Letonya, Milli Takım'ı Eledi Mesa, Riga'da 35 Kat Kopardı
Türk Milli Takımı'nın 2003 Yılı Kasım Ayında Letonya Barajına Takılıp Euro 2004'e Katılamaması, İlginç Bir Şekilde Mesa İnşaat'ın 250 Milyon Euro'luk Projesinin Önünü Açtı. O Tarihte Riga Belediye Başkanı, "Letonya, Türkiye'yi Elerse Bakarız" Diye Söz Verince Mesa'ya Kentin 35'er Katlı İlk Dört Gökdelenini Yapma Şansını Sağladı.
Türk Milli Takımı’nın 2003 yılı kasım ayında Letonya barajına takılıp Euro 2004’e katılamaması, ilginç bir şekilde Mesa İnşaat’ın 250 milyon Euro’luk projesinin önünü açtı. O tarihte Riga Belediye Başkanı, "Letonya, Türkiye’yi elerse bakarız" diye söz verince Mesa’ya kentin 35’er katlı ilk dört gökdelenini yapma şansını sağladı.
LETONYA’nın 2003 Kasım ayında Türk Milli Takımı’nı eleyip, Euro 2004 barajında bırakması, 40’ıncı yılını kutlayan Mesa Şirketler Topluluğu’na Riga’da yükselme yolunu açtı. Letonya’nın o dönemde dünya üçüncüsü Türk Milli Takımı’nı elemesine sevinen başkent Riga’nın belediye başkanı, kentteki ilk gökdelenleri Mesa İnşaat’ın yükseltmesine izin verdi. Mesa Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 250 milyon Euro’luk Riga projesinde 35’er katlı iki gökdelenin tamamlandığını, kalan ikisinin inşaatının sürdüğünü söyledi.
6 ortakla kuruldu
40 yıl önce 6 ortak tarafından kurulan Mesa İnşaat, geçen süreye 7 milyon metrekare inşaat, 60 binden fazla konut, 6.5 milyar dolarlık iş hacmi sığdırdı. Erhan Boysanoğlu, grubun 40 yıllık öyküsünü, kilometre taşlarını anlatırken, Letonya’nın başkenti Riga’da 2003 yılında gündeme getirdikleri konut projesinin öyküsünü anımsadı. Öyküyü daha yakından yaşayan Mesa’nın ortaklarından Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı anlattı.
40 dönüm arsa aldı
Özhan Akçalı, yurtdışı seyahatlerinden birinde otel lobisinde tanıştığı bir işadamından aldığı kartvizitle Riga’ya odaklandı. Akçalı, izlenimlerini başta Erhan Boysanoğlu olmak üzere Mesa’daki ortaklarıyla paylaştı. Sonunda Riga’da 40 dönümlük bir arsayı, o rönemki fiyatlarla iki lüks otomobil fiyatına satın aldı.
Dünya üçüncüsüydük
Mesa İnşaat, bakir gördüğü Riga’daki 40 dönümlük arsa için iki farklı konut projesi hazırladı. Biri, o dönemde geçerli kurallara göre 10 katı aşmayan şekilde planlandı. Diğeri de, uygulama şansı bulamasa da belediye yönetimine ufuk açması için 4 gökdelenden oluşan projeyle ortaya konuldu. Mesa İnşaat, bu projeyi Riga Belediyesi’yle ilk konuşmaya başladığı günlerde Türk Milli Takımı, dünya üçüncüsü olmuş, İstanbul’a dönmüştü. Riga Belediye Başkanı, ilk görüşmeler sırasında Mesa ekibini Türk Milli Takımı’nın başarısından dolayı kutladı.
Letonya sürprizi
Mesa İnşaat, Riga Belediyesi’yle görüşmeleri sürdürürken, Euro 2004 elemelerinden sonraki baraj maçında Türk Milli Takımı’nın karşısına Letonya çıktı. Türk Milli Takımı, 15 Kasım 2003’te Riga’da oynanan ilk karşılaşmayı 1-0 yenik tamamladı. Dünya üçüncüsü bir takımı yenmek, tüm Letonyalılar gibi Riga Belediye Başkanı’nı da mutlu etti.
