'Kyoto, Ekonomi ve Sanayileşmeyi Aksatır' İtirafı
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'nün İmzalanmaması Konusunda İlginç Bir İtirafta Bulundu.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü’nün imzalanmaması konusunda ilginç bir itirafta bulundu.
Sanayileşmekte olan ülkelerin, artan sera gazı emisyonları ile ilgili alacakları önlemlerin ekonomik büyümelerini sekteye uğratacağı endişesi taşıdığını söyleyen Eroğlu, "Bu sanayileşmekte olan ülkemiz için de geçerli" dedi.
NEDEN İMZALANMADI: Eroğlu, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış’ın Kyoto Protokolü’nün neden imzalanmadığına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Türkiye’nin 24 Mayıs 2004’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, "Kyoto Protokolü’nün hedefi, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin listesindeki ülkelerin sera gazı emisyonlarını 2012 yılına kadar 1990 yılı seviyesinin en az yüzde 5 altına düşürmektir" dedi. Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olmadığını belirten Bakan Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın 24 Eylül 2007’de BM tarafından New York’ta düzenlenen İklim Zirvesi’ndeki konuşmasında "Türkiye’nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin listesinde yer alan ülkelerden farklı kılan özel şartları çerçevesinde Protokole taraf olma konusunu olumlu karşılayacağını" söylediğini anlattı. Eroğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nün temel prensiplerine karşı olmadığını belirtti
EKONOMİK ENDİŞE: Eroğlu, MHP’li Çalış’ın "Sanayileşmiş ya da sanayileşmekte olan ülkelerde, sera gazı salımları bir tehlike oluşturmakta mı? Ülkemizde böyle bir tehlike söz konusu mu?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Sera gazı emisyonları bir sorun. Sanayileşmiş ülkelerin sera gazı emisyonları ile mücadele kapasiteleri sanayileşmekte olan larınkinoen yüksek. Alınacak önlemlerin, ekonomik büyümeleri sekteye uğratacağı endişesi var. Bu durum Türkiye için de geçerli."