Haberler

Kuzka, İş ve AŞ Üretiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, 5 yılda 100 milyon TL’lik hibeyi Kastamonu, Çankırı ve Sinop bölgesine kazandırdıklarını söyledi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, 5 yılda 100 milyon TL'lik hibeyi Kastamonu, Çankırı ve Sinop bölgesine kazandırdıklarını söyledi.

6. Kastamonu Ahşap Fuarını değerlendiren KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, "Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta bizim ortak sektörler dediğimiz bazı sektörlere destek veriyoruz. Bunlardan en önemlisi de ağaç işleri ve ahşap sektörü oluyor. Kastamonu, 6 senedir bu fuarı düzenliyor. Her sene daha da ileriye gidiyor. Biz de kalkınma ajansı olarak ilimizin böyle girişimlerine elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Fuar desteği dışında biz burada ahşap ürünleriyle ilgili özellikle Tosya'da kapı üreticilerine kümelenme projesi yaptık. Ekonomi Bakanlığından 1.8 milyon TL'lik proje çıkardık. Şuanda bunun çalışmaları Tosya ilçemizde devam ediyor. Bu tip katkılarımız da var. Ayrıca her yıl devam eden hibe destekleriyle de yine ahşap sektörünü ve diğer baskın sektörlerini desteklemeye çalışıyoruz" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İHRACAT VE TURİZM AĞIRLIKLI ÇALIŞACAĞIZ"

KUZKA olarak 2010 yılında faaliyete geçtiklerini hatırlatan Çağlar, "Bizim faaliyet yılımız 5 yılı geçti. 100 milyon TL tutarında bir yatırımı bölgemize kazandırdık. Bir tane büyük 10 milyon Avro'luk bir Avrupa projesini bölgemize kazandırdık. Yine 3 binden fazla istihdam sağladık. Belediyelerimizin alt yapı projelerine işletmelerimizin gelişme projelerine çok çeşitli projelere destek verdik. Elimizden geldiğince de bu desteklerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Bölgemizde özellikle önümüzdeki yıllarda ihracat ve turizm ağırlıklı çalışmak istiyoruz. Bölgemiz çok önemli doğal güzelliklere sahip. İhracatı da mutlaka bizim bölgemize alıştırmamız ve öğretmemiz gerekiyor. Bu şekilde bölgemiz daha ileri bir gelişme seviyesine ulaşsın" diye konuştu.

"HİBE KURULUŞUNDAN ÖTEYE BÖLGELERİN POTANSİYELİNİ PLANLIYORUZ"

Kalkınma ajanslarının ilk başta destek olarak tanımlandığına dikkat çeken Çağlar, "Sadece hibe projeleri ile ama esasında kalkınma ajansları bölgelerinin planlama kuruluşlarıdır. Yani öncelikle bölgede hangi potansiyel var. Hangisi yok, hangisinin üzerinde çalışılması bunu belirliyoruz. Yeni sektörlere çalışıyoruz, var olan sektörleri ilerletmeye çalışıyoruz. Daha sonrasında yaptığımız işin en çükü parçası hibe vermek oluyor. Biz, aslında bölgenin akademik kuruluşu gibiyiz. Eskiden planlama teşkilatı vardı, küçük model planlama teşkilatı şeklinde devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HİBELERİN BÖLGELERE VERDİĞİ KATKIYI YAKINDA PAYLAŞACAĞIZ"

KUZKA olarak 5'inci kuruluş yılını tamamladıklarını belirten Çağlar, şöyle konuştu: "Şuana kadar vermiş olduğumuz tüm hibe projelerini etki değerlendirme analizini yapıyoruz. Şuanda arkadaşlarımız onun üzerinde çalışıyor. Yaklaşık 400 tane anket Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bizim adımızı düzenlendi ve yapılıyor. Bunun verdiğimiz hibelerin bölgeye ne gibi fayları olduğunu önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşacağız. Biz, bazı yerlerde işletmelerin kapasitelerini arttırmaları için ekipman desteği şeklinde hibe veriyoruz. Kalite belgeleri şeklinde desteğimiz oluyor. İhracat ve fuar desteği gibi desteklerimiz oluyor. 100 milyon TL civarında bir yatırımı bölgemize kazandırdık. Bu bile başlı başına bir başarıdır diye düşünüyoruz." - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close