Lüks Pazarı 2012'de 171,8 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Deloitte raporuna göre, lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 75 şirketi 2012 mali yılında 171,8 milyar dolarlık satış geliri elde etti.
Dünyanın en büyük 75 lüks tüketim şirketi 2012 mali yılında 171,8 milyar dolar satış geliri elde etti.
Deloitte, "Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2014: Tüketicinin ellerinde" raporunu yayınladı. Buna göre, ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 75 şirketi 2012 mali yılında 171,8 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin bir yıl içerisinde gerçekleşen ortalama satış rakamı ise 2,3 milyar oldu.
Rapora göre, lüks tüketim endüstrisinde, bünyesinde moda devleri Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Marc Jacobs gibi markaları bulunduran Fransız LVMH şirketi 21 milyar dolarlık lüks ürün satış geliri ile başı çekiyor. Onu, Cartier, Chloé ve Montblanc gibi şirketlerin bağlı olduğu Compagnie Financiere yaklaşık 12,4 milyar dolarlık satış geliriyle izlerken, üçüncü sırada 10,1 milyar dolar satış geliri ile Amerikan kişisel bakım ve güzellik ürünleri grubu Estée Lauder bulunuyor. Dünyanın en büyük gözlük üreticisi Luxottica (9,1 milyar dolar) ve en büyük saat üreticisi Swatch (8,3 milyar dolar) ilk 5'te yer alan diğer şirketlerden oldu.
Rapora göre özellikle Fransız, İtalyan, İspanyol, İsviçreli, İngiliz ve Amerikan şirketleri, en çok satış elde eden 75 şirketin toplam gelirinin yüzde 87'sini ve dünyada gerçekleşen toplam lüks tüketim ürünleri satışının yüzde 90'ını elinde tutuyor. Lüks ürün satış kategorisinde Fransa ve İsviçre, en büyük 75 şirket listesinin ortalama 12,6 olan bileşik büyüme oranını geçerken, Fransa'da büyüme oranı 14,8, İsviçre'de ise yüzde 14,8 seviyesinde gerçekleşti.
Lüks tüketim alanını etkileyen trendlerin incelendiği rapora göre, bu alandaki birleşme ve satın almaları etkileyen 3 temel etken "küreselleşme", "değer zinciri entegrasyonu" ve "büyüme stratejisi olarak konsolidasyon" olarak sıralandı.
Deloitte Tüketim Endüstri Lideri ve Ortağı Özgür Yalta, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:
"Yapmış olduğumuz çalışmada en öne çıkan üç konuya baktığımız zaman şunları gözlemliyoruz: Lüksün demokratikleşmesi ve neredeyse kitleler için bulunabilir ve ulaşılabilir olması, özel olmayı tehdit eder boyuta geliyor. İkincisi, hızla artan turizm hacmi, lüks segment satışı önemli ölçüde destekliyor. Türkiye'ye ise baktığımızda Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payı yüzde 1,35 iken, lüks ürünler tüketimindeki payı yalnızca yüzde 0,9, sektör turizmdeki potansiyelden güç alarak hızlı büyümekte." - İstanbul