yer aldı: Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir."

MART'TAKİ İNDİRİMİN ARDINDAN SABİT TUTMASI BEKLENİYORDU

Merkez Bankası, yüzde 45 olan politika faizini mart ayında 250 baz puan indirerek yüzde 42,5 olarak belirlemişti. Ekonomistler, nisan ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizini değiştirmeyerek yüzde 42,5 seviyesinde sabit tutmasını bekliyordu. Bu son kararıyla Merkez Bankası piyasaların beklentisinin dışında sürpriz bir karar vermiş oldu.

20 MART'TA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

PPK 6 Mart'taki toplantısında 250 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Ancak 20 Mart'ta takvimde yer almayan olağanüstü bir toplantıyla gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 44'ten 46'ya yükseltmişti. Politika faizini ise yüzde 42.5'te sabit bırakmıştı. Merkez Bankası böylece 13 ay sonra ilk kez politika faizini artırmış oldu.

Merkez Bankası faizi yükseltti
Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi
500

Yorumlar (66)

Haber YorumlarıYasar:

ne yaptıkları belli değil..artık karar verin ..

Yorum Beğen433
Yorum Beğenme20
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Desidero:

Tayyip'in faiz lobisi nasıl da mutlu, fakir daha fakir zengin daha zengin, bu milletin azcık matematiği olsa bu hükümet %10 bile oy alamaz ama ne yaparsın cahiliz.

yanıt9
yanıt1
Haber YorumlarıYunus Deliorman :

piyasanın içerisine nasıl edilir isimli çalışma

Yorum Beğen427
Yorum Beğenme16
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıOsman SARIKAYA:

Biri nas mı dedi?

Yorum Beğen353
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıEvvab:

a.a mı dedi. gideceksin özgür e diyeceksin bir gecede şukadar dolar sattırdık diye övünüyor ya

yanıt0
yanıt8
Haber Yorumlarıq96x4fp7j7:

hırsıza hırsız demekte suç oldu .

Yorum Beğen323
Yorum Beğenme33
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Desidero:

aynen bundan dolayı, 17 - 25'ten bu yana kaç tane polis müebbet aldı. O zaman ortaya çıkardıkları yolsuzluk üzeri örtülmeseydi bugün kimse cesaret edemezdi.

yanıt1
yanıt0
Haber YorumlarıGerçekacıdır:

Öyle değil. Kendi hırsızlıklarını gizlemek isteyenler karşı tarafa hırsız diyerek kendini saklamaya çalışmak moda oldu.

yanıt2
yanıt0
Haber Yorumlarıİrfan Karlıdağ:

Mecbur yükseltecekler. Akp batı ile anlaşıp uydurma senaryolarla milleti içeri atınca iki yılda toplanan vergilerden doları yükseltmekmek için 40 milyar dolardan fazla rezerv eritti. Şimdi yine milletin parasını toplayacaklar sonra yine çarçur edecekler

Yorum Beğen319
Yorum Beğenme35
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıEnderen:

Nas, Helal, Zekat gibi sadece Müslüman ve imanı olanlar içinmidir ? İhlas, Kültür, Etik, Doğru Dürüst, Ahlak, vatan ve Millet sevgisi sadece Türk ve insan olanlar içinmidir ?

yanıt0
yanıt0
Tüm 66 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title