Leblebi Kaderlerini Değiştirdi
Türkiye'nin leblebi ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Denizli'nin Serinhisar İlçesi'nde son 10 yılda yapılan çalışmalarla üretim iki kat arttı.
Türkiye'nin leblebi ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Denizli'nin Serinhisar İlçesi'nde son 10 yılda yapılan çalışmalarla üretim iki kat arttı. Ürün çeşidi 22'ye çıktı, yıllık leblebi üretimi 3 bin tona, işlenen leblebiden kazanılan para da 15 milyon liraya ulaştı.
Denizli'nin 13 bin nüfuslu Serinhisar İlçesi'ninin kaderi leblebi üretimiyle değişti. Serinhisar Belediyesi, Serinhisar Leblebi Kooperatifi ve Serinhisar Kaymakamlığı'nın yürüttüğü tanıtım çalışmalarıyla ilçede leblebi üretimi yıllık 3 bin tona yükseldi. 10 yıl önce sadece sarı ve beyaz leblebi üretilen ilçede bugün çikolatalıdan susamlıya kadar 22 çeşit üretim yapılmaya başlandı. Leblebinin ilçe ekonomisine katkısı yılda 15 milyon liraya ulaştı.
İlçede leblebinin tanıtımı için 10 yıl önce Serinhisar Leblebi ve Kültür Festivali yapılmaya başlanması, Serinhisar Belediyesi ile Serinhisar Leblebi Kooperatifi'nin işbirliği yaparak Denizli-Antalya Karayolu üzerinde leblebi satış yerleri inşa edilmesi, Serinhisar leblebisinin tescil edilmesi ve fuarlara katılımlarla önemli yol kat edildi. İlçede leblebi üretimi yapan imalatçı sayısı 200'e çıktı. Üreticiler ayrıca makine parklarını yeniledi.
Serinhisar Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Gemi, bu hafta sonunda, Grup Ayna'nın da katılarak konser vereceği Serinhisar Leblebi ve Kültür Festivali'nin 10'uncusunu düzenleyeceklerini söyledi. Başkan Gemi, "Bizim bu festivali yapma amacımız Serinhisar ve leblebiyi tüm dünyaya tanıtmak. Kalite ve çeşitlilik anlamında hatırı sayılır bir yere geldik. Serinhisar ekonomisinin yüzde 40'ını leblebi oluşturuyor. İlçede bin kişiden fazla leblebiden ekmek yiyor" dedi.
ONB - Denizli / Serinhisar