Dile benden ne dilersen
Mesa’nın Riga projesiyle ilgili temsilcisi, bu dönemde zaman zaman belediye başkanını özellikle 4 gökdelenli proje konusunda ikna etmeye çalıştı. Riga Belediye Başkanı en sonunda, "Türk Milli Takımı’nı İstanbul’da da yenersek, o zaman dile benden ne dilersen" dedi. 19 Kasım 2003’te oynanan maç, 2-2 berabere bitti, Türk Milli Takımı Euro 2004’te baraja takılıp kaldı. Bu gelişme üzerine Mesa temsilcisi yeniden Belediye Başkanı’na gitti. 50 katla başlayan pazarlık, 35 katla tamamlandı. Böylece Mesa’ya, Riga’nın ilk 10 katı aşan 4 gökdelenini yapma yolu açıldı.
’Tünel kalıp’ı getirdik dünya liderliğine oturduk
MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 40 yıllık geçmişlerinde Türk inşaat sektörüne kazandırdıkları en önemli yöntemlerden birinin, "tünel kalıp" sistemi olduğuna vurgu yaparak, "1976-1977 döneminde bir Fransız tünel kalıp şirketini Türkiye’ye getirdik. Birlikte üretime başladık. Önce kendi inşaatlarımızda tünel kalıp sistemini kullanırken, daha sonra tüm inşaat sektörünün kullanımına açtık. Halen 36 ülkeye ihracat yapan dünyanın en büyük ’tünel kalıp’ şirketi konumundayız. Yılda 100 bin metrekarelik üretimimiz var. Yıllık ciromuz 60 milyon doları buluyor" dedi. Mesa Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı da, "tünel kalıp yöntemi, binaların ’monolitik yapı’, yani blok olarak yükselmesi üzerine çalışır. Tünel kalıplar kurulur, blok betonlar dökülür. Depreme karşı en dogru yöntem de budur. Bir tünel kalıp, 1000 kez kullanılabilir" bilgisini verdi.
Cemil Molla Köşkü çevresine konut hakkını kaybettiler
MESA İnşaat, İstanbul Kuzguncuk’taki Abdülhamit döneminin gayrıresmi kültür ve sanat merkezi olarak bilinen Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü’nü 1986 yılında satın aldı. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Köşk’ün öyküsünü şöyle anlattı: "Amacımız Köşk’ü restore edip korumak, çevresine uygun koşullarda konut yapmaktı. Ancak, bir günde değişen bir kararla konut yapma şansımız ortadan kalktı. Biz de 2004-2005’te restore ettik. Şimdi Mesa’nın İstanbul ofisi olarak hizmet veriyor."
Stokta 200 milyon TL’lik satışa hazır konut var
ERHAN Boysanoğlu, krizin inşaat sektörünü ciddi şekilde vurduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Hep dikkatli, planlı yürümeye özen gösterdik. Şu anda 200 milyon TL’lik satışa hazır konut stoğumuz var. Devam eden projelerimizin parasal değeri de 800 milyon TL’yi buluyor. 2009 yılı da inşaat sektörü açısından sıkıntılı görünüyor."
10 okul yaptırdılar
MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, bugüne kadar 10 okul, 3 kültür merkezi ve 2 sağlık merkezi yaparak devlete bağışladıklarını belirtti. Mesa Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Can Aynagöz de, bu bağışın parasal değerinin 100 milyon TL dolayında olduğunu vurguladı.
Mesa 40 yılda neler yaptı
7 milyon metrekare inşaat tamamladı. 60 binden fazla konut yaptı.
Yurt içinde ve dışında 6.5 milyar dolarlık iş hacmi oluşturdu.
Dünyanın en büyük müteahhitleri arasına 225’inci sıradan girdi.
İstihdam sağladığı kişi sayısı 7 bin 500’e kadar çıktı. Şimdi 3 bin 500 kişi çalışıyor.