Makine Sektör Temsilcileri Btso'da Buluştu
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, makine sektörünün 2023 yılında 100 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedeflediğini belirterek, “Bu sektör bu hedefi yakalar.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, makine sektörünün 2023 yılında 100 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedeflediğini belirterek, "Bu sektör bu hedefi yakalar. Ancak bunun için potansiyelimizi farklı projelerle taçlandırmamız gerekiyor" dedi.
BTSO'da ağırlıklı olarak makine sektör temsilcilerinin faaliyet gösterdiği 26. Meslek Komitesi'nin 'Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı' Oda Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ve BTSO 26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Şener ve Fahrettin Gülener ile komite üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan İbrahim Burkay, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına Bursa öncülüğünde gireceğini ifade etti. Ortaya koydukları projelerle Bursa'nın hedeflerinde stratejik öneme sahip sektörlerde birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiklerini belirten Başkan Burkay, firmaların uluslararası rekabette kendilerine avantaj sağlayacak devlet desteklerinden yararlanması gerektiğini vurguladı.
"FARKLI İŞ MODELLERİ GELİŞTİRMELİYİZ"
Makine sektörünün 15 milyar dolar seviyesindeki ihracatını 2023 yılında 100 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediğini dile getiren Başkan Burkay, "Bu sektör bu hedefi yakalar. Ancak bunun için potansiyelimizi farklı projelerle taçlandırmalıyız. Bu kapsamda firmalarımızın sektörün gelişimi ve ulusal kalkınma hedeflerimize katkı koyacak projelere sunulan desteklerden yararlanmaları büyük önem taşıyor. Artık farklı iş modellerini uygulamamız ve ölçek ekonomisine geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.
"TEKNOSAB, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK"
İbrahim Burkay, Bursa'nın Cumhuriyetin 100'üncü yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak, kentin bu hedefe klasik sanayileşme metoduyla ulaşamayacağını vurguladı. Kenti uluslararası rekabette ve katma değerli üretimde ön plana çıkaracak yeni nesil yüksek teknoloji OSB'ye (TEKNOSAB) ihtiyaç duyduklarını anlatan Başkan Burkay, bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları, lojistik altyapısı, sanayiciye uzun vadelerle sunulacak destekler, çalışanlar için planladıkları uydu kentler ve mükemmeliyet merkezleri ile Türkiye'ye örnek olacağını kaydetti.
"4 TRİLYON DOLARLIK PAZAR VAR"
BTSO 26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz, makine sektörünün dünya ticaretinden 4 trilyon dolar pay aldığını belirterek, "20-30 yıl öncesine göre çok daha iyi bir noktadayız. Ancak 4 trilyon dolarlık pazardan aldığımız pay hala 15 milyar dolar seviyesinde. Önümüzde çok geniş bir pazar yelpazesi var. Bu bereketli sektöre birbirimizin ayağına basmadan çalışanlarımızla ve ailelerimizle birlikte sahip çıkalım" dedi. Durmaz, gelişmiş ülkelerde yapılan toplam ihracatın yüzde 20'sinin makine sektörü tarafından karşılandığını ifade ederek, "Bizler de daha fazla çalışarak, projelerimizi hızlandırarak 100 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz" diye konuştu.
BTSO'DAN MİLANO'YA ÖZEL HAZIRLIK
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamındaki fuar etkinliklerini tüm hızıyla sürdürdüklerini söyledi. Bu kapsamda 5-8 Eylül 2015 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentinde düzenlenecek Makine, Metal İşleme ve Teknoloji Fuarı'nın (EMO) dünyadaki en önemli buluşmalardan birine sahne olacağını dile getiren Şener, BTSO'nun da söz konusu fuara özel organizasyon düzenleyeceğini dile getirdi. BTSO'nun Uluslararası Rekabeti Geliştirme (Ur-Ge) projelerine de değinen Şener, "Firmalarımıza uluslararası rekabet gücü kazandıran projelerimize Ekonomi Bakanlığı'mız da önemli katkılar sağlıyor. Makine sektöründe de kısa süre içerisinde yeni bir Ur-Ge projesini hayata geçirmiş olacağız. Bu destekleri kaçırmayalım" ifadelerini kullandı. - BURSA