Haberler

Maden Ocağı Kapatıldı, 130 İşçi Açlık Grevinde

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de 18 yıldır faaliyette olan maden ocağının kapatılması sonucu 130 işçi açlık grevi başlattı.

Eskişehir'in Mihallıccık İlçesi'ne bağlı Koyunağılı Köyü'nde 18 yıldır faaliyette olan maden ocağının kapatılması sonucu işsiz kalan 130 işçi, 4 gün önce başladıkları açlık grevini sürdürüyor.

Karadeniz Madencilik Limited Şirketi'ne ait 18 yıldır faaliyette olan kömür ocağının kapatılması sonucu ocakta çalışan işçilerin mağdur olduğu belirtildi.

Karadeniz Madencilik işletmesi Müdürü Atilla Süer, maden ocağının 6 ayda 3 kez kapatıldığını, 2 sefer açtırdıklarını, son olarak da 6 Mart 2014 tarihinde gelen jandarma ekiplerince kapatılarak üretimi durdurduklarını söyledi. 2016 yılına kadar işletme ruhsatları bulunduğunu belirten Süer, "Çalışma alanımız 900 hektar, kiralama yöntemiyle kömür çıkarıyoruz. Şu ana kadar bunun 70 hektarlık alanında çalışma yaptık. Maden ocağında kömür üretimi için tüm resmi evrakların tamam olduğunu, son olarak bakanlık yazısı de elimizde" dedi.

6 AYDA 3 KEZ KAPATILDI

İşletme Müdürü Atilla Süer, bir hafta önce Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile müfettişlerinin ocağa gelip inceleme ve araştırmalarda bulunduklarını söyledi. Süer, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 6 aydır baskı sonucu 3 defa ocağımız kapatıldı. Son olarak 4 Mart'ta kapatma kararı verildi. Bu karar, MiGEM (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) tarafından verildi. Kapatma gerekçeleri asılsız olup, saha sahibi tarafından yapılan baskılar sonucu verilen kararlardır. 130 çalışanıyla 18 yıldır kömür üreten ve 2016 yılının sonuna kadar sözleşmesi bulunan bir işletme. Ocağımızın kapatılması, başka yerlere peşkeş çekilmesi durumundan dolayıdır. Bu konudaki hukuki mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Teknik sebepler gösterilerek kapatıldık, ama bir hafta öncesinde Çalışma Bakanlığı müfettişlerince 'hiçbir eksiği yoktur' diye rapor verildi bize. İşletmenin açılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Yetkililerden bu konunun çözümü noktasında adım atmalarını bekliyoruz. Çünkü hiçbir eksiğimiz yok. Çalışan işçilerimiz mağdur ediliyor."

GÜNDE 400 TON KÖMÜR ÇIKARTILIYORDU

Süer, işletmede kapatılmadan önce günde 400 ton kömür çıkardıklarını da belirtirken, "Firmamız kömür sahasına yılda 1,5 trilyon kira bedeli ödeme yapıyor. Şu ana kadar da bir eksiğimiz yok. Çıkardığımız kömürü Beypazarı Eti Soda A.Ş'ye veriyoruz. Ama şimdi ocağımız kapatıldığı için kömür de çıkaramıyoruz. İşçilerimiz de mağdur oldu" dedi.

Kömür ocağında çalışan işçiler ise ekmek teknelerinin, diğer bir firmanın baskısı sonucu kapatıldığını iddia ederek, şunları söyledi:

"Haklı bir gerekçe göstermeden, sudan bahanelerle ocağımızı kapattılar. Burada 130 kişi çalışıyoruz. 6 ayda 3 sefer ocak kapatılır mı? Bunu da anlamış değiliz. Ekmek teknemize kilit vurdular."

İŞÇİLER ZOR DURUMDA

Maden işçisi Mustafa Caymaz, 4 nüfusa baktığını ve ocak kapatıldığı için evine ekmek götüremez hale geldiğini, yetkililerden konunun çözümü için girişim beklediklerini söyledi. Çalışan 130 işçi, maden ocağının haksız yere katılması sonucu ocak ağzında açlık grevine başladılar. Konunun çözümü için Başbaka ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'ndan çözüm beklediklerini belirten işçiler, aksi takdirde açlık grevini sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title