Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

Mazota Binde 2 Yağ Karıştırılmasına Bitkisel Yağ Sanayicilerinden İtiraz

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EPDK yakında ele alınması beklenen atık yağların binde 2'sinin toplanarak motorine katılmasına yönelik düzenlemeye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nden itiraz geldi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye'de toplanabilen atık yağ miktarının 20 bin ton olduğunu belirterek, "Binde 2'lik bitkisel atık yağ ile uygulamanın başlaması mümkün gözükmemektedir. Bu uygulamanın gerçekçi olması için binde 1 ile uygulamaya başlanır kademeli olarak binde 2'ye çıkarılabilir" dedi.

BİNDE 1.5 İLE BAŞLASIN

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği olarak bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması için mutlaka toplatılması gerektiğine inandıklarını anlatan Büyükhelvacıgil, "Bunun da toplanan bitkisel atık yağların biyodizel olarak değerlendirilmesi ile mümkün olacağını savunuyoruz.

ATIK YAĞ TOPLAMAYI KOLAYLAŞTIRIR

Bu uygulama özellikle bitkisel atık yağ toplamanın önünü açacaktır. Ancak Türkiye'de bu uygulamaya geçişin kademeli olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Türkiye'de yılda yaklaşık 17 milyon ton dizel yakıt kullanıldığını, binde 2 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş Yağ Asidi Metil Esteri'nin ilave edilmesinin, yaklaşık 34 bin ton bitkisel atık yağdan üretilmiş biyodizele denk geldiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, uygulamanın kademeli olarak başlatılması gerektiğini kaydetti.

"BİZİM ÖNERİMİZ 1.5'Dİ"

Büyükhelvacıgil, EPDK'ya daha önce ilk aşamada binde 1.5 ile başlanılmasını önerdiklerini söyledi. Avrupa'da yüzde 5.75 oranında zorunlu biyodizel harmanlaması uygulaması olduğunu hatırlatan Büyükhelvacıgil, "Ancak burada rakamın tamamının bitkisel atık yağ kaynaklı biyodizel olduğu bilgisi yanlıştır. Bunun içinde kanola yağı gibi bitkisel yağlar da mevcuttur" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi
title