Haberler

Kredilerdeki Büyüme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, ihracat ve yatırım kredilerinin büyümesinin risk unsuru oluşturmayacağını söyledi.

Önder Felek / Serhat Zafer - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, ihracat ve yatırım kredilerinin büyümesinin risk unsuru oluşturmayacağını belirterek, "Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız" dedi.

Öztekin, Bankacılık ve Finans Sektörü Genel Değerlendirme Toplantısı'na katılmak için geldiği Sivas'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredilerdeki büyümeyi değerlendirdi.

Kredilerin farklı kategoriden, farklı açıdan büyümelerinin önemli olduğunu ifade eden Öztekin, şunları söyledi:

"İhracat ve yatırım kredilerinin büyümesi çok fazla risk unsuru oluşturmaz. Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız. Konut kredisinde açıkçası çok fazla sorun olduğu düşüncesine sahip değilim. Tüketici kredilerinde de bu aşamada Merkez Bankasının 'illa yüzde 15 olsun' diye bir kaydı yok. Yüzde 15'i aşarsa 'rezerv biriktiririm' düşüncesinde.

'Bu yüzde 20 olmaz' diye bir kural anlamına gelmiyor. Ülkenin büyümesi lazım, büyümesi için ihtiyaç duyulan krediler teşvik edilir."

-Bankaların aktif büyüklükleri-

Öztekin, Türkiye'deki bankaların ulaştığı aktif büyüklüğe değinerek, bunun iyi noktada olduğunu ancak daha da iyi olması gerektiğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerde bankaların aktif büyüklüklerinin Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) 3 katı olduğunu aktaran Öztekin, Türkiye'nin de gelişme arzusunda bir ülke olduğu için hedefinin önce GSMH'yi yakalamak, 2023'te de GSMH'nin yüzde 150'sine ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Sağlıklı büyümenin önemine dikkati çeken Öztekin, "Şişerek değil, sağlıklı büyüyerek böyle bir aktifliğe ulaşılmalı. Avrupa ile hemen hemen aynı düzeyde aktif büyüklüğe ulaşılması da elbette arzu edilen bir şey. 2001'de rakam 175 milyar lira, 2013 şubat ayı itibariyle 1.4 trilyon lira. Çok iyi gelişme. Tabi bu iyi gelişme yeterli değil, Türkiye daha iyilerini hak ediyor" diye konuştu.

Öztekin, bankaların uyguladığı ücret ve komisyonlarla ilgili bazı çalışmaların olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Finansal tüketiciyle ilgili bir takım düzenlemeler öngörülüyor. BDDK'nın, bu tür komisyonlar konusunda daha etkin veya yetkin olması, görevlendirilmesi düşünülüyor. Biz bu görevden kaçmayız. Henüz yasalaşmış, bize verilmiş bir görev yok, verildiği zaman gereğini yaparız. Önce bu yetki verilecek sonra BDDK, bu yetki çerçevesinde düzenleme yapacak. Henüz yetki verilmeden kafadan düzenleme yapma şansımız yok."

Yayıncı: Ersin Altınsoy - SİVAS

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close