Lüks Restoranlar ve Büyükşehirlerin Kuzu Eti Balıkesir'den
SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Türkiye'de kuzu eti üretiminde yılda ortalama 20-25 milyon kilogramla ilk sıralarda yer alan Balıkesir, bunun yüzde 90'ını İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Muğla gibi büyük büyükşehirlere gönderiyor.
SEYHAN KIRICI-SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Türkiye'de kuzu eti üretiminde yılda ortalama 20-25 milyon kilogramla ilk sıralarda yer alan Balıkesir, bunun yüzde 90'ını İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Muğla gibi büyük büyükşehirlere gönderiyor.
İl genelinde doğal alanlarda otlayan kuzuların eti, büyükşehirler ile turizm merkezi haline gelen kentlerdeki lüks restoranlardan büyük talep görüyor.
Balıkesir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bayram Atbakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzu eti üretiminde önemli potansiyele sahip ilin üretim miktarını her geçen yıl artırdığını söyledi.
Atbakan, lüks restoranlarda Balıkesir etinin tercih edildiğini, buradaki kuzuların doğal alanlarda otlatılmasının etin lezzetini artırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Balıkesir'de yılda ortalama 1 milyon kuzu kesime gönderiliyor. İl olarak küçükbaş hayvan varlığımız 1 milyon 200 bin. Ortalama bir kuzudan 20-25 kilogram et aldığımızı düşünürsek yıllık 20-25 milyon kilogram kuzu eti elde ediyoruz. Bu etin yüzde 90'ını büyükşehirler ile turizm şehirlerine gidiyor. Balıkesir kuzusunun aranma nedeni kuzu üretiminde Avrupa ile rekabet edecek düzeyde olması. Birincisi ciddi anlamda bir üretim potansiyeline sahip. Sürekliliği var yani talep edildiğinde bulunabiliyor. Kuzular 100-110 günlük bir sürede kesilebilir hale geliyor. Yani canlı olarak 40-50 kilogram ağırlığa ulaşıyor. Bu etin yumuşak ve hoş olmasını sağlıyor. Kuzunun yaşı ilerlerse eti sertleşiyor, lezzeti azalıyor. En önemlisi bölgemizde kuzular doğal alanlarda otlatıldığı için eti lezzetli. Özelikle turizm kentleri Antalya ve Muğla'nın yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir genelikle Balıkesir kuzusunu tercih ediyor."
Bölgede genelde kıvırcık ve merinos cinsi kuzuların yetiştirildiğini belirten Atbakan, "Bu kuzular lezzetli oluyor. Kıvırcık, dünyada en fazla aranan tür. Her 8 ayda bir doğum yapıyor hayvanlar ve bunlar ikiz de doğuruyor. Bu da üretimdeki artışa olumlu yansıyor." ifadelerini kullandı.
"Kekik türü otlarla besleniyorlar"
Bigadiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer de Balıkesir etinin tercih edilme nedeninin hayvanların otlatılmasına, yemlerin Balıkesir topraklarında yetiştiriliyor olmasına bağladı.
Balıkesir'de otlatılan hayvanların özelikle kekik gibi otlarla beslendiğini, bunun etine lezzet kattığını ifade eden Değer, Balıkesir etinin bir marka olduğunu vurguladı.
Değer, damak tadına önem veren kişilerin lüks restoranlarda Balıkesir etini tercih ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Balıkesir etinin güzel olmasının sebebi yemini kendi topraklarımızda üretmemiz. Silajı ve otu bu topraklarda yetişiyor. Özelikle küçükbaşlar otlarken kekik türü otlarla besleniyorlar. Bizim dağlarda ot çeşidi bol ve hayvanlar buralarda otluyor. Besilerde de durum öyle, çünkü çiftçi hayvanını Balıkesir'de üretilen yemlerle besliyor. Bu durumdan dolayı etimiz çok kaliteli olmakta. Tabii İstanbul, Ankara ve İzmir'deki büyük restoranlarda tercih nedeni oluyor. Ben toplantılar sebebiyle İstanbul ve benzeri şehirlere gittiğimde lüks lokantaların vitrinlerinde Balıkesir ve Bigadiç eti yazısını görüyorum. İstanbul'da özelikle Bigadiç eti tercih ediliyor. İstanbul'un elit kesimi dediğimiz sanat camiasının da yer aldığı bölgelerde özelikle Balıkesir etini tercih edildiğini biliyoruz. Tabii bunun nedeni dediğim gibi kuzuların dağlarda otlatılması."
İlçede 76 bin büyükbaş, 44 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Değer, "Bigadiç, Balıkesir'deki et üretiminin yüzde 10'nunu tek başına karşılıyor. Buradaki halkın yüzde 80'i hayvancılıkla uğraşıyor." bilgisini verdi.
"Yöredeki ot zenginliği kuzu etini lezzetli yapıyor"
Manyas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan Alan da ilçede haftanın 6 günü kuzu kesiminin yapıldığını ve kesimlerin en yoğun şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında gerçekleştiğini belirtti.
Alan, ilçede 30 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu kaydederek, "Kuzuların tercih nedeni, doğum sonrası annesiyle birlikte merada otlaması. Kuzular satışına yakın dönemde kuru yem takviyesiyle besleniyor. Yöredeki ot zenginliği kuzu etini lezzetli yapıyor." dedi.
İlçede 40 yıldır küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Nuretttin Afşin ise kuzuların 3-4 aylıkken kesildiğini belirtti.