Haberler

Kriz Deri İhracatçısını Korkutmuyor

Kriz Deri İhracatçısını Korkutmuyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdal Çelikel - Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin bir çok sektörü olumsuz etkilemesine karşın Türk deri sektöründe ihracat bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak yaklaşık 346 milyon dolara ulaştı.

Erdal Çelikel - Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin bir çok sektörü olumsuz etkilemesine karşın Türk deri sektöründe ihracat bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak yaklaşık 346 milyon dolara ulaştı.

Türk Deri Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜDİS) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çapında markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türk deri sektörünün, birçok ülkeyi etkisi altına alan ekonomik kriz söylemlerine karşın bu yılın ilk 3 ayını beklentilerin üstünde bir ihracat artışıyla bitirdiğini söyledi.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde sektörün ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 345,8 milyon dolara ulaştığını belirten Uyguner, "Sektörün tek başarısı, ihracat rakamlarındaki artışla da sınırlı değil. 'İhracat pazarlarını çeşitlendirelim' söylemi, Türk deri sektörünün aktörleri tarafından başarıyla pratiğe dönüştürülmüş durumda" dedi.

İhracat yapılan ülkeler arasında Avrupa ülkelerinin yanısıra Çin, Hong-Kong gibi yükselen pazarların da yer aldığını ifade eden Uyguner, sektörün şu anda dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insana "kaliteli" tasarımlar sunduğunu kaydetti.

Uyguner, şu ana kadarki gelişme ve göstergelerin de 2012 yılı için öngörülen 1,6 milyar dolarlık ihracat hedefinin de ulaşılabilir olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

-"Krizlere kafa tutuyoruz"-

2009 yılında başlayan küresel ekonomik krizin sağlam ekonomileriyle bilinen AB ülkelerini de çok olumsuz etkilediğine dikkati çeken Uyguner, "Buna karşın 1998 yılındaki Rusya Krizi'ni derinden hisseden Türk deri sektörü, bu krizden edindiği tecrübe ve birikimle 2011 yılı gibi ülkelerin iflaslarının tartışıldığı zor bir dönemi arkasında bırakmayı başardı" ifadesini kullandı.

"Sektörümüz artık adeta krizlere kafa tutarak, ihracat rakamlarını yükseltiyor, hedef çıtasını daha da yukarıya taşıyor" diyen Uyguner, geçen yıl toplam ihracatının yüzde 43'ünü AB ülkelerine yapan dericilerin, bu yıl oranı daha yukarıya taşımayı öngördüğünü söyledi.

2011 yılı için AB ülkelerine yapılan deri ihracatının 616 milyon dolar olduğunu kaydeden Uyguner, bu yıl bölgeye ihracatın yüzde 10 artışla 670 milyon dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi.

-Asya ülkelerine ihracat artacak-

Avrupa'nın krizde olduğu bir dönemde Asya-Pasifik ülkelerinin nasıl bir önem kazanacağına ilişkin de görüşlerini paylaşan Uyguner, bu bölgedeki ülkelerin sektörün dünyaya açılma ve ihracat pazarını çeşitlendirme çalışmalarında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Dünyanın yükselen yeni pazarlarını bünyesinde barındıran "Asya-Okyanusya" ülkelerine, 2011 yılında yaklaşık 121 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Uyguner, bu yıl rakamın artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Söz konusu ülkelerin bulunduğu bölgenin Türkiye'nin ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğu bir coğrafyada bulunduğunu anlatan Uyguner, "Türk deri sektörünün yıllara dayanan tecrübesi, çevreye duyarlı üretimi, modaya yön veren kaliteli ürünleri bu bölgede sektörümüzün kalıcı olacağını gösteriyor. Ekonomi yönetimimizin de katkılarıyla, bu bölgede katedeceğimiz daha çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

-Çin'e ihracatta yüzde 16'lık artış bekleniyor-

Dünyanın önemli deri üreticilerinden Çin'e yapılan ihracat hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uyguner, sektör olarak geçen yıl bu ülkeye 43 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl ihracat tutarının 48-50 milyon dolara (yaklaşık yüzde 16 artış) kadar çıkacağını bildirdi.

Söz konusu artışın Çin'in geçirdiği ekonomik değişimle yakından ilgili olduğunu belirten Uyguner, "Çin'de yaşanan ekonomik dönüşüm sonucu hızla büyüyen orta sınıf, kaliteli ürünü keşfetti ve ne mutlu bize ki tercihlerini Türk derisinden yana kullandılar" dedi.

Çin'in özellikle işlenmiş deri üreticileri açısından önemli bir pazar haline geldiğini dile getiren Uyguner, "12'nci yüzyıldan bu yana Anadolu topraklarında hayat bulan dericiliğin ana üretim merkezi olan Türk tabakhaneleri, Çin'deki fırsatları başarı rakamlarına dönüştürebilmek için çalışmalarını da başlatmış durumda" ifadesini kullandı.

-2023 hedefine 5 milyar dolarlık katkı-

Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunun hatırlatılarak, deri sektörünün bu rakama ne oranda katkı sağlayacağının sorulması üzerine Uyguner, "İhracatın giderek önemli aktörlerinden biri haline gelen deri sektörü ise bu rakamın 5 milyar dolarlık bölümünü karşılamayı öngörüyor" dedi.

Sektörün bugüne kadar çevresel duyarlılık anlamında çok yol aldığını ve kaliteli üretimleriyle dünya çapında adından söz ettirdiğini belirten Uyguner, dericilerin 2023 hedefine altyapısını güçlendirerek ulaşmayı planladığını söyledi.

Uyguner, altyapı çalışmaları kapsamında firmaların kısa ve orta vadede

"Ar-Ge yatırımlarının artırılması, markalaşma ve tanıtım çalışmalarına hız kazandırılması, yeni teknolojilerin sektöre adapte edilmesi"ni gündemlerine alacaklarını kaydetti.

-"Türk dericiliği hak ettiği gibi temsil ediliyor"-

Türk dericiliğini dünyada daha bilinir kılmak için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Uyguner, deri sektörünün dünya çapında üretim yapmasına karşın sektörün tanıtımı ve markalaşmasına dönük çabaların artırılması gerektiğini belirtti.

Bu amaçla 2005 yılından bu yana Türk derisinin tanıtım ve pazarlama çalışmalarının Deri Tanıtım Grubu (DTG) tarafından yürütüldüğünü anlatan Uyguner,

"Deri Tanıtım Grubu, Türkiye'ye gelen turistlere, iç pazara yönelik tanıtım kampanyaları ve faaliyetlerini yürütürken; başta ABD olmak üzere dünyadaki pazar payımızın artırılması için de kalıcı faaliyetler gerçekleştiriyor. Dünyada Türk derisi imajının oluşturulması için çaba sarfeden grup, birçok fuar, toplantı, seminerde 'Türk derisinin' de hak ettiği gibi temsil edilmesini sağlıyor" şeklinde konuştu.

- ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close