Alan İşletme Kapanınca, Kuzuların Yünleri Çöpe Gidiyor
Küçük baş hayvan yetiştiricileri, ellerindeki yünü alan işletmenin kapatılmasından sonra yüzüne bakanın olmadığı yapağıların değerlendirilmesi için devletten destek bekliyor.
Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, köylülerin küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün konusundaki sıkıntılarını dinledi. Yenişehir ilçesindeki besiciler, koyunlardan elde edilen yapağıları değerine satamadıklarından yakındı. Birlik Başkanı Oran, "Eskiden Bursa'da fabrika vardı. Bursa ve civarındaki vilayetlerin bütün yapağısını alıyor ve onları işleyip piyasaya veriyordu. Bu yapağılar o zamanlar değerinde satılabiliyordu. İnsanlarımız yapağı parasıyla düğün borçlarını ödüyor veya kuzu alırken yarısını buradan karşılayabiliyordu.
"FABRİKA KAPANDI ELDE KALDI"
Şimdi bu fabrika kapatıldıktan sonra yapağılar elde kaldı. Sadece yorgan ve döşek gibi ihtiyaçlarda kullanıyor. Dolayısıyla bizim yapağımızın değeri kırkım parasını zor karşılıyor. Besici yapağının parasını kırkımcıya veriyor. Eskiden Türkiye Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun yapağı merkeziyken şu anda maalesef üreticimiz yapağının büyük bir kısmını ham madde olarak satıyor. En azından yün, iplik ve kumaş ithalatından fon alınması lazım. Fakat fon alınmadığı için biz ip üretemiyor, malımızı değerinde satamıyoruz" dedi.
"HÜKÜMET EL ATSIN"
Bu meseleye bakanlığın el atmasını isteyen Oran, "Sayın bakanımızın ilgi göstermesini istiyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi de bu meseleyle ilgilenmeli. Bursa tekstil merkezi. Yakın zamanda Ortadoğu'nun merkezi yapağıda Bursa idi. Yapağının ev tekstilinde değerlendirilmesi için çalışmalar yapılması lazım. Civarımızdaki illerde çok fazla yapağı üretimi varken, destek alacak hayvan miktarı 2 milyon 700 bin. Bunların biz dişi toklularını, koçlarını, kurbanlıklarını, kuzularını hesap edersek rakam ortada. Çok fazla miktarda yapağı üretimi var, fakat bunlar değerlendirilmiyor" dedi.
"BİZDE KAZANMAK İSTİYORUZ"
Yenişehir'in Bağcın köyündeki besiciler, "Fabrika varken yapağıyı oraya verip çok daha fazla para kazanabiliyorduk. Şu an kazanamıyoruz. Zaten ithal etten dolayı fiyatlar düştü. Biz para kazanmak istiyoruz. Bakanımız Faruk Çelik'ten destek bekliyoruz" dedi.