Küresel Petrol İhtiyacında Artış Tahimini
NEW Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli enerji hizmetleri şirketi Halliburton'ın Başkanı Jeff Miller, 2020'de dünyanın günlük petrol ihtiyacının 20 milyon varil daha artacağını belirtti.
NEW Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli enerji hizmetleri şirketi Halliburton'ın Başkanı Jeff Miller, 2020'de dünyanın günlük petrol ihtiyacının 20 milyon varil daha artacağını belirtti.
New York'da düzenlenen "Barclays CEO Energy-Power Konferansı'nda" konuşan Miller, toplam petrol üretimindeki düşüş ve küresel talepteki artış nedeniyle 2020 yılına gelindiğinde dünyada günlük ortalama 20 milyon varil daha ham petrole ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Miller, düşük petrol fiyatları nedeniyle, enerji şirketlerinin yatırım harcamalarında büyük kesintiler oluştuğunu belirterek, bu durumun yeni rezervler bulmayı ve var olan rezervlerden petrol üretimi yapmayı zorlaştırdığını vurguladı.
Düşük fiyatlar ve varlık satışları nedeniyle "petrol endüstrisi dibi gördü." ifadesini kullanan Miller, yatırımların düşmesiyle petrol üretiminin de azaldığına işaret etti.
Yatırım harcamalarındaki kesintiler nedeniyle 2020'ye gelindiğinde toplam arzda günlük ortalama 14 milyon varil düşüş oluşacağını kaydeden Miller, "Küresel petrol talebinin her yıl 1 ila 1 buçuk milyon varil arasında arttığını düşünürsek, 2020'ye gelindiğinde toplam talep de günlük ortalama 6 milyon varil yükselecek. Bu, 2020'de arzla talep arasında günlük ortalama 20 milyon varillik bir fark olacağı anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Kuzey Amerika petrolü, farkı kapatabilir"
Miller, arzla talep miktarları arasında oluşacak büyük farkın engellenmesi için petrol endüstrisinin en kısa zamanda harekete geçmesi gerektiği uyarısında bulunurken, aradaki farkın Kuzey Amerika'nın konvansiyonel olmayan (unconventional) petrol üretimiyle kapatılabileceğini vurguladı.
ABD'de hidrolik çatlatma metoduyla yapılan kaya petrolü üretiminin önemine dikkati çeken Miller, bu yöntemi kullanan Amerikalı şirketlerin, düşük petrol fiyatlarının yarattığı olumsuz piyasa koşullarında tutunabilmek için bu metodu daha verimli ve daha az maliyetli olduğundan tercih ettiğini kaydetti.
Miller, konvansiyel olmayan yöntemin "petrol piyasasında toparlanmanın öncüsü" olacağına inandığını savunarak, "2020 yılında, küresel piyasada arz şoku ve artan talebi karşılamak için bir yarış olduğunu gördüğümüzde, pazara petrolü en hızlı süren kazanacaktır. Bu varil de Kuzey Amerika'nın konvansiyonel olmayan petrolü olacaktır." dedi.
Konvansiyonel olmayan yöntemle üretilen ham petrolün keşif anından pazara sürülmesi arasındaki sürenin çok kısa olduğuna işaret eden Miller, kıyıdan uzak derin denizlerdeki petrol rezervlerinin çıkarılması için ise 7 ila 10 yıl arasında bir sürenin geçtiğini söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın aylık petrol raporuna göre dünya genelinde toplam petrol üretimi temmuzda günlük ortalama 97 milyon varilken, küresel petrol talebi günlük ortalama 95,6 milyon varil olarak hesaplanmıştı.