Köy Muhtarından Tapuyu 2 YTL'ye Aldı 205 Milyon Euro'ya Alışveriş Merkezi Dikiyor
Türkiye'nin Önde Gelen Sanayicilerinden Akın Holding, 1971'de Turgut Özal Dpt Müsteşarı İken, İkitelli Köyü Muhtarı Cemal Bey ve İhtiyar Heyetinden 2 YTL'ye Aldığı Arazide 205 Milyon Euro'ya 212 İstanbul Alışveriş Merkezi ve Rezidans Projesini Gerçekleştiriyor.
Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden Akın Holding, 1971’de Turgut Özal DPT Müsteşarı iken, İkitelli Köyü Muhtarı Cemal Bey ve ihtiyar heyetinden 2 YTL’ye aldığı arazide 205 milyon Euro’ya 212 İstanbul Alışveriş Merkezi ve rezidans projesini gerçekleştiriyor.
Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın, gayrimenkul sektörünü sevdiklerini belirterek, gayrimenkul yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.
TÜRKİYE’nin önde gelen sanayicilerinden Akın Holding, 1971’de Turgut Özal Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı iken İkitelli Köyü Muhtarı Cemal Bey ve ihtiyar heyetinden zamanın parasıyla 2 milyon liraya (2 YTL) aldığı arazide 205 milyon Euro’ya 212 İstanbul Alışveriş Merkezi ve rezidans projesini gerçekleştiriyor. Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın, bir zamanlar Edip İplik’in bulunduğu arazinin hikayesini şöyle anlattı: "Pamuk ipliği fabrikalarına teşvik veriliyordu. Biz de Edirne’de yatırım karar aldık. Edirne’de arsa ararken çok uzak olduğunu gördük. Turgut Özal’a aynı teşvik İstanbul için geçerli olur mu diye danıştık. Özal, 25 bin iğlik yerine 50 bin iğlik iplik yatırımı yaparsak olabileceğini söyledi. Bu yatırımı ancak 2 kademeli yapabileğimizi söyledim. Özal kabul etti; çok da sevindi. İstanbul’a en yakın bu 80 bin metrekarelik arsayı bulduk. O zaman burası İkitelli Köyü idi. Ruhsatı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alacağımızı düşündüm. İkitelli Köyü Muhtarı Cemal ve ihtiyar heyeti verdi. Edirne’nin Ed’i ile ipliğin ip’ini birleştirip, Edip İplik fabrikasını kurduk. O zaman bu civarda bir çiftlik ve kireç ocağından başka bir şey yoktu. Müthiş gelişti; fabrikalar kuruldu. Mahmutbey oldu sonra Bağcılar ilçesi kuruldu."
1972’de Edip İplik fabrikasını açtıklarını ve 1994 yılında Fransız bir firmanın alışveriş merkezi (AVM) yapmak üzere fabrika arsasına 50 milyon dolar teklif ettiğini belirten Nuri Akın, "Hem fabrikayı taşıyıp hem de cebimize para koyabilecektik ama 1994 krizi çıkınca Fransızlar gitti. AVM fikri ilk o zaman oluşmuştu. 2005’te fabrikayı Lüleburgaz’a taşıdık. Şimdi tüketici ve kiracılarını mutlu edecek, Bağcılar ve İstanbul’un iftihar edeceği 212 İstanbul ortaya çıktı" diye konuştu.
Gayrimenkulü sevdi
2009 yılının mayıs ayında faaliyete geçmesi planlanan 212 İstanbul, bir alışveriş merkezi ile 540 rezidanstan oluşuyor. 115 milyon Euro’su alışveriş merkezi, 90 milyon Euro’su rezidans olmak üzere projenin toplam maliyeti 205 milyon Euro. Nuri Akın, diğer arazilerinde benzer projeler yapıp yapmayacaklarıyla ilgili olarak "Bu sektörü sevdim. Tekstilbank’taki hisselerimizi sattıktan sonra yapacak bir şey bulamıyordum. Bu iş çıktı; iyi oldu. Şimdi günde 16 saat çalışıyorum" dedi. Gayrimenkulün kendileri için önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Akın, şunları söyledi: "Şu anda öncelikli olarak 212 projesini bitireceğiz. Sonra İstanbul’un değişik yerlerindeki gayrimenkullerimizi değerlendireceğiz. Zeytinburnu’nda bir arsamız var. Bundan sonrasında özellikle gayrimenkul geliştirme alanına kaymak istiyorum. Ama tekstil her zaman ısrar ettiğimiz ve iddialı olduğumuz bir alan olmaya devam edecek."
Rakamlarla 212 İstanbul
Alışveriş merkezi projesi 115 milyon Euro’ya mal olacak.
90 milyon Euro’luk rezidansla birlikte projenin toplam maliyeti 205 milyon Euro.
Media-Markt 4.600 metrekare, Praktiker 9.300 metrekare ve Carrefour 11.600 metrekare alan ile projede yer alacak.
10 salonlu bir sinema bulunacak.
Proje 55.560 metrekare alan üzerine kuruluyor ve 230 bin toplam kapalı alana sahip.
180 mağaza alanı yoğun ilgi görüyor.
Proje 3 bin civarında kişiye istihdam sağlayacak.
Projenin rezidans kısmında 540 daire yer alacak.
Akın Holding, proje yapılacak Edip İplik Kavşağı’na maddi katkı da sağlayacak.
Masaya oturan Morgan Stanley kat irtifakına takıldı
212 Projesi’nde daha önce ortaklık konusunda yatırım fonu Morgan Stanley ile görüşme yaptıklarını belirten Nuri Akın, "Görüşmeler son aşamaya gelmişti. Ancak Almanya’da kat irtifakı diye bir şey olmadığı için... Almanya’daki hukuktan kaynaklanan bazı problemler nedeniyle anlaşma olamadı. Şu anda projeyi tek başımıza yapıyoruz. Özellikle bir ortak arayışımız yok ama gelenlere de kapımız açık" dedi.
Roth, 10 Euro kaparo verince ilk rezidansı kaptı
PROJENİN bulunduğu Mahmutbey’in ikinci bir Maslak olacağını kaydeden Nuri Akın, "Bölge son 10 yılda çok gelişti. Burada yaptığımız rezidansları da kısa bir süre sonra satışa çıkaracağız. İlk rezidansı Bodrum’dan komşum olan, arkadaşım Claudia Roth aldı. En büyük sorunu havalimanına gitmek için erken kalkmasıydı. Kırmızı gözlerle uçağa bindiğinden yakınıyordu. Burayı yaptığımı öğrenince 10 Euro kaparo verdi. İlk rezidansı kendisinin almak istediğini söyledi" dedi.