Haberler

Kosgeb'in Destek Programları Yenilendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında proje destek üst limitinin 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldığını belirterek, bu miktarın 300 bin liralık kısmının geri ödemesiz olduğunu söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında proje destek üst limitinin 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldığını belirterek, bu miktarın 300 bin liralık kısmının geri ödemesiz olduğunu söyledi.

Biçer, KOSGEB'in binasında düzenlediği basın toplantısında yenilenen destek programları hakkında bilgi verdi.

KOSGEB'in ülkedeki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerle büyüdüğünü ifade eden Biçer, bugüne kadar 215 bin işletmeye 12 milyar lirayı bulan kolay kredi imkanı sunduklarını, ortalama 300 bin kişiye girişimcilik eğitimi, 17 bin girişimciye de yaklaşık 300 milyon lira destek verdiklerini dile getirdi.

Recep Biçer, yurt içi sanayi ihtisas fuarlarında destek üst limitini metrekare başına 120 liradan, 150 liraya, yurt içi ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı'nda da söz konusu rakamı 80 liradan 100 liraya çıkarttıklarını kaydetti.

Yeni girişimci desteğinin süresinin başlangıç itibarıyla 2 yıl olarak belirlendiğini ifade eden Biçer, girişimcinin kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde desteğe yüzde 20 ilave yapılacağını bildirdi. Biçer, sabit yatırım desteği kapsamındaki geri ödemesiz dönem süresinin 24 aydan 30 aya yükseltildiğini de açıkladı.

İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı

İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı'ndaki düzenlemeler hakkında da açıklamalarda bulunan Biçer, işletmelerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında hazırlayacakları işbirliği-güçbirliği projelerinin de destekleneceğini dile getirdi.

Proje başvurusunda işbirliği-güçbirliği amacı ile biraraya gelecek işletme sayısının 5'ten 3'e düşürüldüğünü ifade eden Biçer, şöyle konuştu:

"Proje destek üst limiti 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Bu miktarın 250 bin liralık kısmı geri ödemesiz iken 300 bin liralık kısmı geri ödemesiz, 500 bin liralık kısmı geri ödemeli iken 700 bin liralık kısmı geri ödemeli olarak değiştirilmiştir. Projenin orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek olması durumunda destek üst limiti 1,5 milyon lira olup bu miktarın 300 bin liralık kısmı geri ödemesiz 1,2 milyon liralık kısmı geri ödemelidir. Projede satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı olması durumunda bu destek oranlarına yüzde 15 ilave edilecek."

Teknoparktaki işletmelere 1.250 lira kira desteği

Yenilenen destekler kapsamında girişimci olarak proje başvurusu yapan işletmenin teknopark sınırları içinde olması durumunda aylık en fazla 1.250 lira, teknopark sınırları dışında olması durumunda da aylık en fazla 1.000 lira kira desteği verilebileceğini belirten Biçer, toplam desteğin de sırasıyla 30 bin ve 24 bin lira olduğunu kaydetti.

Proje iş planında yer alan ve Kurul tarafından uygun bulunan deneme amaçlı hammadde, makine, teçhizat, donanım, yazılım ve dışarıdan sağlanan hizmet/işçilik giderleri kapsamında verilen geri ödemesiz desteğin üst limitinin 150 bin lira olduğunu anlatan Biçer, geri ödemeli desteğin üst limitinin de 300 bin lira olarak belirlendiğini söyledi. Biçer, satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı olması durumunda destek oranlarına yüzde 15 ilave yapılacağını, böylece destek oranının yüzde 90 olarak uygulanacağını ifade etti.

Biçer, projede çalışan personel giderleri karşılığı olarak üniversitelerin lisans programlarından bir yıl içinde mezun olabilecek öğrencilere ve lisans mezunlarına net ücret üzerinden 2 bin lira, yüksek lisans mezunlarına 2 bin 750 lira ve doktora mezunlarına 3 bin 500 lira destek sağlanacağını dile getirdi.

Personel giderleri için verilen desteğin üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya çıkartıldığını bildiren Biçer, endüstriyel uygulama programı kapsamında proje iş planındaki ve proje süresi içinde ihtiyaç duyulan test, analiz ve laboratuvar ekipmanı gibi giderler için işletmelere sağlanan geri ödemeli desteğin üst limitinin 200 bin liradan 500 bin liraya yükseltildiğini kaydetti.

Yeni destekler

Gönüllü Uzmanlık Desteği ve Lojistik Desteği adı altında iki yeni desteğin de verileceğini dile getiren Biçer, "İşletmelerin ihtiyaç duydukları konularda gönüllü uzmanlardan alacakları hizmetlerde gönüllü uzmanların konaklama ve ulaşım giderleri için destek verilmesi planlanıyor. Her bir uzmanlık hizmeti için destek üst limiti 2 bin lira olup, toplam destek limiti 10 bin liradır" dedi.

Biçer, son mali yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere uluslararası ticarette lojistik desteği verileceğini belirterek, her bir uluslararası ticaret için sağlanacak desteğin üst limitinin 4 bin lira, toplam destek üst limitinin de 20 bin lira olacağını söyledi.

Sorular

Basın toplantısının sonunda Biçer'in yanı sıra Başkan Yardımcıları Ahmet Karakoç ve Yusuf Keskin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "sektörel kümelerin destek programları arasında görülmediği" yönündeki değerlendirmesi üzerine Biçer, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında bir araya gelmeleri istenen firma sayısını 5'ten 3'e indirdiklerini dile getirdi. Söz konusu programda 5 firmayı bile birlikte bulmanın zorluğuna dikkati çeken Biçer, "Biz bununla bir sinerji yakalamayı da çalışıyoruz" diye konuştu.

Keskin de lojistik desteklerine ilişkin soruyu yanıtlarken programın 3 yıllık olduğunu belirterek, "Programa başvurmadan önce bir yıl içinde ihracat yapmamış işletme bu desteğe başvuruyor. 3 yıl boyunca her bir ihracatın içerisinde 4 bin liraya kadar destek alabiliyor ve 3 yıl içinde alabileceği destek limiti 20 bin lira" dedi.

Karakoç da 2015 yılı geri ödemesiz destek bütçesine ilişkin, bu yıl için geri ödemesiz destek bütçesinin 280 milyon lira, geri ödemeli destek bütçesinin de 73 milyon lira olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close