Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Medikal Biyoteknoloji Konferansı Verildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, bilim dünyasının çok hızlı bir gelişim ve değişim içerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, bilim dünyasının çok hızlı bir gelişim ve değişim içerisinde olduğunu belirterek, "2050'lerden sonra hayal bile edilemeyecek gelişmeler olacak" dedi.

Altunbaşak, TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey Konferans Salonunda düzenlenen "Medikal Biyoteknoloji Konferansı"nda yaptığı sunumda, dünyadaki küresel bilimlere bakıldığında, yaşam bilimleri, enerji, nanoteknoloji ve bilişim teknolojileri olmak üzere 4 başlığın gündeme geldiğini, yaşam bilimlerinin de bu alanlardan sıyrılarak bir adım daha ileriye çıktığını vurguladı.

Bilim ve teknoljinin dünyadaki gelişme seyrine değinen Altunbaşak, insanlığın artık hayat kitabını okumayı becerebildiğini, 21. yüzyılın ikinci yarısından itibaren de bu kitap üzerinde yorum yapabilecek seviyeye geleceğini ifade etti.

Altunbaşak, genom dizileminin bulunmasının medikal biyoloji açısından büyük bir öneme sahip olduğunu kaydederek, "2050'lerden şu anda hayal bile edemeyeceğimiz gelişmeler olacak" dedi.

Kök hücreler konusuna da değinen Altunbaşak, artık istenilen bir organın kök hücrelerden üretilebildiğini, ilk çalışması 3 milyar dolara mal olan genetik dizilemin de teknoljideki gelişmelerle birlikte 1 dolarlara kadar gerileyeceğini söyledi. Altunbaşak, sağlık alanında kişiye özel tedavi ve cihazların çıktığını anımsatarak, yeni nesil ilaçların da artık deneme yanılma yoluyla değil bilgisayar ortamında üretildiği bilgisini verdi.

Türkiye'nin 25. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda (BTYK) sağlığın öncelikli alan ilan edildiğini kaydeden Altunbaşak, bunun geç kalınmış bir karar olduğunu ama zararın neresinde dönülürse kar olacağını ifade etti.

-Türkiye bu alanda neler yapabilir?

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, yaptıkları ihtiyaç ve fizibilite analizleri, stratejik (sürdürülebilirlik) araştırmalar ile dünyadaki eğilimlere bakıldığında ilaç, aşı, tıbbi tanı kitleri, biyo malzeme, biyomedikal ekipmanlarını odaklanılması gereken 5 alan olarak belirlediklerini dile getirdi.

Altunbaşak, söz konusu hedeflere ulaşmak için teknoloji yol haritaları oluşturduklarını da kaydetti. 1003, 1511 ve 1007 olmak üzere 3 program belirlediklerini söyleyen Altunbaşak, "1003" nolu programda çağrı bazlı programlar alındığını ve 2,5 milyon liraya kadar bütçe yapabildiğini, bu programa genel olarak akademik camiadan başvurular geldiğini ifade etti.

"1511" nolu programın, "1003"ün sanayi versiyonu olduğunu bildiren Altunbaşak, bu programda KOBİ'lere yüzde 75'e varan oranlarda hibe desteği verilebildiğine dikkati çekti. Altunbaşak, "1007" nolu programın da mega projeler üzerine kurgulandığını belirterek, bu programada 50-100 milyon liralara varan destekler verilebildiğini vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title