Haberler

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bütün seçenekler masaya yatırılacak."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili halka arz çalışması başlattıklarını belirterek,

"Bütün seçenekler masaya yatırılacak. Özelleştirme İdaremiz otoyol ve köprülerin bir şirketleşme sürecine bakacak. Daha sonra bu şirketin halka arzı gündeme gelecek" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen "Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma" konulu programda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şimşek, Başkentgaz ihalesinin iptal olup olmayacağına yönelik olarak, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun henüz bu yönde bir kararı olmadığını, değerlendirme yapıldıktan sonra konuya ilişkin bir kararın verileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, Rekabet Kurumu'nda 12 bankayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında sözlü savunmaya ilişkin adil rekabet ortamının sağlanmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Rekabet Kurumu'nun yaptığı soruşturma çerçevesinde kendisinin bir yorumda bulunmasının doğru olmadığını, sürecin devam ettiğini anlatan Şimşek, eğer yapılan bir yanlış varsa ilgili kurumun değerlendirme yapacağını, kendileri için önemli olanın sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi olduğunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, köprü ve otoyolların halka arzının gündeme gelmesine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

"Bu sene bütçede özelleştirme gelirleri açısından son derece mütevazı bir gelir öngördük. 2013 yılında özelleştirme gelirlerinde sadece 4 milyar liralık bir öngörümüz var. Biz yılın başında 5,2 milyar liralık bir özelleştirme gelirini hazineye aktardık. Dolayısıyla hedefi tutturduk, hatta hedefi aştık. Bundan sonra özelleştirme uygulamalarının bütçeye katkısı, hedeflere göre ilave bir katkı olacak. 4 milyar liralık bir hedefe oranla 5,2 milyar liralık bir gelir aktarımı yapılmış durumda. Bu iptalin bütçeye olumsuz yansıması söz konusu değildir. Bu sene özelleştirme anlamında yine de başarılı bir yıl olmasını biz bekliyoruz. Yani iptal edilen köprü ve otoyol özelleştirmesi dışında bir çok özelleştirme uygulamamız devam ediyor. Önemli olan bu işletmelerin verimli bir şekilde işletilmesi. Biz özelleştirmeyi yapısal bir reform olarak gördük. Bundan sonraki uygulamalarda da bunu esas alacağız."

Bakan Şimşek, söz konusu halka arzın kira sertifikası şeklinde olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi:

"Henüz onun üzerinde çalışmalarımız tamamlanmadı. Ama halka arz çalışmasını başlattık. Bütün seçenekler masaya yatırılacak. Özelleştirme İdaremiz otoyol ve köprülerin bir şirketleşme sürecine bakacak. Daha sonra bu şirketin halka arzı gündeme gelecek. Önce bir şirketleşme süreci gerekiyor, daha sonra halka arz düşünülebilir. Üzerinde çalıştığımız seçenek halk arz seçeneği. Bu konuda da henüz çalışmanın başındayız."

Bakan Şimşek, kayıt dışı istihdam rakamından kastının, istihdam içerisindeki kayıt dışılık oranı olduğunu söyledi.

Yüzde 38 denildiği zaman Türkiye'de 100 kişi çalışıyorsa, bunun 38'inin kayıt dışı çalışıyor anlamına geldiğini kaydeden Şimşek, "Dolayısıyla milli gelire oran olarak kayıt dışılık yüzde 27 civarında. AB ortalamasının bir miktar üzerinde" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close