Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Marinalarda Yer Bulamayan Yatçılar Yunanistan'a Gidiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üst gelir grubuna hitap eden yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip olan Muğla, marina sayısının yetersiz olması nedeniyle pazardan istediği payı alamıyor.

DURMUŞ GENÇ - Üst gelir grubuna hitap eden yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip olan Muğla, marina sayısının yetersiz olması nedeniyle pazardan istediği payı alamıyor.

En uzun kıyı şeridine sahip il olan Muğla, Türkiye'deki yat bağlama kapasitesinin yarısına yakınını bünyesinde barındırıyor.

Muğla'nın gözde turizm merkezleri Bodrum, Datça, Ören, Marmaris ve Fethiye'deki marinalar, sezon boyunca yüksek doluluk oranlarıyla hizmet veriyor. Çoğu yabancılara ait yatlara ev sahipliği yapan marinalar, her yıl ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

Muğla'yı tercih eden yabancıların birçoğu, yatlarını yıl boyunca Türkiye'de bırakıyor. Yaz aylarında bölgeye gelen yabancılar, marinalarda bekleyen ve bakımları yapılmış yatlarını alarak mavi tura çıkıyor.

Bazı yabancılar ise ülkelerine dönmeyerek kış aylarını da marinada bağlı olan yatlarının içinde geçiriyor.

Muğla Kültür Turizm Müdürü Veli Çelik, AA muhabirine, Muğla'nın bin 484 kilometre kıyı uzunluğuyla yerli ve yabancı yat sahiplerinin dikkatini çektiğini söyledi.

Kentteki gözde turizm merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye'deki marinaların sezon boyunca yüksek doluluk oranlarıyla hizmet verdiğini vurgulayan Çelik, bölgedeki marinaların ihtiyacı karşılayamadığını ifade etti.

Çelik, çoğu, yabancılara ait yatlara ev sahipliği yapan marinalar sayesinde her yıl ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlandığını belirterek, bölgede 3 marinanın daha turizme kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Yabancı yatçıların Muğla'yı tercih etmesindeki en büyük etkenin "dantel gibi işlenmiş" güzel koylar olduğunu belirten Çelik, bu güzelliklere fazlaca sahip olan Muğla bölgesinin en uzun sahil şeridiyle yat turizminde başı çektiğini dile getirdi.

- "Marinalardaki yat bağlama kapasitesi ise 7 bin 500'lerde"

Muğla'daki marinalarda doluluk oranının yüzde 100'lere yakın olduğuna işaret eden Çelik, "Bölgedeki arz talep dengesizliği yüzünden marinalarda yer bulamayan birçok yat sahibi Yunanistan'a gidiyor. Bölgemizdeki marinalar yetersiz kalıyor. Bu nedenle birçok yatçı da Muğla dışına gidiyor" diye konuştu.

Çelik, Muğla'da Bakanlık ve belediye belgeli 32 marina bulunduğunu belirterek, "Bu marinalar yeterli değil. Muğla, yeşil ile mavinin en güzel buluştuğu köşeleri bünyesinde barındırıyor. Bölgemizdeki kıyılarımızın ve koylarımızın uzunluğu mavi tur tutkunlarını Muğla'ya çekiyor. Marinalardaki yat bağlama kapasitesi ise 7 bin 500'lerde. Bu marinalardan 7 tanesi de mavi bayrak ödüllü. Bunu yükselttiğimizde turizmi de canlandırabiliriz" ifadesini kullandı.

Muğla ve ilçelerinde deniz turizminin ön planda olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Marinalarımızın kapasiteleri şu anda yeterli değil ama bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bazı bölgelerde planlamalar var. Özellikle Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça'da marina kapasitelerini geliştirecek çalışmalar yaptığımız takdirde turizmi daha da canlandırıp bölgeye gelen turist sayısını artırabiliriz."

Çelik, marinaların dışında kalan küçük yat yanaşma yerlerinin de turizme kazandırılması durumunda deniz turizmine büyük katkı sağlanacağını anlatarak, bu konuda da çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

- "Yeni yatırımlar ekonomiye katkıyı artırır"

Marmaris Yat Marin'in sahibi Bilgin Özkaynak ise Muğla'daki marinalarda deniz ve kara sahası açısından yüzde 90 doluluk oranına ulaştıklarını söyledi.

Muğla'nın en uzun sahil şeridiyle yat turizminde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Özkaynak, bölgedeki marinaların doluluk oranlarının yıl boyu yüksek olduğunu dile getirdi.

Özkaynak, sektörde yeni yatırımların yapılması ile daha iyi hizmet verileceğini ve ekonomiye olan katkının daha da artacağını belirtti.

Türkiye'den giden yatların Yunanistan ve Hırvatistan marinalarını tercih ettiğini kaydeden Özkaynak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından yat sahiplerinin kalma süreleri ile ilgili de yasal düzenlemede yardım taleplerinin olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title